De experts in ongediertebestrijding sinds 1936

Ongediertebestrijding met respect voor mens en milieu

Altijd een servicemedewerker bij u in de buurt

Van bestrijding naar preventie

Ongedierte zorgt overal voor problemen. Maar een paar vliegen in een kantoorpand veroorzaken veel minder opschudding dan diezelfde beestjes in een ziekenhuis. De zorgsector is extra kwetsbaar en een adequate plaagdierenbestrijding is daarom essentieel. Wat komt daar allemaal bij kijken?

Het Orbis Medisch Centrum in Geleen moest begin dit jaar enkele uren alle operatiekamers sluiten nadat er vliegjes waren ontdekt. De kleine beestjes bleken via een drooggevallen putje het ziekenhuis te zijn binnengekomen. Twee maanden daarvoor sloot het MC Emmeloord ook de OK vanwege vliegjes. Dit keer was het koude weer de boosdoener: de vliegjes hadden zich via kieren en gaten verscholen in de spouw van het pand. Op deze plekken nestelen zich vaker grote aantallen vliegen om de winter te overleven. Vliegen zijn een veelvoorkomend probleem, maar zeker niet het enige. Het is niet zo dat de betreffende operatiekamers onhygiënisch waren. Maar de grens is natuurlijk nul, weet ook entomoloog Peter Timmermans van Rentokil Pest Control. "Vliegjes horen niet in operatiekamers thuis. De oorzaken zijn vaak kleine dingen. Als een spoelbak droogstaat omdat hij niet veel gebruikt wordt, komen ze uit het riool naar boven, zeker als er geen waterslot op zit. Of misschien staat er een paar kamers verderop een raam open zonder vliegenhor."

Spouwmuur

Vaak is het gebouw zelf de oorzaak van het probleem. Een woordvoerder van het MC Emmeloord liet weten dat de vliegjes de OK waren binnengekomen via gaten en kieren in de spouw van het ziekenhuis. Meteen na het vliegjesincident is de spouwmuur gedicht. Te laat, zegt Timmermans. "Plaagdierbestrijding begint buiten. Instellingen moeten tijdens de bouw al advies inwinnen over de wering van een pand. Pas als het ongedierte binnen is, wordt er nagedacht over bestrijding. Dat zou beter moeten."

De spouwmuur is een zwak punt van elk gebouw. Naast vliegjes nestelen ook wespenkoninginnen zich daar om te overwinteren of de wespen bouwen er hun nest. Zelfs in oude wespennesten leven beestjes, zoals meeltorren en tapijtkevers. Voor muizen is de spouw een soort snelweg. Ze komen door een kier binnen en via de steenwol kunnen ze helemaal naar boven en door een opening boven het verlaagde plafond terecht komen. Eenmaal binnen zorgen ze voor grote problemen. Timmermans: "Muizen planten zich razendsnel voort en het zijn enorme vervuilers. Een muis produceert ongeveer veertig keutels per dag. Bovendien heeft hij een zwakke blaas en verliest dus overal urinedruppels."

Enorme vervuilers

Nederland kent overigens een vrij grote muizenpopulatie. En ze zijn allemaal op zoek naar voedsel. In ziekenhuizen en zorginstellingen wordt vaak op diverse plekken voedsel bereid, verkocht en genuttigd. "Daar zijn wij geen voorstander van", zegt Timmermans. "Maar zorg er in ieder geval voor dat de ruimte schoon blijft. Laat voedselresten niet te lang staan en leeg de afvalbakken regelmatig. Zorg dat de vloer onder koelkasten en andere apparatuur gemakkelijk te bereiken en schoon te houden is. In theorie is het allemaal niet moeilijk, maar in de praktijk blijkt het vaak lastig. Iemand laat een bananenschil vallen op een onopvallende plek, laat kruimels op de vloer vallen of vergeet een afvalbak te legen. Ongedierte blijft uit het zicht, op donkere plekken die moeilijk schoon te maken zijn en dus ook vaak worden overgeslagen."

Preventief

Bij Rentokil Pest Control ligt de nadruk steeds meer op ongediertepreventie. Het bedrijf voert veelal inspecties uit en geeft adviezen voor preventieve maatregelen, ook als er geen problemen zijn. "Meer dan de helft van onze werkzaamheden is preventief. Dan ben je er op tijd bij en kun je plagen voorkomen. Wij werken als partner samen met de organisatie om een beheersplan te maken. We voeren regelmatig inspecties uit, waardoor wij ongedierte in een vroeg stadium detecteren door ruimtes te monitoren met bijvoorbeeld diervriendelijke vallen. Bestrijding komt pas als het echt nodig is."

Een paar snelle tips van rentokil pest control

  • Dicht naden en kieren in de spouwmuur.
  • Plaats horren of roosters voor ramen en deuren die regelmatig openstaan.
  • Zorg dat de vloer onder apparatuur en tafels in eetruimtes en keukens gemakkelijk te bereiken is voor schoonmaak en inspectie.
  • Houd opslagruimtes ordelijk en plaats geen spullen op de vloer.
  • Plaats drempels of borstels onder deuren met een kier aan de onderkant.
  • Leeg en reinig afvalemmers regelmatig, vooral in de zomer.
  • Plaats valletjes niet in schappen, maar boven het verlaagde plafond.

Specialist

Rentokil Pest Control, met 285 medewerkers en 5 vestigingen in het land, staat algemeen bekend als de nummer een in ongediertepreventie en ongediertebestrijding. Het bedrijf viert dit jaar zijn 85-jarig jubileum en is specialist in de preventie, detectie en bestrijding van bijna alle soorten ongedierte. Respect voor het milieu is een van de belangrijkste aandachtspunten en het bedrijf streeft er dan ook naar om met behulp van milieuvriendelijke oplossingen haar diensten uit te voeren.

Tekst Dennis van Asselt
Bron: Zorginstellingen