Zo voorkom je ’s winters overlast van muizen en ratten in de stal

    

muis-achter-kastDe zwarte en de bruine rat zijn, net als muizen, altijd op zoek naar een veilig onderkomen met veel eten. In de zomer is het voor de muizen en ratten die buiten ver en diep in de natuur zitten, redelijk goed te doen. In de warme zomermaanden is er in het veld beschutting vanwege de begroeiing, er is voldoende eten en het is warm.

In de winter is dit een heel ander verhaal, het is koud, kaal, bevroren én er is geen eten. Daarom zoeken muizen en ratten vooral in de winter massaal met spoed naar een warme plek met eten. Een warme verblijfplaats met eten, is ook het ideale klimaat om te nestelen. De meeste knaagdieren hebben een draagtijd van ongeveer 3 weken en kunnen tussen de 5 en 10 jongeren krijgen. Mochten ze vanuit de natuur jouw stal binnendringen, heb je binnen de kortste tijd een complete stamboom aan knaagdieren in de stal, die nooit meer  terugkeren naar de natuur.

knaagschade-door-knaagdieren-stopcontactEn dat is een groot probleem, want muizen en ratten in de stal brengen een enorm risico met zich mee. Allereerst is er de knaagschade die zij veroorzaken. Om maar even wat voorbeelden te noemen; ze knagen de bekabeling van de melkmachines kapot, ze gaan in de meterkasten zitten en kunnen daar alles kapot knagen, ze zijn ook een risico voor de elektronica van verschillende machines, door de kabels kapot te knagen etc. Daarnaast eten ze ook nog eens van het veevoer waardoor ze het vee kunnen besmetten, knaagdieren brengen immers ziektes en bacteriën met zich mee.

Hoe voorkom je dit? Stallen weren op het erf is geen gemakkelijke taak, vooral omdat sommige stallen open zijn. Maar wat je kunt voorkomen, hoef je nooit te genezen. Daarom is het slim om voor de dichte stallen goede weringsmaatregelen te nemen, waar dit mogelijk is. Hieronder wat tips:

u-profielenHet aanbrengen van een U-profiel

Breng over de gehele breedte van de stal U-profielen aan. Dit voorkomt dat knaagdieren omhoog kunnen klimmen en via het dak toch nog de binnenkant van de stal kunnen bereiken, met alle gevolgen van dien. Hoe breder het U-profiel, hoe minder kans dat ook bijvoorbeeld een rat omhoog kan kruipen. Een U-profiel voorkomt tevens ook dat de muis bochten kan maken, waardoor hij een andere weg zoekt. Met een U-profiel kan het knaagdier maar een klein stukje recht omhoog, totdat hij gestopt wordt.

De harde mest koek van de mest mixen

Harde mest koek in mest zorgt ervoor dat knaagdieren over de mest heen kunnen lopen, en zich gaan nestelen. Door de mest de mixen, voorkom je dat de mest hard wordt kunnen knaagdieren er niet over heen.

Rentokil Agro servicemedewerker Stan, laat je zien welke 3 maatregelen je nog meer kunt ondernemen om muizen en ratten in de stal te voorkomen:

Voor meer tips of bestrijding van ongedierte kun je hier een afspraak met ons maken of bellen naar 0800 – 4242 444.

Hoe kunnen knaagdieren ons ziek maken?
Een snelweg voor muizen

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *