De experts in ongediertebestrijding sinds 1936

Ongediertebestrijding met respect voor mens en milieu

Altijd een servicemedewerker bij u in de buurt

Veelgestelde vragen over Luminos


 • Welk type vliegenlamp kan ik het best gebruiken?

  Welk type vliegenlamp kan ik het best gebruiken? De Luminos vliegenlampen zijn geschikt voor vele soorten gebouwen en locaties. Bij het kiezen van het type vliegenlamp moet een aantal factoren worden meegenomen: Is het van belang hoe het apparaat eruitziet? Is het van belang dat het apparaat onopvallend is en in de omgeving past? Waar wordt het apparaat geïnstalleerd? Moet de vliegenlamp zeer effectief zijn in het vangen van vliegen? Wat voor type onderhoud wenst u? En tot slot, wilt u ook detectie en vangstanalysemogelijkheden.

  In het algemeen geldt dat de verkoopadviseur u hierbij goed kan adviseren. De modellen met kleefplaten zijn met name geschikt voor bij u thuis of bij de detailhandel. Voor de voedingsmiddelenindustrie, farmacie en geauditeerde bedrijven geldt dat de Luminos 4 WM of 4S de beste keuze is. Neem bij twijfel contact op met Rentokil.


 • Hoe lang gaan de lampen mee en hoe vaak moet ik ze vervangen?

  Voor een optimaal resultaat dient u de tl-lampen elk jaar vervangen, aan het begin van het vliegenseizoen (maart/april). Het uiterlijk van de tl’s verandert voor het menselijk oog niet, maar ze zullen na verloop van tijd wel minder uv-licht uitstralen en daardoor minder vliegen aantrekken. Rentokil Pest Control levert standaard splintervrije UV-A tl’s. Bij het Rentokil-Luminos-onderhoud is het jaarlijks vervangen van de splintervrije tl’s standaard.


 • Bestaat het glas van de TL-lamp uit veiligheidsglas?

  Rentokil Pest Control gebruikt en verkoopt alleen tl-lampen aan die splintervrij zijn, zodat deze gebruikt kunnen worden in ruimten waar bijvoorbeeld voedsel wordt verwerkt, en waar glassplinters dus een gevaar zouden kunnen vormen. Alle Luminos-insectenlampen zijn voorzien van lampen van veiligheidsglas.


 • Hoe vaak moeten kleefplaten worden vervangen?

  Kleefplaten moeten regelmatig worden vervangen. Hoe vaak, hangt af van de locatie en de aantallen gevangen insecten. In het algemeen moeten kleefplaten elke 4 tot 6 weken worden vervangen, of wanneer het oppervlak geheel met vliegen bedekt is. Bij vervanging van de kleefplaten met deze frequentie hebt u een snel een indicatie van eventuele plotselinge veranderingen in het aantal gevangen vliegen.


 • Moet het apparaat worden aangesloten op de stroomvoorziening?

  Ja, de stekker van het apparaat moet in een contactdoos worden gestoken of het apparaat moet door een elektrotechnicus rechtstreeks op het net worden aangesloten.


 • Voldoet het apparaat aan de essentiële veiligheidsnormen?

  Ja, de veiligheid van alle Luminos-apparaten is getest en ze zijn allemaal voorzien van het CE-keurmerk. Tevens zijn de Luminos 4 IP65 insectenlampen spatwaterdicht.


 • Waar kan ik terecht voor onderdelen voor mijn Luminos insectenlamp?

  Verbruiksartikelen zoals tl-lampen en kleefplaten kunt u direct bestellen in de Luminos webshop Ook kunt u deze via de bestrijdingstechnicus afnemen. Neem voor andere artikelen of onderdelen telefonisch contact op met Rentokil.


 • Kunnen Luminos toestellen ook buitenshuis worden geplaatst?

  Nee, de Luminos vliegenlampen zijn uitsluitend gemaakt voor gebruik binnenshuis. Mocht u buitenshuis vliegen willen bestrijden, dan levert Rentokil andere oplossingen die voor uw situatie geschikt kunnen zijn. Neemt u daarover contact op met Rentokil.


 • Waar kan mijn Luminos vliegenlamp worden geplaatst?

