Witte wollige vlokken op de vliering

    

huiszwam-houtaantastend-schimmelOp zoek naar muizen kroop ik over een vliering van een woning. Mezelf wurmend tussen alle opgeslagen koffers en dozen door, kwam ik aan het eind van de vliering. Niets gevonden, de klant zou ik gerust kunnen stellen. Maar al terug kruipend viel me op dat er een weefsel op de houten balken van het dak zaten. Het leek op witte wollige vlokken.

Ik sprak de bewoonster hierop aan en ze gaf aan dat ze het zelf ook gezien had, maar niet goed wist wat ze ermee moest doen. Ik bood haar aan mijn collega in te schakelen die gespecialiseerd is in houtaantastende insecten en schimmels (zwammen). Hij kwam al snel tot de conclusie dat ze last had van een huiszwam. De oorzaak zat hem in een eerdere lekkage waardoor het hout inmiddels te veel vocht bevatte. Huiszwam is ook wel bekend om haar vruchtlichaam dat op een soort pannenkoek met een witte rand lijkt. Deze hoeft echter niet altijd aanwezig te zijn.

Doordat huiszwam zich in een snel tempo kan verspreiden, is deze schimmel één van de gevaarlijkste houtaantasters. Zij kan, op zoek naar nieuwe voedselbronnen, door en op muren en andere bouwmaterialen groeien en kan dus voor veel schade zorgen. Balken kunnen hun draagkracht verliezen, maar ook bijvoorbeeld vloeren kunnen doorzakken. Het is dus noodzakelijk dat een bestrijding van deze schimmel vakkundig gebeurd, anders kan hij weer snel terugkomen.

Bij zwamaantasting is het vervangen van de aangetaste delen en bestrijding niet afdoende. Zwamaantasting heeft altijd te maken met een te hoog vochtgehalte. Het is dus belangrijk om na te gaan wat hiervan de oorzaak is en deze weg te nemen. Dan wordt niet alleen het probleem verholpen maar voorkom je ook dat dit in de toekomst weer gebeurd.

Uiteraard kunnen wij je hierin adviseren.

Boven het verlaagde plafond
Het verschil tussen de zwarte rat en de bruine rat

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *