0800 237 8745 Bel ons Verzoek om terug te bellen

Wat je kunt doen tegen overlast van de huismus

sparrows washing in water

Op 18 januari was de dertiende editie van de Nationale Tuinvogel telling. Ruim 50.000 mensen hebben gekeken welke vogels zij in hun tuin zagen. Op nummer 1 staat, net als voorgaande jaren, de huismus. Hierdoor kunnen we wel concluderen dat de huismus het vaakst in onze tuinen wordt gespot. De huismus is al jaren de nummer 1 tijdens de Nationale Tuinvogel telling, daarom wordt hij ook wel de koning van de tuinen genoemd.

Het is natuurlijk prachtig om deze koning in je tuin te hebben, je kunt zijn verblijf ook wat langer maken, door hem te voeren met zaden. Hij zingt en tsjilpt en hupt vrolijk door de tuin. Maar let op, tussen maart en augustus begint zijn nestseizoen. Op het eerste gezicht lijkt dit niet erg, zo krijg je nog meer blauw bloed in de tuin! Maar de nesten van huismussen, kunnen ook overlast met zich meebrengen.

Huismussen kunnen hun nest bouwen onder daklijst of onder dakpannen. Dit klinkt misschien nog steeds niet heel erg, maar allereerst zijn deze nesten een verzamelplek van schadelijke insecten zoals tapijtkevers, diefkevers, de bruine huismot, de kleermot, spekkevers en pelskevers. Deze insecten kunnen via het nest ook zo je woning binnendringen, wat het probleem alleen maar verergerd. Daarnaast zitten de nesten vol bacteriën en ziekte verspreiders en heeft het een onaangename geur. Het getjilp van de kuikens kan geluidsoverlast veroorzaken, als ze onder de daklijsten een nest hebben gebouwd, en deze zit bij het hoofdeinde van je bed, nou dan hoor je ze wel hoor. Eerst is het nog schattig, daarna wordt het erg vervelend. Huismussen zijn trouw aan waar ze wonen. Als dat in jouw tuin is, zal jouw dakgoot de vaste nestelplek zijn.

pigeons on a roof top

Risico's voor de voedingsmiddelen industrie

Mussen leven niet alleen in onze tuinen, ze komen overal veel voor. Voor bedrijven in de voedingsmiddelen industrie kunnen mussen nesten een ware plaag zijn. Het waarborgen van de voedselveiligheid wordt lastig als huismussen in de dakranden een nest hebben gebouwd. Waardoor allerlei insecten en bacteriën mogelijk het gebouw binnen kunnen dringen en de voedselvoorraden kunnen besmetten.

Wat kun je ertegen doen?

Huismussen zijn beschermde vogels. Niet alleen de vogel zelf wordt beschermd via de flora en fauna wet, maar ook de leefomgeving van de huismus. Dit betekent dat je het nest niet mag verplaatsen of afsluiten als het eenmaal gebouwd is. Om overlast van huismussen te voorkomen is het belangrijk om de risicovolle plekken te weren vóórdat er genesteld wordt. Wij kunnen dit op 2 manieren voor je doen:

Avitex

Avitex, ook wel duivennetten genoemd, hebben maaswijdte waar de huismus niet doorheen kan. Het is een effectieve manier van weren en Avitex kan op verschillende oppervlaktes worden aangebracht.

Avisave

Avisave is een effectief en discreet systeem om een gebouw te beschermen tegen vogels waaronder de huismus. Avisave bevat een klein stroomimpuls, deze is niet schadelijk voor de vogel maar zorgt ervoor dat de huismus de plek negatief ervaart.

Heb jij ook regelmatig huismussen in je tuin, maar geven ze geen overlast. Laat ze dan ongemoeid en blijf vooral van deze vogels genieten. Veroorzaken mussen of andere vogels overlast rondom je bedrijfspand, neem dan contact met ons op voor een oplossing om maat.

Effectieve vogelwering

Vogelwering van Rentokil Pest Control is een uitstekende manier om overlast van vogels te voorkomen

  • Ongediertebestrijding met respect voor mens en milieu
  • Effectieve vogelwering vereist het gebruik van betrouwbare en uitgebreid geteste professionele weringsmiddelen
  • Effectieve wering van vogels rondom uw gebouw of huis
Meer weten? Klik hier

Gerelateerde posts