De experts in ongediertebestrijding sinds 1936

Ongediertebestrijding met respect voor mens en milieu

Altijd een servicemedewerker bij u in de buurt

Van de ratten besnuffeld

Uw medewerkers vinden het vast niet erg aangenaam als ze hun werkplek moeten delen met muizen, kakkerlakken of zilvervisjes. Zulke beestjes kunnen ook ziektes veroorzaken en bovendien gebouwen, materiaal en installaties beschadigen, waardoor de veiligheid in het geding kan komen. U mag echter niet zelf aan de slag met een spuitbus. Voor ongediertebestrijding op de werkvloer moet u een expert inschakelen.

De lijst met ongedierte die op de werkplek kunnen voorkomen is lang: kakkerlakken, muizen, ratten, wespen, vliegen, papier en zilvervisjes, vlooien, houtwormen, mieren, motmuggen, tapijtkevers... Ze zijn onder te verdelen in knaagdieren en insecten.

In Nederland komen muizen het meeste voor op de werkplek, zowel op kantoren als in fabrieken. Muizen komen gemakkelijk naar binnen door kleine openingen die er altijd zijn in gebouwen. Ze komen af op eten(sresten). Daarna komen insecten als kakkerlakken, papier- en zilvervisjes, vliegen en motmuggen. Die laatste leven in het riool en kunnen uw bedrijfspand binnenkomen als het waterslot naar het riool niet goed sluit - dat wil zeggen als wc's en afvoerputjes een tijdje niet gebruikt zijn of als er problemen zijn met het riool.

Veel werknemers krijgen de kriebels van de gedachte dat er allemaal beestjes rondlopen en rondkruipen op kantoor. Dat kan stress tot gevolg hebben. Medewerkers kunnen ook bang zijn dat ze het ongedierte meer naar huis nemen. Erger is dat ongedierte slecht is voor de gezondheid. Muizen dragen allerlei ziektekiemen met zich mee, zoals toxoplasmose en vlektyfus. Deze verspreiden zich vooral door de ontlasting van de muizen. Muizen produceren ongeveer 80 keutels per dag en hebben daarnaast een heel zwakke blaas, waardoor ze eigenlijk voortdurend urine verliezen. Insecten zijn ongezond, omdat ze zorgen voor een toename van allergenen. Dat kan allergische reacties tot gevolg hebben en astma en eczeem verergeren. Alle reden dus om ongedierte op de werkplek tegen te gaan.

Kruipruimtes

De preventie van ongedierte bestaat uit twee onderdelen: wering en niet eten op de werkplek. U moet op de eerste plaats zien te voorkomen dat de beestjes uw bedrijfspand binnenkomen. Wering houdt in dat gaten, holtes en spleten gedicht moeten worden, zowel de zichtbare als de minder zichtbare toegangswegen.

Dit kunt u het beste overlaten aan experts, die weten goed hoe muizen en andere dieren zich door een gebouw bewegen en wat ze aantrekt. Zo'n expert bekijkt ook meteen de kruipruimtes en controleert de ruimte boven systeemplafonds.

De tweede maatregel is veel lastiger. U moet uw medewerkers proberen te weerhouden van het nuttigen van voedsel op de werkplek. Etensresten trekken namelijk muizen aan. Kruimels zijn al voldoende, laat staan een koekje dat onder een kast rolt en daar blijft liggen. Het gaat dus niet alleen om de lunch, maar ook al het eten, inclusief fruit, een stuk koek of stukje chocolade. Kruimels op het toetsenbord kunnen leiden tot muizenkeutels op het toetsenbord. En dus tot ziekteverwekkers aan de handen van uw medewerkers. Om uw medewerkers zo ver te krijgen dat ze niets meer eten achter hun bureaus, moet u natuurlijk eerst uitleggen waarom een muizenplaag in uw pand een slecht idee is. Daarna kunt u bijvoorbeeld de volgende afspraken maken:

  • eten gebeurt in de bedrijfskantine en niet achter het bureau of ergens anders op de werkplek;
  • tussendoortjes en snacks worden bewaard in afsluitbare bakjes (niet los in de bureaula, want muizen komen gemakkelijk in zo'n la);
  • iedereen ruimt zijn vuile vaat op aan het eind van de werkdag;
  • etensresten gaan in een afvalbak met een stevig deksel.

In de praktijk is het erg moeilijk medewerkers helemaal te verbieden om te eten op de werkplek. In de voedingsmiddelenindustrie zijn daar wel strikte afspraken over, maar in een gewone kantooromgeving is dat moeilijker voor elkaar te krijgen.

Kruimels

Daarom is nog een derde punt belangrijk: goede schoonmaak. Zorg ervoor dat schoonmakers hun werk naar behoren doen en ook onder kasten en ander meubilair goed stofzuigen en schoonmaken. Daar blijven nog wel de kruimels liggen waarmee de muizen zich kunnen voeden. Verder kan ongedierte meekomen met klanten of externe leveranciers. Zo kunnen kakkerlakken meeliften in broodkratten. Kakkerlakken komen soms voor in bakkerijen, want ze houden van warmte en vocht. Voor de bestrijding van ongedierte op de werkplek bent u dus verplicht een gediplomeerd bestrijder in te schakelen. Het enige dat u zelf mag doen, is muizenvallen neerzetten. Alleen een expert mag biociden (bestrijdingsmiddelen) hanteren. De meeste bedrijven zijn van alle markten thuis: ze bestrijden dus alle soorten ongedierte. Wel zijn er een aantal gespecialiseerde bedrijven die zich bezighouden met houtborende insecten of met schimmels.

Koosjer

Het beste is om in zee te gaan met een bedrijf dat is aangesloten bij de branchevereniging Nederlandse Vereniging voor PlaagmanagementBedrijven (NVPB). De NVPB geeft ook een keurmerk uit, waarvan in juni 2012 de eerste certificaten zijn uitgereikt. Ze zijn er dus pas net mee begonnen. Als de ongediertebestrijder van uw keuze geen certificaat heeft, wil dat nog niet zeggen dat hij niet koosjer is. Informeer dan of hij lid is van de NVPB.

Let er op dat zo'n bedrijf zich niet alleen richt op de bestrijding, maar ook op de wering van knaagdieren en insecten. Bestrijding moet eigenlijk het laatste redmiddel zijn. Ga verder na of de plaagdiertechnici die u inschakelt een vakbekwaamheidsdiploma hebben. Veel ongediertebestrijders bieden een contract aan waarbij ze minimaal acht keer per jaar bij u inspecteren hoe het met de wering gesteld is, of er ongedierte actief is, gaten en kieren dichten, vallen zetten en alleen biocide gebruiken als het echt moet. Vroeger sproeiden ze met gif en moesten mensen een paar uur de werkplek verlaten, omdat de chemicaliën schadelijk waren voor de gezondheid. Tegenwoordig werken ongediertebestrijders met gel die ze met een pistool heel precies op bepaalde plekken kunnen aanbrengen. Ondertussen kunnen werknemers gewoon aan het werk blijven. Gif moet zo ongevaarlijk mogelijk zijn voor mensen. De keerzijde is dat het gif voor het ongedierte zelf minder prettig is. Een goed alternatief bij muizen zijn muizenvallen: geavanceerde soorten zoals Radar of gewone met een klem. Als die goed werken, is de muis meteen dood.

Bron: Arbo Rendement, juli 2012