Gerben Huiskamp loopt warm voor Schildklierstichting

Door: Marcel Vosselman

EPE - Gerben Huiskamp uit Epe doet 15 april mee aan de Marathon van Rotterdam. Samen met drie collega’s van Rentokil Pest Control legt hij dan de zogeheten Business Estafette Marathon af. Ieder rent daardoor iets meer dan tien kilometer. De Epenaar verbindt daar overigens wel een goed doel aan. Hij heeft de Schildklierstichting Nederland uitgekozen als goed doel en vertelt aan Veluws Nieuws waarom.

Vorig jaar liep Gerben Huiskamp ook al mee met één van de vijf afgevaardigde Rentokil-teams. Dit jaar worden er zes teams door zijn werkgever afgevaardigd. Alle deelnemers konden een nieuw goed doel aandragen om voor te lopen. Zijn goede doel is dit jaar uitverkozen, namelijk de Schildklierstichting Nederland.

“Waarom? Ik heb persoonlijk ervaren hoe belangrijk informatievoorziening is voor patiënten. Een paar jaar geleden werd bij mijn vrouw een schildklierziekte vastgesteld.” Inmiddels gaat het een stuk beter en mogen ze zichzelf wel ervaringsdeskundige op het gebied van de schildklier noemen. “We hebben de kennis vergaard door er veel over te lezen en ons te laten informeren door specialisten. De Schildklierstichting Nederland verschaft veel informatie via verschillende media. Onze zoektocht naar de meest optimale behandeling is door hen gemakkelijker en toegankelijker gemaakt.” Gerben vindt het bijzonder dat de stichting voornamelijk uit vrijwilligers bestaat. “Ik draag door deze loop graag mijn steentje bij.”

De stichting geeft meer bekendheid aan de psychische, maatschappelijke en sociale aspecten van schildklierziekten. “Ze stimuleren onderzoek naar schildklieraandoeningen en hun behandelwijzen en participeren in diverse landelijke organisaties die opkomen voor patiëntenbelangen.” En ze verstrekken informatie middels allerlei media zoals internet, dvd’s en informatieboekjes. Tevens organiseren zij lotgenotencontacten.

Veel schildklierpatiënten lopen (onnodig) lang met klachten rond, weet Huiskamp. “In het begin van de ziekte is vaak niet duidelijk dat het om de schildklier gaat. De verschijnselen kunnen ook bij andere aandoeningen horen.” Vaak komt het voor dat de schildklier te veel of te weinig schildklierhormonen maakt. “Dat is het gevolg van een schildklieraandoening. Maar er kan ook sprake zijn van een oogziekte of van schildklierkanker.” De schildklier vind je aan de voorkant van de hals, vertelt Huiskamp. Hij zit direct boven het kuiltje in de hals en weegt ongeveer 10 tot 20 gram. De schildklier maakt de schildklierhormonen T4 en T3 aan en geeft die af aan het bloed. Via het bloed gaan die hormonen naar cellen en organen. “Daar regelen zij bijna alle functies.”

Wilt u gerben en de andere lopers sponsoren?

Twintig Rentokil medewerkers hebben in 2010 € 10.000,- bij elkaar gelopen voor Stichting VKS tijdens de Rotterdamse marathon. Naast een bijdrage van de directie, worden bedrijven en bekenden dit jaar ook weer benaderd. Geïnteresseerden die Gerben willen steunen kunnen tevens mailen naar marathon-nl@rentokil.com.

Geschreven door Marcel Vosselman

Bron: Veluws Nieuws, d.d. 28 februari 2012