Particulieren

Kakkerlakken bestrijden

Bescherm uzelf en uw gezin tegen kakkerlakken

Afbeelding Duitse kakkerlak (Latijn: Blatella germanica) | Rentokil Pest Control Nederland

Kakkerlakken in huis leveren een hoog risico op. Ze dragen tal van ernstige ziekten bij zich, waaronder salmonella, dysenterie, gastro-enteritis en tyfus. Het risico is vooral hoog in huizen met kinderen, ouderen of zieken. Uitwerpselen van kakkerlakken kunnen verder eczeem en astma veroorzaken.

Afgezien van de gezondheidsrisico's zijn kakkerlakken bijzonder onsmakelijk om in huis te hebben. Niet alleen zien ze er eng uit, maar ze produceren ook een onaangename geur die blijft hangen aan het voedsel en de voorwerpen waarmee ze in contact komen.

Kakkerlakken kunnen zich snel voortplanten en zijn zeer resistent. Om te voorkomen dat een kakkerlakkenplaag zich vestigt of zich naar omringende gebouwen verspreidt, is snel ingrijpen van essentieel belang.

Hebt u een kakkerlakkenplaag bij u thuis of denkt u dat u een kakkerlakken probleem hebt? Wacht dan niet en neem direct contact met op Rentokil. Bel ons op het GRATIS nummer 0800 237 8745 of vul het contactformulier in en wij nemen contact met u op.

 

Aanwijzingen van een kakkerlakkenprobleem

Er zijn twee soorten die veel in huizen worden aangetroffen, de Duitste kakkerlaken en de Oosterse kakkerlak. De Amerikaanse kakkerlak komt ook voor in Nederlandse huizen, maar in mindere mate. Alle drie de soorten zijn meestal te vinden in de keuken of op plekken waar voedsel wordt bewaard.

De typische verschijnselen van een kakkerlakkenprobleem zijn:

 • Het zien van levende insecten - kakkerlakken zijn nachtdieren en verbergen zich overdag. De grootste kans om ze te zien, heeft u wanneer u 's nachts het licht in de keuken aan doet.
 • Eierschalen en afgevallen huid - kakkerlakken verliezen bij het ouder worden hun huid 5 tot 8 keer.
 • Uitwerpselen - kakkerlakken laten stof van zwarte uitwerpselen achter, minder dan 1 mm breed en van verschillende lengtes.
 • Geur - gevestigde kakkerlakkenplagen produceren een onaangename, bedorven lucht.
 • Schade - kakkerlakken eten alles wat organisch is, inclusief leer en boeken.

Herkent u één of meerdere van deze signalen en denkt u kakkerlakken in huis te hebben? Leer meer over de signalen.

Hoe houdt u kakkerlakken op afstand?

Het afsluiten van toegangspunten kan voorkomen dat kakkerlakken het huis binnenkomen. Belangrijke risicoplekken zijn spleten onder deuren of rondom pijpen naar buiten of naar omringende panden.

Sluit ook gaten af waar kakkerlakken zich kunnen verstoppen: kakkerlakken zijn nachtdieren en verbergen zich overdag in naden en kieren in wanden, achter plinten of stopcontacten.

De meest effectieve manier om kakkerlakken te bestrijden is door ervoor te zorgen dat ze geen voedsel en water krijgen:

kakkerlakken-voorkomen
 • Bewaar voedsel in bakken of in afgesloten plastic zakken.
 • Ruim etensresten en gemorst drinken direct op.
 • Verwijder voedselresten onder koelkasten en fornuizen.
 • Berg gebruikt servies en bestek direct op.
 • Haal eten, water en kattenbak van uw huisdier 's nachts weg.
 • Bewaar afval of compost in gesloten bakken.
 • Laat 's nachts geen vloeistof staan in gootsteen of emmers.

Wij zijn van mening dat elektromagnetische of ultrasone insectenwerende middelen niet tegen kakkerlakken helpen en raden ze dan ook niet aan voor het voorkomen of bestrijden van een kakkerlakkenplaag.

Hoe bestrijdt u kakkerlakken?

Een kakkerlakkenprobleem dat niet bestreden wordt, breidt zich snel uit en verspreidt zich naar naastgelegen woningen.

Doe-het-zelf producten om kakkerlakken te bestrijden zijn in tal van winkels verkrijgbaar. Voor een gevestigd kakkerlakkenprobleem is vaak professionele ongediertebestrijding nodig om te garanderen dat het probleem niet terugkeert.

Het is verder zeer moeilijk om met producten voor particulieren alle plaatsen waar kakkerlakken zich verbergen te bereiken. Vooral wanneer overlevende kakkerlakeitjes uitkomen is terugkeer van het probleem waarschijnlijk.

Professionele kakkerlakkenpreventie en -bestrijding

Kakkerlakken zijn zeer resistent en hoewel doe-het-zelfproducten het huidige probleem kunnen aanpakken, is voor een aanpak op de lange termijn vaak behandeling door een gekwalificeerd ongediertebestrijder nodig.

Rentokil servicemedewerkers beschikken over tal van krachtige insecticiden om kakkerlakken aan te pakken.

We minimaliseren het gebruik van insecticiden in huis door gels te gebruiken op plaatsen waar kakkerlakken zich verbergen.

Rentokil biedt een service op afroep om kakkerlakken en andere ongedierteproblemen in huis te bestrijden. Onze service is snel en effectief en biedt het hoogste niveau aan veiligheid voor uw gezin en huisdieren.

Voor meer advies of voor een bezoek van een Rentokil specialist kunt u ons bellen op 0800 - 237 8745 of vul het contactformulier in.