0800 237 8745 Bel ons Verzoek om terug te bellen

Vliegen en de ziekten die ze kunnen verspreiden

Kamervliegen kunnen een groot risico vormen voor bedrijven, vooral voor organisaties die werkzaam zijn in de voedingsmiddelenindustrie. Samen met ander ongedierte zoals knaagdieren en kakkerlakken zijn vliegen verantwoordelijk voor het grootste ziekteverzuim onder personeel. Maar waarom is dat zo?

Vliegen

Kamervliegen (samen met andere vliegensoorten) staan er om bekend dat zij verschillende schadelijke ziektes verspreiden. De World Health Organization schat dat kamervliegen verantwoordelijk zijn voor het verspreiden van minimaal 65 verschillende ziektes. Deze ziektes kunnen een grote impact hebben op de gezondheid van zowel klanten als personeel. Dit leidt tot een daling van inkomsten, schade aan merkreputatie en een snellere doorloop van personeel.

Wat zijn kamervliegen?

Kamervliegen, Musca domestica, is een soort van de Muscidae familie. Er wordt gedacht dat kamervliegen oorspronkelijk uit het Midden Oosten komen, ten tijde van het Cenozoïcum tijdperk. Sindsdien hebben kamervliegen zich verspreid over de hele wereld.

Een vrouwelijke kamervlieg zal slechts één keer paren, waarna zij het sperma opslaat om later meerdere malen te gebruiken. Ze legt per keer 100 eitjes in rottend materiaal zoals ontlasting en afval. Volwassen vliegen leven ongeveer twee tot vier weken.

Kamervliegen leven in de directe omgeving van mensen en voeden zich door middel van veel verschillende producten. Ze voeden zich echter voornamelijk met voedsel voor mensen, afval en uitwerpselen.

Hoe zien kamervliegen er uit?

Een volwassen en volgroeide kamervlieg is ongeveer acht tot twaalf millimeter lang. Vrouwtjes zijn iets langer dan de mannetjes. Kamervliegen hebben grote rode samengestelde ogen en hun lichaam is volledig bedekt met haarachtig materiaal.

Kamervliegen hebben één paar vleugels om te vliegen, net als de meeste vliegende insecten in de orde van Diptera. Diptera betekent dan ook letterlijk twee vleugels. Kamervliegen hebben daarnaast ook één paar uitwendige balansorganen genaamd halteres.

Kamervliegen

Wat gebeurt er als een vlieg op je eten landt?

In tegenstelling tot andere plaagdieren kunnen vliegen zich alleen voeden met vloeibare of semi-vloeibare substanties aangezien ze geen bek hebben om te bijten of te kauwen.

Wanneer vliegen op vast voedsel landen, zullen zij een vloeistof uitbraken dat gemaakt is van speeksel en spijsverteringssappen. Deze vloeistof breekt het voedsel af tot een vloeibare substantie, wat de vlieg in staat stelt om zich te voeden.

Ziektes die door kamervliegen verspreid worden

Kamervliegen staan er om bekend verschillende ziektes en infecties te verspreiden. De WHO stelt dat kamervliegen dragers zijn van diarreeziektes en huid- en ooginfecties. In tegenstelling tot andere insecten zoals muggen zijn kamervliegen geen bijtende insecten en zijn daarmee indirecte overbrengers van ziektes.

Het is tevens bewezen dat kamervliegen pathogenen en het daarmee geassocieerde gif kunnen overbrengen. Gebieden in de buurt van vleesverwerkende bedrijven lopen een groter risico op voedselvergiftiging door vliegen.

Ziektes

Kamervliegen kunnen de volgende ziektes bij zich dragen en verspreiden:

  • Cholera

  • Oogontsteking

  • Dysenterie (zware vorm van diarree)

  • Buikgriep

  • Salmonella

  • Tuberculose

  • Buiktyfus

Kamervliegen kunnen deze ziektes verspreid door hun eet- en voortplantingsgedrag. Kamervliegen voeden zich vaak met rottend materiaal en met menselijke en dierlijke uitwerpselen. Wanneer een kamervlieg zich voedt met voedsel dat is besmet met een bacterie, verzamelt het pathogeen zich in het spijsverteringskanaal. Kamervliegen braken hun maaginhoud uit om vast voedsel vloeibaar te maken. Hierdoor komen alle bacteriën uit de maag van de vlieg op het voedsel dat gegeten wordt.

