0800 237 8745 Bel ons Verzoek om terug te bellen

10 interessante weetjes over spinnen

red back spider

Voor iedereen die op het noordelijk halfrond woont, heeft het al gemerkt; de winter komt er weer aan. Het is tijd geworden om onze dikke jassen, sjaals, handschoenen en mutsen te voorschijn te halen. De koude wintermaanden verblijden ons met sneeuw, knusse avonden bij de open haard en natuurlijk Sinterklaas en kerst. Helaas is er iets dat graag in onze huizen verblijft in de winter; spinnen!

Tijdens de herfstmaanden gaan de mannetjes in onze huizen op zoek naar een nieuwe vriendin. Hoewel veel mensen bang zijn voor spinnen, en vooral degenen die last hebben van arachnofobie, zijn het eigenlijk erg fascinerende dieren. Daarom hebben we in dit blog 10 interessante weetjes over spinnen op een rij gezet.

 

Feitjes over spinnen

1. Spinnen zijn overal

Je zal er misschien van schrikken, maar onderzoek heeft uitgewezen dat je je altijd binnen 3 meter van een spin bevindt.

Maak je echter geen zorgen, meestal verstoppen ze zich ergens en willen ze niets met je te maken hebben.

2 Er zijn ontzettend veel soorten spinnen.

Spinnen zijn er in alle soorten en maten, elk met zijn eigen unieke uiterlijk en karakteristieken. Er zijn naar schatting meer dan 30.000 soorten spinnen ontdekt. Volgens sommige onderzoekers zijn er echter nog veel meer die nog niet ontdekt zijn.

3. Niet alle spinnenbeten zijn dodelijk.

Er zijn inderdaad een aantal spinnen die door hun gif pijnlijke beten kunnen veroorzaken die ook gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Het merendeel van de spinnen zal echter geen mensen bijten. Als ze dat onverhoopt wel doen, is hun gif niet sterk genoeg om je schade toe te brengen.

4. Vrouwelijke spinnen hebben ontzettende honger.

Dit is helaas geen goed nieuws voor de mannetjes. In sommige gevallen eet de vrouwtjesspin het mannetje namelijk op vóór, tijdens of na het paren.

Wist je dat dit gedrag van seksueel kannibalisme de reden is voor de naam van de weduwespinnen, zoals de zwarte weduwe?

false widow eating

5. Spinnen houden van dansen

Het klinkt misschien gek, maar het is echt waar.

De pauwspin, Maratus volans, voert een dans op als onderdeel van hun paringsritueel. Samen met de felle kleuren van hun lichaam maakt het een waar spektakel om te zien. Als het vrouwtje echter niet onder de indruk is van de paringsdans van het mannetje, zal ze hem proberen aan te vallen en op te eten.

6. Spinnenzijde is sterk

Het zijde van spinnen ziet er misschien zwak uit, maar het is eigenlijk erg sterk. Het zijde in een spinnenweb is zelfs vijf keer zo sterk als staaldraad van dezelfde dikte. Er wordt zelfs gedacht dat een spinnenweb gemaakt van draden met de dikte van een potlood sterk genoeg is om een vliegtuig op volle snelheid te stoppen.

 

7. Spinnen hebben blauw bloed

In tegenstelling tot mensen hebben spinnen blauw bloed. Er is zelfs een wetenschappelijke verklaring voor. Bij mensen hecht het zuurstof in het bloed aan een molecuul dat ijzer bevat, wat ons bloed de kenmerkende rode kleur geeft. Bij spinnen bevat het molecuul waaraan zuurstof is gehecht echter koper, wat hun bloed een blauwe kleur geeft.

8. Spinnenzijde is vloeibaar

Dit klinkt misschien vreemd, aangezien we spinnenzijde altijd zien in de vorm van een web, maar wist je dat het eigenlijk vloeibaar is? Pas wanneer het zijde in aanraking komt met de lucht, wordt het hard, wat de spin in staat stelt om er een web van te maken.

red-headed mouse spider

9. Mannelijke spinnen geven graag cadeautjes

Sommige spinnen brengen niet alleen een serenade aan hun mogelijke partner in de vorm van een dans, soms geven ze ook cadeautjes verpakt in zijde aan hun geliefde. Soms proberen de mannetjes zich er echter te gemakkelijk vanaf te brengen. In dat geval geven ze geen cadeautjes zoals vliegen en andere insecten, maar een goedkoop namaakproduct zoals een stapeltje blaadjes of oude cadeaus die eerder niet succesvol waren bij andere vrouwtjes.

10. Spinnen hebben vreemde spieren

Het is eigenlijk best fascinerend hoe de spieren van spinnen werken. Hun spieren kunnen de poten alleen intrekken, maar niet meer naar buiten duwen. Om dit op te lossen, pompen spinnen een waterige substantie in hun poten om ze weer te kunnen strekken. Daarom zijn de poten van dode spinnen altijd naar binnen gekruld, omdat er geen vloeistof beschikbaar is om ze weer te strekken.

Voorkomen van spinnenoverlast

Voorkom overlast door spinnen.

  • Ongediertebestrijding met respect voor mens en milieu
  • Herken de verschillende soorten spinnen
  • Waarom is uw huis of bedrijf aantrekkelijk voor spinnen
Meer weten? Klik hier

Gerelateerde posts