lumnia vliegenlampen en insectenlampen

Lumnia

Neem 24/7 contact met ons op via 0800 022 6600  of mail ons

De wetenschap achter Lumnia vliegenlampen

Er wordt van alles beweerd over de effectiviteit van elektrische vliegenvangers en klanten vinden het soms moeilijk om te bepalen welke vliegenlamp het best bij hun situatie past.
Hoe sneller vliegen uit een omgeving worden geëlimineerd, des te kleiner de kans dat vliegen ziektes overdragen als Shigellose of Salmonellose.
Ledtechnologie bij vliegenlampen is van doorslaggevend belang is voor de effectiviteit van een toestel.
Ledtechnologie biedt laag stroomverbruik en constante vangstpercentages. Bovendien hoeft u niet meer elk jaar de fosforlampen te vervangen.

Onderzoek naar elektrische vliegenvangers

Het Rentokil Global Technical Centre heeft talloze studies uitgevoerd hoe vliegen en insecten het effectiefst kunnen worden gevangen. 
De twee belangrijkste onderzoeksterreinen zijn:

  1. Inzicht in de fysica achter de biologische aantrekkingskracht van licht op vliegen
  2. Het testen van insectenlampen op basis van standaard halfwaardemetingen

Dit onderzoek heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van onze nieuwste serie Lumnia vliegenlampen met gebruik van ledtechnologie.

Led-lampen tegen vliegen

Leds produceren intense UV-A lichtstralen die verder doordringen in de omgeving en die voor bepaalde insecten zoals kamervliegen, aantrekkelijker blijken te zijn dan het licht dat traditionele fosforlampen produceren.
Kamervliegen worden aangetrokken door UV-A, omdat hun ogen gevoelig zijn voor licht van die golflengte.
Golflengten van licht dat buiten het zichtbare spectrum valt, zijn aantrekkelijker voor kamervliegen dan die daarbuiten.

Waarom worden vliegen aangetrokken door licht?

De manier waarop organismen reageren op licht noemen we fototaxie.
Sommige dieren, zoals kakkerlakken of regenwormen, zijn negatief fototactisch, wat betekent dat ze worden afgestoten door blootstelling aan licht. Motten, vliegen en veel andere vliegende insecten zijn positief fototactisch en worden dus op natuurlijke wijze aangetrokken door licht.
Hoewel er geen enkele wetenschappelijke verklaring bestaat voor aantrekking van vliegen door licht, zijn er verschillende theorieën waarom dit toch gebeurt.

Licht gebruikt voor veiligheid

Een heldere lichtbron kan door sommige insecten worden beschouwd als een teken van veiligheid. Lichtbronnen bevinden zich gewoonlijk op een hogere plaats, dus door instinctief de richting van het licht op te zoeken blijven insecten gevrijwaard van gevaren op de grond.

Licht gebruikt voor navigatie
Een andere populaire theorie is dat insecten licht als navigatiehulpmiddel gebruiken.
Een insect dat in een bepaalde richting wil vliegen, kan bijvoorbeeld zijn richting bepalen door een natuurlijke lichtbron als de zon of de maan aan zijn rechterkant te houden.
Deze methode werkt goed zolang de lichtbron zowel constant als op een afstand blijft.
Als een insect een andere lichtbron tegenkomt, zoals een ronde buitenlamp, raakt het in de war. Dat verklaart waarom een nachtvlinder rond een lamp kan blijven cirkelen, omdat hij instinctief het licht aan een bepaalde kant van zijn lichaam wil houden als navigatiehulp bij zijn route.
Kunstlicht versus daglicht

Er is in de wetenschappelijke wereld enige discussie over waarom een positief fototactisch insect blijft rondvliegen rondom een kunstmatige lichtbron, zelfs wanneer natuurlijk licht beschikbaar komt.
Sommigen zijn van mening dat het insect niet wordt aangetrokken door het licht zelf, maar door de duisternis eromheen.
Anderen suggereren dat insectenogen, die vaak meerdere lenzen bevatten, moeite hebben zich aan te passen van licht naar donker. Daardoor raakt het insect nachtblind en kwetsbaar voor roofdieren, zodat het insect het mogelijk veiliger vindt in het licht te blijven dan weg te vliegen.

lumnia vliegenlampen en insectenlampen
Ontdek de effectiviteit van Lumnia