Een wespennest

    

wespen-houden-van-zoetigheidIk zal eerlijk zijn. Ik ben bang voor wespen. Ja echt. En ik ben een ongediertebestrijder. In mijn vorige blog over het engste ongedierte hebben jullie dat al kunnen lezen. Mijn vrienden lachen me vierkant uit als ik met ze op het terras zit en ik vlieg ineens gillend op, omdat er een wesp vlak langs mijn gezicht zoemt. Ik vind het maar onbetrouwbare en agressieve beesten. Zeker met mijn werk kom ik veel wespen tegen en vertrouw ze voor geen meter.

Maar eerlijk, als ik aan het werk ben, vind ik het gewoon een heel ander verhaal. Ik kom dan om het wespennest te bestrijden en niet om onverwachts aangevallen te worden, terwijl ik net met een drankje van de zon zit te genieten. Ik bekijk het nest op een veilige afstand en bepaal op die manier wat de beste manier van benaderen is. Ik heb beschermende kleding aan en kan in mijn eigen tempo op het nest afgaan. Tijdens een bestrijding ben ik nog geen enkele keer bang geweest.

Echter zou ik nooit zonder mijn huidige kennis een wespennest proberen te bestrijden. Wat mensen vaak niet weten is hoeveel wespen er in een nest aanwezig kunnen zijn, namelijk wel meer dan 5.000! En als je het nest niet op de juiste manier benadert, kunnen de wespen je als bedreiging gaan zien. Wespen die zich bedreigd voelen worden erg agressief, achtervolgen hun slachtoffer doelgericht en kunnen in grote groepen aanvallen. Bovendien kunnen ze meer dan 1 keer steken omdat zij geen weerhaakjes hebben aan hun angel. Voor je het weet ren je met een hele zwerm achter je aan door de tuin. Ik zou het er niet op wagen.

Om wespennesten te voorkomen kun je de volgende maatregelen nemen:

  • Dicht open ventilatievoegen met speciale roosters.
  • Bewaar afval in goed afgesloten bakken.
  • Dicht alle naden en kieren rondom uw huis.
  • Verwijder oude stronken uit de tuin.

Heb je onverhoopt toch een wespennest in de tuin of bij je huis?

  • Kom niet te dicht in de buurt van het wespennest en ga zeker niet in de aanvliegroute staan.
  • Dicht de invliegopening nooit af. Wespen zullen een andere toegang/ uitgang zoeken en agressiever worden.
  • Laat het nest zo veel mogelijk met rust.
  • Schakel zo snel mogelijk een expert in om het nest te laten bestrijden.

Nu kan het natuurlijk allemaal wel mee lijken te vallen, een paar wespen vliegen af en aan, maar vergeet niet dat een wespennest de hele zomer door groeit. In de maand augustus raakt het voedsel in hun nest op en zullen ze in grotere aantallen op zoek gaan naar ander voedsel. Denk hierbij aan bijvoorbeeld limonade en ijsjes en alles wat zoet is. Augustus staat om deze reden ook wel bekend als de wespenmaand. Ik heb vaak mensen geholpen die terugkwamen van vakantie en ineens een meganest aantroffen waarvan het eerst allemaal wel leek mee te vallen. Hoe sneller er wordt ingegrepen, hoe minder overlast een nest zal geven.

Wie is het engst?
Spaarpotje voor beestjes

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *