0800 237 8745 Bel ons Verzoek om terug te bellen

Help, hoe kom ik van pissebedden af?

Inmiddels wonen er in onze schuur een hele familie pissebedden en volgens mij worden het er stiekem steeds meer. Op zich heb ik niets tegen een pissebed, maar hele kluwen vind ik toch minder leuk. Dat roept wel wat vragen bij mij op; Wat is een pissebed? Wat doen pissebedden? Waarom zitten er pissebedden in mijn schuur? Welke schade kunnen pissebedden veroorzaken? Hoe houd ik pissebedden buiten? Hoe verwijder je pissebedden.

Wat is een pissebed?

Tot mijn verbazing is een pissebed geen insect. Insecten hebben namelijk 6 poten. De pissebed heeft er 14. Het is dus ook geen spinachtige, want die hebben er 8. Ze behoren tot de orde van de Isopoda met de klasse Custacea (kreeftachtigen). Zij vormen een van de weinige ordes van schaaldieren die op het land leven. De meeste soorten leven echter in zee. De pissebedden die wij op het land tegen komen zijn over het algemeen 12 tot 18 mm groot. Ze zijn vrij plat en ovaalvormig. Het borststuk bestaat uit 7 zichtbare segmenten die elk worden gedragen door 2 poten. Het achterstuk bestaat uit 6 segmenten met aanhangsels. Ze variëren erg in kleur van wit (jonge exemplaren) tot grijs/blauw (volwassen exemplaren). Volwassen pissebedden kunnen wel 2 jaar oud worden. Pissebedden vervellen ongeveer 10x in hun leven.

Wat doen pissebedden?

Pissebedden dragen in de natuur bij aan de humusvorming. Ze voeden zich met rottend hout en bladeren en vormen zelf voedsel voor grotere dieren, zoals vogels, muizen, spinnen, kevers en duizendpoten.

Waarom zitten er pissebedden in mijn schuur?

De grootste oorzaak is waarschijnlijk het vochtgehalte en de temperatuur in mijn schuur. Deze zullen vrij hoog zijn, waardoor de pissebedden zich er enorm thuis voelen. Daarbij komt dat ze zich het hele jaar voortplanten. De voortplanting zelf is een proces van 10 minuten. Een pissebed vrouwtje draagt de eitjes in een broedbuideltje onder haar lichaam. Naarmate het vrouwtje groter wordt, kan ze ook meer eitjes krijgen. Na ongeveer 4 weken komen de jongen uit de eitjes. De jongen zijn meteen zelfstandig, waarna het proces weer opnieuw kan beginnen.

Welke schade kunnen pissebedden veroorzaken?

In principe zijn de kleine beestjes ongevaarlijk voor mens en dier. Alleen als ze in grote aantallen aanwezig zijn, kunnen ze door vreterij aan (kiem)planten schade aanrichten.

Hoe houd ik pissebedden buiten?

Er zijn verschillende acties die ondernomen kunnen worden. Om te beginnen dient ervoor gezorgd te worden dat ze niet binnen kunnen komen. Dus begin met het dichten van naden en kieren. Zorg dat ventilatieopeningen worden afgesloten met een deugdelijk rooster of fijnmazig gaas. Vermijd vocht; dus geen lekkende kranen, droge kruipruimte en goede ventilatie. Een berg tuinafval of composthoop trekt ze aan. Als je geen pissebedden wil, ruim deze dan op of creëer een composthoop zo ver mogelijk bij de schuur/woning vandaan.

Hoe verwijder je pissebedden?

Het beste kun je pissebedden met een vochtige doek opvegen en naar buiten verplaatsen. Een alternatieve oplossing is om bloem te strooien daar waar ze zich overdag schuil houden. Pissebedden kunnen niet tegen bloem en drogen er door uit. Zo te lezen heb ik nog wel wat werk te verzetten. En ga ik binnenkort op mijn knieën door de schuur op zoek naar kieren en gaten waar ze door naar binnen kunnen komen. Het heeft namelijk geen zin om ze op te vegen en naar buiten te brengen als ze daarna vrolijk weer naar binnen kruipen. Als ze dan toch nog binnen zitten, dan denk ik dat we dit jaar heel vroeg een witte kerst hebben...

Voorkomen van overlast door pissebedden

Voorkom overlast door pissebedden

  • Ongediertebestrijding met respect voor mens en milieu
  • Herken de verschillende soorten spinnen
  • Waarom is uw huis of bedrijf aantrekkelijk voor spinnen
Meer weten? Klik hier

Gerelateerde posts