Particulieren

Bedwantsen bestrijding

Bescherm uw huis en gezin tegen de bedwants

Bedwantsen worden niet alleen hier, maar overal ter wereld een steeds groter probleem. Ze verspreiden zich snel en zijn moeilijk te behandelen, met als resultaat een snelle groei in het aantal uitbraken van bedwantsbesmettingen. De oplossing voor dit probleem ligt in een betere bewustwording, informatie over waarop gelet moet worden en ervoor zorgen dat bedwantsen na ontdekking snel worden aangepakt.

Zorg ervoor dat een bedwantsenplaag zich niet verspreidt

Heeft u een bedwantsenplaag in huis, verspreid deze dan niet verder door kleding, koffers of meubilair mee te nemen naar hotels of huizen van vrienden of familie. Probeer ook in huis de plaag zo min mogelijk te verspreiden, door meubels in de besmette kamer niet te verplaatsen naar andere kamers in huis. Let ook op dat u, als u gestofzuigd heeft, de stofzuigerzak direct buiten weggooit in een gesloten afvalemmer. Bedwantsen gaan niet altijd dood in de stofzuiger. Bedwantsen kunnen zich door holtes in de muren of vloeren ook verplaatsen naar naastgelegen woningen. Als u last heeft van bedwantsen in huis en u woont in een flat of een rijtjeshuis, denk dan aan uw buren en reageer onmiddellijk.

Professionele bedwants bestrijding

Bedwantsen zijn een onaangename plaag en zijn bijzonder moeilijk te bestrijden. Een grondige schoonmaak en het gebruik van insecticiden voor huishoudelijk gebruik kunnen helpen het aantal bedwantsen onder controle te houden, maar om een plaag te bestrijden is professionele bedwantsen bestrijding nodig. Rentokil biedt twee verschillende methoden om de bedwants te bestrijden. Wij kunnen bedwantsen bestrijden door middel van de Entotherm hittebehandeling of door middel van professionele insecticiden.

Onze service is snel en effectief en biedt het hoogste niveau aan veiligheid voor uw gezin en huisdieren. Als u zich zorgen maakt dat u mogelijk een bedwantsenprobleem heeft en een Rentokil medewerker wilt laten langskomen, dan kunt u ons bellen op ons gratis nummer 0800-BESTRIJDING (0800-2378745).

Oorzaken van bedwantsenplagen

De meest voorkomende bron van bedwantsen is een verblijf in een hotel waar een plaag heerst. Bedwantsen kunnen ook het huis binnen komen via kleding of meubilair. Bedwantsen of hun eitjes komen terecht in koffers, kleding of meubilair en worden zo mee naar huis genomen. Als u tijdens een verblijf in een hotel tekenen van bedwantsen ontdekt, en zeker als u gebeten wordt of bloeddruppeltjes op de lakens ziet, wees dan zeer voorzichtig bij het weer naar huis nemen van uw persoonlijke bezittingen. Overleg met het hotelmanagement om het risico te bepalen - het kan nodig zijn om uw kleding te wassen of een andere behandeling te geven die ervoor zorgt dat u ze bedwantsvrij mee naar huis kunt nemen. Hetzelfde geldt voor (tweedehands) meubilair dat u aanschaft. In het geval dat er een risico op bedwantsen bestaat, kan Rentokil uw meubels een behandeling geven voordat u ze in uw huis plaatst.

De impact van bedwantsen

Bedwantsen leven van het bloed van mensen en andere zoogdieren. Ook kunnen ze ziekten overdragen, al komt dat in ons land zelden voor. De grootste overlast die ze veroorzaken bestaat uit het bijten van mensen. Een beet van een bedwants doet geen pijn. De overlast komt vooral van de jeuk, die ontstaat door de reactie van het lichaam op de beet. Het behandelen van de beten verzacht de irritatie, maar omdat het in het geval van bedwantsen vaak meerdere beten betreft, blijft het ongemak vaak erg onaangenaam. Meerdere beten en contact met bedwantsen kunnen ook leiden tot een jeukende huiduitslag of eczeem. Raadpleeg een apotheker voor advies en behandeling als dit voorkomt.

Bedwantsen herkennen

Afbeelding Bedwants (Latijn: Cimex lectularius) | Rentokil Pest Control Nederland Volwassen bedwantsen zijn 5 mm lang. Voordat ze zich gevoed hebben, zijn ze plat ovaal van vorm en lichtbruin van kleur, maar naarmate ze meer gegeten hebben, worden ze ronder en donkerder. Ze komen 's nachts tevoorschijn en worden aangetrokken door onze lichaamswarmte en de kooldioxide in onze adem. Ze worden meestal aangetroffen in slaapkamers en verbergen zich overdag in scheurtjes en kieren. Bedwantsen verbergen zich voornamelijk in de zomen van matrassen, in kieren van het bedframe, achter de bedombouw (vooral bij het hoofdeinde) en bij plinten. Een flinke plaag gaat vaak gepaard met een donkere of zwarte verkleuring van de matras door de uitwerpselen van de bedwantsen. Dit gaat tevens gepaard met een onaangename geur, die door de bedwantsen wordt uitgescheiden.

Beten van bedwantsen herkennen

Bedwantsen zijn moeilijk aan hun beet te identificeren, omdat ons lichaam er heel verschillend op kan reageren.

Om erachter te komen of het om bedwantsen gaat, is het belangrijk een aantal andere zaken te bekijken, zoals het algemene patroon en het tijdstip van de beten. De beschrijving hieronder kan u helpen te bepalen of u een bedwantsenprobleem heeft. Raadpleeg onze handleiding voor bijtende insecten voor meer advies over hoe u bedwantsenbeten kunt behandelen.

gebeten-door-bedwantsen Bedwantsenbeten

Slachtoffers van bedwantsenbeten worden er slechts zelden wakker van. Beten kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar zitten vaak vlak bij bloedvaten aan de oppervlakte van de huid. Een bedwants kan meerdere keren bijten in hetzelfde gebied. Is er op verschillende delen van het lichaam gebeten, dan betekent dit dat er door meerdere bedwantsen gebeten is.

In een vroeg stadium van een bedwantsenplaag hoeft het slachtoffer nog niet gevoelig te zijn voor de beten en nog geen jeuk te voelen. Kleine bloeddruppeltjes op de lakens geven dan echter aan dat er sprake is van bedwantsen.