Knaagschade van een rat aan een vuilnisbak

Ratten

Neem 24/7 contact met ons op via 0800 237 8745  of mail ons

De experts in ongediertebestrijding sinds 1936

Ongediertebestrijding met respect voor mens en milieu

Altijd een servicemedewerker bij u in de buurt

Ratten in huis of uw bedrijf

Ratten zijn nachtdieren, net als muizen. De kans dat u een levende rat ziet, is daarom erg klein. Ratten laten wel sporen achter, waardoor u hun aanwezigheid altijd zult opmerken. Hebt u het vermoeden ratten te hebben in uw bedrijf, huis, in de tuin of op zolder, neem dan snel maatregelen. Ratten vormen een risico voor de gezondheid.

Een rattenplaag herkennen

Naast het bekendste signaal, rattenkeutels, zijn er een aantal andere kenmerken die op een rattenplaag kunnen wijzen. Herkent u één of meer van onderstaande signalen, neem dan snel telefonisch contact met ons op of stuur ons een bericht.

Uitwerpselen

Rattenkeutels is één van de meest opvallende signalen van een rattenplaag. Ratten produceren ongeveer 40 keutels per dag. De uitwerpselen van ratten liggen vaak bij elkaar. In het geval van muizen liggen de uitwerpselen overal verspreid. De keutels van een bruine rat zijn pindavormig. De uitwerpselen van een zwarte rat zijn banaanvormig. Voor beide rattensoorten zijn de keutels donkerbruin en 10-20mm lang. Als de keutels zacht zijn en glanzen, duidt dit op een actieve rattenplaag. Wilt u de keutels opruimen, was altijd grondig uw handen als u klaar bent met schoonmaken.

Krassende geluiden

Bruine ratten leven vaak buiten in de tuin of op de begane grond. U hoort ze onder het huis, bedrijfspand, of in de kelder. Bruine ratten komen veel voor in Nederland. Zwarte ratten, ook wel dakrat of huisrat genoemd, zijn wendbaar en kunnen goed klimmen. Zwarte ratten verblijven vaak op zolder of op de bovenste verdieping van gebouwen. De zwarte rat komt weinig voor. Gebieden waar hij het meest gezien wordt, is in het zuiden van het land.

Knaagschade

De tanden van ratten groeien continu. Om hun tanden kort en scherp te houden knagen ratten aan materialen, zoals hout en plastic, maar ook aan aluminium en beton. Knaagschade door ratten is in de vorm van twee evenwijdige groeven, ongeveer 4 millimeter uit elkaar. Ratten knagen graag aan kabels van elektriciteit en elektrische apparaten, wat schade aan apparaten veroorzaakt, of in het ergste geval zelfs brand.

Poot- en staartafdrukken

Ratten laten poot- en staartafdrukken achter in stoffige ruimtes. De afdrukken van ratten zijn groter dan die van muizen. Zwarte ratten lopen op hun tenen, bruine ratten lopen op de bal van hun poot. Door met een zaklamp onder een hoek te schijnen kunt u de sporen zien. Om te controleren of de ratten nog steeds in huis zitten, kunt u de vloer schoonmaken en een beetje bloem of talkpoeder op de vloer strooien. Controleer de volgende dag op loopsporen.

Nesten

Bruine ratten bouwen hun nest op een beschutte plaats, meestal in de kelder, onder de woning of het bedrijfspand of zelfs buiten. De nesten bevatten 7-10 jongen. Wijfjes in de leeftijd van 3-18 maanden zijn steeds bevrucht en hebben maximaal 15 nesten.

De nesten van zwarte ratten worden meestal op zolder gebouwd, in het dak en worden gemaakt van verscheurd papier en textiel. Zwarte ratten baren 6-10 jongen en hebben 6 nesten per jaar.

Holen - Ratten in de tuin of rondom het pand

Bruine ratten, ook wel rioolrat genaamd, staan erom bekend holen te graven en ondergrondse gangenstelsels te bouwen. De holen worden vaak naast een huis, bedrijfspand of schuur gebouwd en zijn altijd in de buurt van water en voedsel. ’s Winters leeft de bruine rat vaak in huis, onder vloeren of tussen muren.

Sterke geur

Ratten verspreiden een ammoniak-achtige geur, die vooral geroken kan worden in of onder kasten. De geur is een combinatie van uitwerpselen, urine en de geur uit hun klieren. Ratten gebruiken deze geur ter oriëntatie, ze markeren looppaden en herkennen hun familie aan de geur.

This video player requires JavaScript.

Rattenbestrijding in huis of uw bedrijf

Herkent u één of meerdere van deze kenmerken en vermoedt u ratten in of rondom uw bedrijf, huis of tuin te hebben? Neem dan direct contact met ons op. Ook als u de ratten alleen in de tuin ziet. Het is een kwestie van tijd voordat ze een opening hebben gevonden om uw huis binnen te dringen. Bel ons voor advies en een offerte of vul het contactformulier in.


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0 Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php/session) in Unknown on line 0