Luminos voor professineel gebruik

Vliegen

Neem 24/7 contact met ons op via 0800 237 8745  of mail ons

De experts in ongediertebestrijding sinds 1936

Ongediertebestrijding met respect voor mens en milieu

Altijd een servicemedewerker bij u in de buurt

Klustervliegen bestrijden

Wanneer men praat over klustervliegen worden drie soorten vliegen bedoeld die in zwermen (klusters) beschutting zoeken in huizen en kantoorgebouwen. Het gaat om de klustervlieg (Pollenia rudis), grasvlieg (Thaumatomya notata) en de herfstvlieg (Musca autumnalis). 

De klustervlieg lijkt op een sterk uigegroeide kamervlieg. De klustervlieg heeft veel goudkleurige haartjes op de bovenzijde van de thorax, heeft een asgrijs abdomen en wordt ongeveer 8 mm lang. De herfstvlieg lijkt ook veel op de kamervlieg, maar heeft een andere vleugeladering; het abdomen is geel met een zwarte rugstreep. De herfstvlieg wordt ongeveer 6 tot 7 mm lang. De grasvlieg is geelglanzend, heeft drie zwarte strepen op de bovenzijde van de thorax en wordt ongeveer 3 mm lang. De herfstvlieg lijkt vooral veel op een fruitvlieg.

Grote zwarte vliegen in huis en op kantoor

Klustervliegen zijn grote zwarte vliegen op kantoor of in huis. Vooral in de herfst zien mensen ineens veel vliegen in huis. Deze vliegen komen vaak met velen tegelijk naar binnen. Klustervliegen overwinteren in gebouwen zoals huizen en kantoor- en bedrijfspanden. Klustervliegen, ook wel clustervliegen genoemd, komen in het najaar gebouwen binnen op zoek naar een geschikte overwinteringsplek. 

Vaak worden klustervliegen aangetroffen bovenin gebouwen aan de zonzijde tegen ramen en andere lichte oppervlakken zoals de vensterbank. Mensen maken vaak melding van klustervliegen in de vensterbank of op zolder. De klustervlieg wordt in het Engels niet voor niets ook wel eens de 'attic fly', oftewel de zoldervlieg genoemd. Herfstvliegen en klustervliegen geven de voorkeur aan bepaalde gebouwen als overwinteringsplaats en keren daar ieder jaar terug. 

Leefwijze van klustervliegen

De larven van klustervliegen leven op regenwormen; ze eten de wormen van binnenuit op. Het larvestadium duurt ongeveer drie weken, waarna het popstadium zich aandoet dat vervolgens twaalf dagen duurt. 

Aan het eind van de zomer en in het vroege najaar gaan de eerste klustervliegen op zoek naar een geschikte plaats om te overwinteren en later volgen er steeds meer. Zolang de zon warmte uitstraalt blijven de klustervliegen actief en blijven ze het huis of kantoor binnendringen. Wanneer de plaats waar ze willen overwinteren wordt verwarmd, zullen de klustervliegen actiever worden. Ze verbruiken dan voortijdig de energie die ze in het voorjaar nodig hebben en zullen dan ook snel doodgaan. Tot die tijd zullen deze slome vliegen erg langzaam zijn en versuft lijken en kun je ze gemakkelijk doodslaan of opruimen. 

Klustervliegen bestrijden

Klustervliegen kunnen voor veel overlast zorgen. Veel vliegen zorgen niet alleen voor ergernis, ze kunnen net als kamervliegen en vleesvliegen ook oppervlakten als kopjes, borden, wanden en tafels besmetten met bacteriën.

Overlast door klustervliegen kun je op verschillende manieren oplossen. Je kunt op de volgende manieren klustervliegen bestrijden:

  1. Kieren en gaten afdichten. De belangrijkste preventieve methode  tegen overlast van klustervliegen is het afdichten van kieren en gaten in de buitenmuur. Hierdoor voorkom je dat de vliegen zich een weg naar binnen kunnen banen. Het is geen oplossing wanneer de vliegen al binnen zijn, maar het zal de overlast in de komende jaren wel aanzienlijk kunnen beperken.
  2. Behandelen met insecticide. Door de ruimte waar de klustervliegen zich bevinden te behandelen met insecticide kan de huidige vliegenplaag effectief bestreden worden. Rentokil heeft de juiste kennis en methoden om u van het probleem af te helpen.
  3. Vliegenlampen ophangen. zijn een uitstekende methode op klustervliegen te bestrijden. Onze Luminos vliegenlampen zijn zeer geschikt in het tegengaan van vliegenoverlast. De vliegenlampen garanderen een snelle vangst en een effectieve bestrijding van vliegende insecten.

Hoe kunnen we u helpen?

Vind uw dichtstbijzijnde vestiging

Vul postcode in

Bedrijven

0800 022 6600

Particulieren

0800 237 8745