Motten bedreigen dure toga's UvA

AMSTERDAM - Groot alarm: op de Universiteit van Amsterdam worden toga's van onder anderen hoogleraren bedreigd door hongerige motten die gaten vreten in de wollen gewaden.

Annelies Dijkstra, die als pedel academische plechtigheden begeleidt, heeft motten gesignaleerd in het Maagdenhuis, de aula en de Agnietenkapel. Dijkstra maant alle togadragers hun tabberd te stomen of minstens 72 uur in een vrieskist te stoppen bij een temperatuur van min vijftien graden.

Er zijn nog geen professoren met aangevreten toga gezien, zegt Dijkstra. Een wollen toga met baret en bef kost tussen de 1200 en 1400 euro.

Ongedierteverdelger Rentokil zei tegen Dijkstra dat in de stad meer meldingen van motten zijn, mogelijk als gevolg van de ongebruikelijk hoge lentetemperatuur van anderhalve week geleden. "Wij hebben er jaren geen last van gehad."

Rentokil bevestigde strips met mottenhormoon die de aanwezigheid van het insect moeten aantonen. Kieren worden dichtgemaakt.

De leentoga's zijn inmiddels in de vriezer geweest. Vooral toga's die op werkkamers hangen of worden meegenomen op reis, lopen gevaar. "Stop ze in de vriezer. Ik heb mijn baret thuis in het vriesvak gedaan."

Bron: Parool. Van een verslaggever