Mogen muizen met u mee eten

Je zult ze de kost moeten geven, de bedrijven waar de muizen op tafel dansen nadat het licht is uitgegaan. Dat ze dansen is tot daar aan toe, maar de schade die ze aanrichten en de hygiënische problemen die ze veroorzaken, kunnen ernstige gevolgen hebben. Veel bedrijven grijpen pas in als de muizen worden betrapt. Dan is het kwaad al geschied. Beter is het laten uitvoeren van een vrijblijvende inspectie door Rentokil. En de medewerkers er op attenderen dat ongedierte na sluitingstijd graag mee eet.

Bedrijven onderschatten vaak de schade van ongedierte

Rentokil kent de huismuis, de Mus musculus domesticus, en weet wat de gevaren zijn. Tegenwoordig loopt vrijwel ieder bedrijf een muizenrisico. Er zijn in Nederland twee à drie muizen per inwoner. In de stedelijke gebieden is die concentratie het hoogst. De muizenpopulaties nemen de laatste jaren toe, onder meer door de warmere winters. Een vrouwtjesmuis heeft zes tot tien worpen met gemiddeld vijf tot zes jongen en na zes weken opnieuw. Zijn de omstandigheden voor de muizen gunstig dan is de populatie in een jaar gegroeid tot 2100 exemplaren!

Ze komen binnen door ventilatieopeningen in muren (6 millimeter is al voldoende), maar ook door open ramen in de zomer. Ze kunnen meeliften in het krat of een doos van de leverancier en andersom kan ook: de werknemer neemt ongewild een muis mee naar huis die in de tas op zoek was naar een lekker hapje. In de moderne bouw komen ze door de krimpnaden en kruipen door de kabelgoten en knagen daar naar hartenlust aan de bedrading, vaak met een valse alarmmelding tot gevolg. Of veroorzaken kortsluiting. Vooral in steden waar wordt gebouwd en gegraven schieten ze huizen en kantoren binnen. Daar komen ze ’s nachts tevoorschijn en gaan op zoek naar kruimels en etensresten die het personeel heeft achtergelaten. Daarbij laten ze keutels en een voortdurend spoor van druppeltjes urine achter. Dat is geen prettig idee: tikken op een toetsenbord waar muizen over heen zijn getrippeld met als dank uitwerpselen die Salmonella en andere ziekteverwekkende bacteriën bevatten met alle gezondheidsrisico’s van dien.

Preventie en advies

Preventie en voorlichting is hier van groot belang. Rentokil is gespecialiseerd in het voorkomen van de schadelijke effecten van muizen en ongedierte. Bij een inspectie worden tips verstrekt: bijvoorbeeld dichte afvalbakken, instructie van personeel om op het werk niet te eten of resten achter te laten, het dichten van sluipwegen waar muizen naar binnen kunnen komen, enzovoorts. Zo’n preventief contract met Rentokil behelst acht inspecties per jaar, waarbij de nuttige adviezen gegeven om ongedierte buiten de deur te houden. Dat betreft niet alleen muizen, maar kan ook voor kakkerlakken, vlooien, luizen, zilvervisjes, houtworm, kortom alle ongewenste insecten en beestjes.

Een handig hulpmiddel daarbij zijn de twee posters die Rentokil aan klanten levert. “Eten op je werkplek? Liever niet!” Die posters worden tegen een geringe vergoeding ook geleverd aan bedrijven die geen klant van Rentokil zijn. Op de website www.rentokil.nl is daarover alle informatie te vinden en kunnen de posters worden besteld. Zo worden medewerkers geprikkeld om na te denken over de consequenties van slordige eetgewoontes. Daarbij wordt ook een memo geleverd dat aan de medewerkers kan worden gegeven.

Wettelijke voorschriften

Het bestrijden van ongedierte is in Nederland aan strenge wettelijke voorschriften gebonden. Bestrijdingsmiddelen mogen alleen worden gebruikt als een vakbekwame en gediplomeerde medewerker die handelingen uitvoert. Die moet ook jaarlijks een nascholingscursus volgen of eens in de vijf jaar opnieuw examen doen. Bijvoorbeeld: een kapster die thuis zwart werkt mag bij de dierenwinkel een doosje met graankorrels kopen, maar zodra het een BV betreft, treden de strenge regels in werking. Daarom is het zinvol een professionele bestrijder in te huren die effectief met een speciaal lokaas werkt. Dat is een pasta met een anti-bloedstollende werking. Ook kan een RADAR-val worden geplaatst, die op koolzuur werkt. De muis wordt dan direct verdoofd en op humane wijze gedood. De muizen gaan altijd terug naar het nest, want bestrijdingsmiddelen, waarmee ze ter plekke het loodje leggen, zijn niet meer in de handel.

Vraag de posters aan!

Rentokil is de partner voor ondernemingen om kantoren en werkvloeren ongediertevrij te houden. De servicemedewerkers van Rentokil kunnen controles uitvoeren en inspecteren op sporen die wijzen op de aanwezigheid van muizen of ander ongedierte. Dat zijn veelal sporen waar men meestal aan voorbij gaat, maar duiden op toekomstig ongemak. Neem daarom vrijblijvend contact op en maak een afspraak om daarmee te garanderen dat uw bedrijfsruimte wordt gevrijwaard van ongedierte. Het aanvragen van de posters om het (eet)gedrag van de medewerkers positief te beïnvloeden kan een eerste, belangrijke stap zijn. Bel 0800-rentokil of mail naar etenopjewerkplek@rentokil.nl.

Wilt u het artikel lezen in de originele opmaak. Klik dan op deze link.