Wespen verstoren terrasbezoek

Slechte bediening, wiebelende of vuile tafels, luidruchtige mensen en wespen zijn de grootste ergernissen van Nederlanders als ze op een terras zitten. Dat blijkt uit recent onderzoek onder 1.000 Nederlanders, uitgevoerd door Multiscope, in opdracht van Rentokil Pest Control. Ook vliegen, mieren en vogels komen voor in de top 10, maar wespen worden met 14% toch het meest vervelend gevonden.

De wesp zoals wij die kennen is de zogenaamde limonadewesp, herkenbaar aan zijn geel met zwarte lijf. Wespen leven van insecten en zoete etenswaren, vandaar dat terrassen een zeer gewilde plek zijn voor het vinden van voedsel. Er zijn drie verschillende soorten wespen: koninginnen, werksters en mannetjes. Mannetjes en werksters leven alleen in de zomerperiode. Koninginnen overleven, na de paring in het najaar, de winter en beginnen in het voorjaar met het bouwen van nieuwe nesten en het leggen van eitjes. In de vroege zomer bouwen de (steriele) werksters verder aan de nesten.

Het nest is gebouwd van gekauwd hout, dat het zijn karakteristieke papierachtige wanden geeft. In de vroege zomer is een normaal wespennest zo'n 30 cm groot, maar ze kunnen ook veel groter zijn. Plaatsen waar vaak wespennesten worden aangetroffen zijn dakranden, holten in muren, oude nesten van knaagdieren, holle bomen en struiken.

‘Een enkel wespennest kan wel duizenden wespen bevatten, die, als ze verstoord worden, in zwermen kunnen aanvallen. Als de plaats van het wespennest gevaar voor mensen kan opleveren, dan moet het nest vernietigd worden. De beste tijd van het jaar om wespen en de wespennesten te bestrijden is voor de zomerperiode,’ aldus Peter Timmermans, entomoloog en technisch manager van Rentokil Pest Control.

‘Het verwijderen van wespennesten moet dus tijdig gebeuren. Het gevaar van wespen is vooral groot aan het eind van de zomer. Tegen die tijd zijn de wespen namelijk agressief. Een steek van een wesp is een pijnlijke ervaring en kan zelfs levensbedreigend zijn: een op de dertig mensen is allergisch voor wespensteken. Het aantal verzoeken om wespennesten te verwijderen zien we dan ook nu al weer toenemen. Het mooie weer draagt daar zeker aan bij.’