Wespen in de nesten door slecht voorjaar

Door de slechte start van de zomer veroorzaakten wespen tot twee weken geleden aanzienlijk minder overlast dan vorig jaar. Ongediertebestrijder Rentokil bestreed 45 procent minder wespennesten dan vorig jaar in dezelfde periode. Nu het warm is geworden, stromen de meldingen van wespenoverlast binnen. De wespennesten zijn soms al zo’n dertig centimeter groot en kunnen uitgroeien tot 5.000 wespen. Hoe kleiner het nest, des te gemakkelijker te bestrijden. Rentokil raadt mensen daarom aan om nu al hulp in te schakelen als ze een wespennest aantreffen, voordat de wespen in augustus overlast kunnen veroorzaken.

Bij de limonadewesp hebben de wespen verschillende taken: de koningin start de bouw van het nest en legt de eitjes, en de werksters bouwen verder aan het nest en verzorgen de koningin en de larven, en mannetjes, die er alleen zijn aan het eind van het seizoen als het tijd is om te paren. Na de paring in het najaar overleven alleen de nieuwe koninginnen de winter. Zij bouwen in het voorjaar nieuwe nesten om hun eitjes in te leggen. In de vroege zomer veroorzaken wespen meestal nog niet zo veel overlast, maar in augustus komt daar verandering in. Wespen leven namelijk van insecten en zoete etenswaren. En omdat er eind augustus geen jongen meer in het nest zijn die voor deze zoetigheid zorgen, verlaten de wespen rond die tijd het nest en storten ze zich op onze zoete drankjes en ijsjes.

Rondvliegende wespen zijn niet alleen vervelend, maar kunnen ook gevaarlijk zijn: tussen tien en twintig procent van de mensen is allergisch voor wespensteken. En jaarlijks sterven hieraan twee tot vijf mensen in ons land. Peter Timmermans, entomoloog bij Rentokil Pest Control: “De wesp behoort tot de top 10 ergernissen op het terras. Het is af te raden om een wespennest zelf te verwijderen. Zo voorkom je gevaarlijke situaties. De beste tijd om het nest te bestrijden, is voor de zomerperiode, nog voordat ze in zwermen kunnen aanvallen. Wespen worden vooral zeer agressief als ze worden gestoord of zien dat een van de familieleden wordt gedood.”

Plaatsen waar wespen zich graag nestelen zijn dakranden, holten in muren, schuren, oude nesten van knaagdieren, holle bomen en struiken. Peter Timmermans vertelt: “Sommige mensen proberen zelf het nest te bestrijden door de ingang dicht te maken. Dit heeft echter geen zin: de wesp knaagt zich dan weer een weg naar buiten. Om er zeker van te zijn het probleem te verhelpen, is het verstandiger de nesten professioneel te laten bestrijden.” Op de website van Rentokil staan tips en informatie over de bestrijding van wespennesten in en rond huis. Wie last heeft van wespennesten, kan Rentokil bellen of online een bestrijding boeken via WespenOnline.


Hoe kunnen we u helpen?

Media

Bekijk ons laatste nieuws, download onze brochures, posters en leaflets voor alle plaagdierinformatie of bekijk onze video’s over Rentokil

Vestigingen


Zoeken


Ik zoek hulp met...

Contact


Neem contact op met uw lokale vestiging

Bel ons: 0800 237 8745

Of vul uw gegevens in en we bellen u terug

myRentokil login