Zijn kakkerlakken kannibalen?

    

kakkerlak-in-de-keukenBij sommige mensen lopen de rillingen al over hun rug als ze aan kakkerlakken denken. Deze kruipende insecten worden in verband gebracht met viezigheid, en terecht. Ze komen over het algemeen voor in woningen of bedrijven waar het niet al te schoon is. Daarnaast staan kakkerlakken bekend om het verspreiden van ziekten zoals salmonella en ze kunnen allergieën en astma veroorzaken.

Maar wist je dat kakkerlakken, naast deze vieze eigenschappen, een andere onaangename eigenschap hebben? Kannibalisme.

Studies hebben aangetoond dat zes soorten kakkerlakken kannibalistisch zijn en er is een grote kans dat de andere 4.494 soorten elkaar ook opeten. De drie meest voorkomende soorten kakkerlakken: de Duitse, de Amerikaanse en de Oosterse vertonen kannibalistisch gedrag.

Wat eten kakkerlakken?

Kakkerlakken zijn geen kieskeurige eters. Deze eigenschap maakt ze een zeer succesvolle ongediertesoort in de menselijke leefomgeving. Het zijn omnivoren, wat betekent dat ze zowel planten als dieren eten. Maar het blijft niet alleen bij planten en dieren, ze eten bijna alles waarmee ze in aanraking komen, zelfs papier en plastic.

Hoewel kakkerlakken geen kieskeurige eters zijn, zijn er bepaalde voedingsmiddelen die hun voorkeur hebben.

Kakkerlakken eten graag:

  • Zoetigheid
  • Vlees
  • Zetmeel

zoetigheidZoetigheid

Net als knaagdieren, staan kakkerlakken erom bekend zoetekauwen te zijn. Ze zijn dol op voedsel zoals chocolade, zoete ontbijtgranen, fruit, jam, koekjes enz. Het is om deze reden dat het aas voor kakkerlakken glucose en suiker bevat, om kakkerlakken aan te trekken.

Vlees

Kakkerlakken eten, net zoals wij, graag vlees en vis. Ze gaan gelukkig niet op jacht naar levende dieren. Ze eten graag het vlees en vleeswaren wat ze vinden in onze keukens, zowel in onze huizen, in het restaurant, in hotelkeukens of bij voedingsmiddelenproducenten. Het blijft echter niet bij vlees en vleesaren, kakkerlakken eten ook regelmatig dode insecten en dierenhuiden.

Het vlees deel van het dieet van een kakkerlak bestaat ook uit menselijk haar en nagels! Door hun zijwaarts bewegende onderkaken, zijn hun kaken nogal zwak, waardoor ze vooral eelt, wimpers en dode huid eten in plaats van levend weefsel. Maak je dus geen zorgen, het is uiterst onwaarschijnlijk dat een kakkerlak je zal bijten.

Zetmeel

Net als wij, hebben kakkerlakken graag een beetje zetmeel bij hun maaltijd. Dit kan van alles zijn, van aardappelen en brood tot pasta. Hun consumptie van zetmeel gaat verder dan wat wij eten. Je kunt kakkerlakken ook boeken, papier en kleding zien eten, en zelfs lijm!

Als het gaat om voedsel, zijn kakkerlakken meedogenloos. Hun honger en eetlust beslaat een groot deel van hun bestaan en zij zullen alle mogelijke middelen aangrijpen om in hun behoefte aan eten te voorzien. Kakkerlakken die in de riolen leven, zullen rioolwater drinken om hun honger te stillen, terwijl de kakkerlakken die in landelijke gebieden wonen, bomen en planten eten.

Drinken kakkerlakken water?

Kakkerlakken lijken een beetje op muizen als het gaat om waterbehoefte. Ze kunnen één of twee weken zonder water overleven als het vochtgehalte in het levensmiddel voldoende is. En als ze toegang hebben tot een constante toevoer van water, maar geen voedsel, kunnen ze op het water maandenlang overleven.

De combinatie van een goed aanbod van zowel voedsel als water verhoogt hun levensduur. Als andere condities ook gunstig zijn, zoals voldoende onderdak en een snelle voortplanting, kun je in potentie een grote kakkerlakkenplaag krijgen.

Waarom zijn kakkerlakken kannibalen?

KakkerlakkenJe weet nu dat kakkerlakken eigenlijk alles eten. Maar wat zorgt ervoor dat ze ook elkaar op gaan eten? Het aantal kakkerlakken en de beschikbare ruimte speelt hier een grote rol in.

Eten

Kakkerlakken kunnen zich uitzonderlijk snel voortplanten. Als de omstandigheden gunstig zijn, kan een vrouwelijke Duitse kakkerlak zo’n 200 eitjes in haar leven leggen. Zoals je je kunt voorstellen, kan de populatie erg groot worden tijdens een kakkerlakkenbesmetting, waardoor de beschikbare hoeveelheid voedsel voor de kakkerlakken beperkt is.

Wanneer het voedsel schaars wordt, wenden kakkerlakken zich tot kannibalisme om hun honger te stillen. Meestal zijn het de oudere, sterkere kakkerlakken die de jonge (nimfen) en zwakke kakkerlakken opeten.

Voor de ongediertebestrijding werkt dit overlevingsinstinct vaak in het voordeel van de ongediertebestrijder en in het nadeel van de kakkerlak. Als een kakkerlak eerst wat aas heeft gegeten, hier ziek van wordt en dan het slachtoffer wordt van een kannibalistische soortgenoot, zal die soortgenoot daarop ook besmet worden met de effecten van het aas.

Regulatie

Een andere reden achter hun kannibalistische gedrag is te wijten aan zelfregulering. Een grote populatie betekent minder voedsel. Doordat ze elkaar opeten, hoeven er minder monden gevoed te worden, wat resulteert in meer voedsel voor iedereen. Meestal eten de vrouwtjes hun eigen eieren en nimfen op wanneer het voedsel schaars is.

Duitse kakkerlak nimfen voorkomen soms dat ze worden opgegeten door hun soortgenoten, door overdag op zoek te gaan naar voedsel. Volwassen kakkerlakken zijn meestal ’s nachts actief. Deze nimfen hebben ook een feromoon ontwikkeld dat volwassen kakkerlakken afstoot. Wat weer voorkomt dat ze opgegeten worden.

Uit onderzoek is ook gebleken dat vrouwelijke Amerikaanse kakkerlakken kannibalistisch gedrag vertonen tijdens de paring. Net als de zwarte weduwe spin, kunnen vrouwelijke Amerikaanse kakkerlakken hun mannelijke partner tijdens de bevruchting opeten.

De kannibalistische trekjes van kakkerlakken zijn puur een overlevingsmechanisme. Ze eten elkaar niet op als er voldoende ander voedsel beschikbaar is. Het kannibalistische gedrag zorgt ervoor dat kakkerlakken kunnen blijven leven, ook als er weinig tot geen voedsel beschikbaar is.

Professionele kakkerlakkenbestrijding

Heb je een vermoeden kakkerlakken in huis of in je bedrijfspand te hebben? Neem direct contact met ons op voor een professionele bestrijding.

Hoe controleer je een hotelkamer op bedwantsen?
Dit is waarom (stads)duiven verwilderde huisduiven worden genoemd

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *