Kou jaagt rat en muis woningen in

Rattenvangers maken overuren nu knaagdieren beschutting zoeken

De aanhoudende kou jaagt ratten en muizen massaal naar binnen. De beestjes nestelen zich op warme plekjes in bijvoorbeeld spouwmuren of tussen plafonds, tot ongenoegen van veel bewoners. En dus maken ongediertebestrijders overuren. Raymond Boere

RHENEN • Op een zondagmorgen zat hij in het vogelhuisje. Een bruine, harige rat van zo'n twintig centimeter. Lekker te knagen aan een stukje appel dat bewoonster Trudy Willemsen uit Rhenen duidelijk niet voor hem had neergelegd. „Het bleef niet bij die ene keer. Hij kwam elke dag rond hetzelfde tijdstip terug. Dat vond ik geen prettige gedachte voor mijn kleine dochter. Die beesten kunnen allerlei ziektes overbrengen," zegt Willemsen.

De bewoonster kocht zelf in de bouwmarkt rattenvalletjes om het dier te vangen, maar die bleken weinig effectief. En dus besloot ze een professionele rattenvanger in te schakelen. Sander Hardeman van ongediertebestrijder Lagerwey uit Veenendaal zag drie weken geleden meteen waar het ongedierte vandaan kwam. De vloer van de schuur lag bedekt met een dikke laag zand. Aan de zijkant was een gat gegraven ter grootte van een tennisbal. „Ratten zijn kampioen gravers," zegt hij.

Gisteren maakte hij opnieuw een rondje langs de bewoonster om de uitgezette vallen te controleren. Het is topdrukte voor het bedrijf nu de winter lang aanhoudt. „Ratten maar vooral muizen zoeken door de kou beschutte plekken op. Buiten overleven ze het met deze temperaturen niet en dus trekken ze naar binnen." Zeker bij oude huizen in dorpskernen en steden zijn de problemen het grootst Daar komen ze gemakkelijker binnen omdat er altijd wel een gaatje is in bijvoorbeeld de

spouwmuur of onder het dak Hardeman heeft deze winter al heel wat muizen tussen plafonds vandaan gehaald. Het zijn bij uitstek plekken waar de beesten naar toe trekken. En dat kan heel vervelend zijn, zegt hij. „Zeker als het boven een slaapkamer is, geeft dat veel overlast. Als ze 's nachts gaan lopen maakt dat een ontzettend kabaal."

Het bedrijf is niet de enige die juist nu veel meer overlastmeldingen krijgt, weten ze bij Rentokil Pest Control, een van de grotere ongediertebestrijders van Nederland. Deze winter heeft dit bedrijf zeker dertig procent meer meldingen dan anders, laat een woordvoerder weten. Ook branchevereniging NVPB bevestigt dat de zeventig aangesloten leden het ongeveer twee keer zo druk hebben dan anders door het weer.

Rattenvanger Hardeman moet met zijn bus langs tien adressen deze middag. Achterin een lading vallen, klemmen, vergif, fijn gaas om gaten af te dichten en zijn geheime wapen: pindakaas met nootjes. „Daar zijn ze dol op." Onontbeerlijk is ook de zaklamp. Daar vangt hij heel af toe zelfs een rat of muis mee door een ferme tik op de kop van het beest te geven. Bij bewoonster Trudy Willemsen heeft het gereedschap in elk geval zijn werk gedaan. In een val op de bodem van de schuur ligt de bruine rat. Willemsen is opgelucht en besluit de vogels voorlopig maar even niet meer te voeren om geen ander ongedierte aan te trekken. En dat is een wijs besluit, volgens de rattenvanger.

Voer voor de vogels neerleggen kan ongewenst bezoek aantrekken. Als rattenvalletjes van de bouwmarkt niet helpen, wordt een professionele rattenvanger ingeschakeld. 'Pindakaas met nootjes. Daar zijn ze dol op,' verklapt Sander Hardeman zijn geheime wapen.

Bron: Algemeen Dagblad 12 februari 2010