De experts in ongediertebestrijding sinds 1936

Ongediertebestrijding met respect voor mens en milieu

Altijd een servicemedewerker bij u in de buurt

Voorjaarsschoonmaak voorkomt ongedierteplaag

Nieuwegein - De grote voorjaarsschoonmaak geeft niet alleen een fris gevoel, het voorkomt ook overlast van ongedierte. Door alle meubelen van de muur te halen en erachter goed schoon te maken kunnen bewoners eventueel aanwezige muizen ontdekken. Door de voorjaarsschoonmaak kunnen zij ook de kans op schade aan kleding door kleermotten verminderen, door alle winterkleding voor het opbergen eerst goed te wassen.

Muizen

In de winter dringen muizen woningen binnen, op zoek naar voedsel en een warme schuilplaats. Door aan het eind van de winter goed schoon te maken achter meubels, onder de koelkast en onder het fornuis, kan de aanwezigheid van muizen opgemerkt worden. Peter Timmermans, entomoloog bij Rentokil Pest Control legt uit: “Kruimels achter de bank of onder het fornuis zijn interessant voedsel voor muizen. Een muis kan leven op slechts 3 gram voedsel per dag.” Elke dag wat kruimels zijn dus al voldoende voor één muis. Door aan het eind van de winter het hele huis goed schoon te maken, komt de eventuele aanwezigheid van muizen aan het licht en wordt voedsel voor muizen weggehaald. Indien muizenkeutels gevonden worden is het belangrijk de keuken goed schoon te houden en voedsel op te bergen in afgesloten bakjes. Timmermans: “Een kleine muizenplaag in huis kunnen bewoners eerst zelf proberen te bestrijden met middelen verkrijgbaar bij bouwmarkten. Als muizenoverlast blijft bestaan, is het verstandig een professioneel bedrijf in te schakelen.”

Kleermotten

De larven van kleermotten leven van dierlijk materiaal en kunnen ernstige schade aanbrengen aan kleding en stoffen gemaakt van bijvoorbeeld wol, bont of leer. Mottenlarven hebben een voorkeur voor ongewassen kleding. “Onze winterkleding, zoals wollen truien en jassen wassen we veel minder dan bijvoorbeeld de kleding die we in de zomer aan hebben”, zegt Timmermans. In veel huishoudens wordt de winterkleding aan het eind van de winter ongewassen opgeborgen, omdat het nog niet vies is. Deze ongewassen kleding is gewild bij de larve van de mot, vanwege het voedzame vocht dat in zweet zit. Mottengaten kunnen voorkomen worden door beter op de hygiëne te letten. Timmermans geeft een aantal tips: “Maak de kledingkast regelmatig schoon, zodat de eitjes worden opgeruimd. Was kleding vaker op 60°C. Mag dat niet, laat het dan stomen. Alles van wol een week lang in de vriezer doodt ook alle eventueel aanwezige eitjes of larven.”

Op onze pagina's voor particulieren staan meer tips voor preventie, het opsporen en het bestrijden van muizen, motten en ander ongedierte.