Luminos 3

Vliegenlamp en insectenlamp

Neem 24/7 contact met ons op via 0800 022 6600  of mail ons

Half-waarde-tijd

Er wordt veel gesproken over de effectiviteit van elektrische vliegenvangers en het is niet altijd eenvoudig om uit te maken welk toestel geschikt is voor een bepaalde omgeving. Om dit probleem op te lossen heeft Rentokil een standaardtest ontwikkeld om de prestatie van elektrische insectenlampen (ook wel elektrische vliegenvangers) te meten en met elkaar te vergelijken.

Tegenstrijdige beweringen

Alle producenten beweren dat hun vliegenvangers de beste zijn, maar er bestaat geen algemene methode om hun effectiviteit te meten en er worden verschillende maatstaven gehanteerd als referentie:

  • Sommige producenten drukken prestatie uit in functie van het stroomverbruik (bv. twee 36W lampen) maar dit zegt niet noodzakelijk iets over de UV output van een toestel en er zijn veel andere factoren die de prestatie kunnen beïnvloeden.

  • Anderen drukken de effectiviteit uit in functie van de oppervlakte (bv. 80 m²), maar dit is meer marketing dan wetenschap – er bestaat een complex verband tussen de UV output en de graad van aantrekking en dit is geen bruikbare maatstaf.

  • Daarnaast zijn er verschillende beweringen die verband houden met het design van een apparaat: zoals het gebruik van reflectoren, verschillende materialen voor de vervaardiging van de dekplaat en de positionering van het kleefbord. Deze factoren hebben wel degelijk een invloed, maar worden vaak overschat.

Eigenlijk is de enige echte manier om de effectiviteit van een elektrische vliegenvanger te bepalen, het registreren van de tijdsduur waarin een apparaat vliegen vangt in een ruimte waar een vast aantal vliegen wordt losgelaten. Deze methode vormt de basis voor de Rentokil test voor de effectiviteit van vliegenvangers.

Half-waarde-tijd

De Rentokil test is gebaseerd op het loslaten van 100 huisvliegen (Musca domestica) in een standaard testruimte. Het aantal gevangen vliegen wordt op regelmatige tijdstippen genoteerd en dit over een totale periode van 7 uren. Deze test wordt minstens zes keer herhaald om er zeker van te zijn dat het verkregen resultaat een waarheidsgetrouw beeld geeft van de prestatie van de elektrische insectenlamp. De zogenaamde “half-waarde-tijd-test” is uitgevoerd met de Rentokil Luminos vliegenvangers en elektrische vliegenvangers van dezelfde grootte.

Hoewel deze resultaten gevisualiseerd kunnen worden in een grafiek, blijft het moeilijk om degelijke vergelijkingen te maken tussen meerdere elektrische vliegenvangers. Dat is dan ook de reden waarom Rentokil het concept van “Half-waarde-tijd” heeft ontwikkeld: de tijd die een elektrische insectenlamp nodig heeft om 50% van de losgelaten vliegen in de testkamer te vangen.

Met andere woorden vertegenwoordigt dit cijfer de gemiddelde levensverwachting van een vlieg die in de testkamer wordt losgelaten voordat de vlieg gevangen wordt door de vliegenvanger. Hoe lager de Half-waarde-tijd, hoe effectiever het apparaat.

De Rentokil Luminos modellen

Rentokil heeft deze testmethode gebruikt om haar Luminos insectenlampen te ontwikkelen en verder te perfectioneren. Het resultaat is een optimale prijs/effectiviteit verhouding voor elk apparaat uit de categorie.

Uit de tests is gebleken dat de Luminos vliegenvangers steeds de vliegenvangers van een andere producent maar uit dezelfde prijsklasse overtreffen. De cijfers tonen aan dat een Luminos vliegenvanger met kleefplaat tweemaal sneller vliegen vangt dan een gelijkwaardige vliegenvanger met hoogspanningsrooster. Concreet betekent dit dat het risico op besmetting en overdracht van ziektekiemen in ruimtes waar voedsel wordt verwerkt, opgediend of opgeslagen veel lager is met de Rentokil Luminos vliegenvanger met kleefmechanisme. Rentokil heeft de tests uitgevoerd met veel verschillende concurrerende apparaten en kan de hogere prestaties van de Luminos modellen aantonen.

Research & Development

Rentokil voert regelmatig tests uit op vliegenvangers aan de hand van een wetenschappelijke methode om te achterhalen of de apparaten efficiënt en effectief zijn. De tests worden gedaan door experts in speciaal daarvoor bestemde testkamers van het Rentokil European Technical Centre in Horsham.

Rentokil garandeert een constante perfectionering van haar producten en verplicht zich om steeds nieuwe verbeteringen aan de elektrische insectenlampen te ontwikkelen, te testen en te vergelijken met concurrerende apparaten, zodat onze modellen steeds aan de hoogste eisen voldoen.

Wij nodigen concurrerende producenten uit om toezicht te houden op het testen van hun toestellen bij Rentokil, maar als tegenprestatie vragen wij wel dat de resultaten van de tests gepubliceerd mogen worden naast die van de overeenkomstige Luminos insectenvanger.


Hoe kunnen we u helpen?

Luminos vliegenlampen

Snelle en veilige bestrijding van vliegen, met onze innovatieve vliegenlampen