Ook kunnen bacteriën zich hechten aan de kleine haartjes aan de poten en het lichaam van de vlieg. Zodra een vlieg op voedsel landt, kunnen de bacteriën zich vervolgens verspreiden naar het voedsel.

Hoe kun je een ziekte oplopen die door vliegen verspreid wordt?

Meestal loop je een ziekte op door het consumeren van voedsel of drinken waar een vlieg op heeft gespuugd, gepoept, geplast of alleen al op heeft gezeten.
Overdracht van een ziekte kan ook plaatsvinden na het gebruik van besmet keukengerei en bestek.
Ook kun je besmet raken als je direct na het aanraken van een geïnfecteerd product je ogen of open wondjes zoals schrammen en zweertjes aanraakt.

Hoe kun je voorkomen dat je een ziekte oploopt die door vliegen verspreid wordt?

Het voorkomen van vliegenoverlast op vakantie, in huis en op het werk, en daarmee ook ziektes die door vliegen worden overgedragen, kan gedaan worden door verschillende proactieve maatregelen.

Voedselhygiëne

Goede voedselhygiëne kan vliegenoverlast en daarmee de schadelijke bacteriën die vliegen met zich mee kunnen brengen voorkomen. Zorg ervoor dat rauwe ingrediënten op een hygiënische manier worden bewaard (in luchtdichte bakken) en dat deze ingrediënten voor gebruik grondig schoongemaakt worden.
Daarnaast is het belangrijk om ook keukengerei en bestek op een hygiënische manier te gebruiken en goed schoon te maken. Dit zorgt ervoor dat plekken waar voedsel bereid wordt minder aantrekkelijk zijn voor vliegen. Dit vermindert het risico op de verspreiding van ziektes en op voedselvergiftiging.

Kamervliegen zittend op cheeseburger

Verwijder broedplaatsen

Veel broedplaatsen van kamervliegen zoals dierenverblijven, afval en ontlasting zijn plekken waar veel vliegen voorkomen en waar tevens veel bacteriën te vinden zijn die zorgen voor ziektes die overgedragen kunnen worden door vliegen. Het verwijderen van deze broedplaatsen zorgt ervoor dat vliegenoverlast tot een minimum gereduceerd wordt.

Afval

Een goed afvalverwerkingssysteem is essentieël om ervoor te zorgen dat afvalbakken niet overvol raken en dat deze regelmatig geleegd worden. Afvalcontainers dienen te zijn voorzien van een goed sluitend deksel en de bakken moeten regelmatig schoongemaakt worden.

Ontlasting

Toiletten dienen regelmatig schoongemaakt te worden en alle leidingen moeten goed doorlopen om verstoppingen en overspoelingen te voorkomen. Horren dienen geplaatst te worden op ventilatieroosters en afvoeren om te voorkomen dat vliegen binnenkomen. Bij vee is het belangrijk om mest op één plaats te verzamelen om het oppervlak te verminderen. Daarnaast dient mest bedekt te worden met plastic zeil en andere vliegenbestendige materialen.

Professionele ongediertebestrijding

Naast bovenstaande tips is professionele ongediertebestrijding onmisbaar om vliegenoverlast te voorkomen. Het inschakelen van een professionele ongediertebestrijder helpt u om vliegen te bestrijden en om overlast te voorkomen.

Heeft u last van vliegen in uw huis of bedrijf? Neem dan nu contact op met Rentokil Pest Control en laat het probleem professioneel verhelpen.

Effectieve vliegenbestrijding

Vliegen verspreiden tal van ziekten. Voorkom vliegenoverlast met één van de lampen uit de Lumnia range

  • Ongediertebestrijding met respect voor mens en milieu
  • Effectieve vliegenbestrijding met Lumnia led-vliegenlamp
  • Lumnia vliegenlamp is ontwikkeld met innovatieve en gepatenteerde ledtechnologie
Meer weten? Klik hier

Gerelateerde posts