  De mate waarin het apparaat vliegende insecten aantrekt, is voor een deel afhankelijk van de intensiteit van het concurrerende dag- of kunstlicht. Indien mogelijk moeten de volgende richtlijnen worden aangehouden:

  - Het apparaat kan worden aangebracht op elke geschikte wand, op minimaal 1,5 meter hoogte, gemeten vanaf de onderkant van het apparaat. Dit geldt echter niet voor locaties waar de aanblik van gevangen insecten ongewenst is. In die situaties moet het apparaat boven ooghoogte worden aangebracht. Waar het apparaat ook wordt aangebracht, er moet voldoende ruimte zijn vóór het apparaat en boven de kap van het apparaat, zodat het gemakkelijk kan worden geopend voor onderhoud.

  - Breng het apparaat aan op een plaats die zo ver mogelijk verwijderd is van ramen, zodat de invloed van daglicht minimaal blijft.

  - De afstand tussen de plaats waar de voedingskabel het apparaat binnenkomt en de dichtstbijzijnde contactdoos mag niet groter zijn dan 1,5 meter.

  - Plaats het apparaat NIET recht boven een warmtebron, want daardoor zou de voedingskabel beschadigd kunnen raken.

  - Plaats het apparaat NIET boven plaatsen waar voedsel wordt bereid of opgeslagen.

  - Plaats het apparaat NIET binnen een meter van een werkplek.

  - Plaats het apparaat NIET direct in het zicht van een werkplek.

  In tegenstelling tot apparaten die krachtstroom nodig hebben, kan dit systeem wel worden aangebracht op plaatsen waar voedsel wordt geproduceerd, mits het apparaat gemakkelijk toegankelijk is en gecoate lampen worden gebruikt.


 • Hoe groot is de dekking van de Luminos vliegenlamp?

  De oppervlakken die worden aangegeven door fabrikanten van elektrische vliegenvangers zijn slechts in geringe mate van toepassing op werkelijke situaties. In werkelijkheid hangt het bereik bijna geheel af van de omgeving. In een magazijn met goederen tot aan het plafond zijn meer vliegenlampen nodig dan in een geheel lege ruimte. Ook als er veel omgevingslicht is, zijn meer apparaten nodig dan op een pikdonkere zolderruimte.

  Hoeveel met een vliegenlamp wordt gevangen, hangt uiteindelijk af van de omgeving waarin deze is geplaatst en van zijn opstelling.


 • Waarom vangt mijn Luminos apparaat geen vliegen?

  Hier kunnen een aantal redenen voor zijn:

  - De kleefplaat dient vervangen te worden.

  - De uv-lampen zijn aan vervanging toe. Als vuistregel kan worden aangehouden dat de lampen bij het begin van een nieuw vliegenseizoen moeten worden vervangen.

  - Het apparaat moet concurreren met andere lichtbronnen (bijv. natuurlijk licht). De meeste vliegen ervaren geen verschil tussen het UV-licht van een vliegenvanger en natuurlijk licht. De oplossing is om het apparaat in een donkerder gedeelte van de ruimte te plaatsen.

  - Mogelijk is de stroom onderbroken geweest (laat de controle van deze mogelijkheid uitvoeren door een erkende installateur!). Neem bij twijfel contact op met Rentokil.


 • Vangen Luminos vliegenlampen alle soorten vliegende insecten?

  Luminos-apparaten zijn in ons Europese Technisch Centrum getest met behulp van huisvliegen (Musca domestica). De resultaten zijn als halfwaardetijd weergegeven – de tijd waarin 50% van de vliegen die in de testruimte waren vrijgelaten, werd weggevangen. In deze testen presteerden de Luminos-apparaten beter dan alle toestellen van concurrerende merken in dezelfde klasse. Hoewel Luminos-apparaten ontworpen zijn om het meest effectief te zijn in de bestrijding van huisvliegen, blijken ze ook effectief te zijn tegen andere vliegende insecten, waaronder fruitvliegjes en motmuggen. In het algemeen worden stekende insecten zoals steekmuggen niet erg aangetrokken door UV-licht.


 • Waarom maken de gebruikelijke vliegenvangers met hoogspanningsrooster geen deel uit van het aanbod van Rentokil?

  Rentokil verkoopt al jaren vliegenlampen die werken een kleefrolmechanisme en inkapsulatiemethode. Daarnaast verkoopt Rentokil sinds 2011 ook modellen met kleefplaten. In een reeks testen werd aangetoond dat de Luminos-toestellen niet alleen beter presteerden dan vergelijkbare apparaten van concurrerende merken, maar ook effectiever waren dan ‘elektrocutie-lampen’ van vergelijkbare grootte. Bij de gebruikelijke ‘elektrocutie-lampen’ is er altijd kans dat bij het doden van de insecten stukjes insect vrijkomen en voedsel verontreinigen.