Wat zijn vliegende mieren?

    

Tijdens de zomermaanden zie je misschien wel eens een zwerm vliegende mieren die je huis of bedrijf binnenvallen. Maar waarom doen ze dit?overlast van vliegende mieren

Wat zijn vliegende mieren en waarom zien we ze alleen op bepaalde momenten in het jaar?

 

Wat zijn vliegende mieren?

Vliegende mieren, ook wel ‘alate’ genoemd, zijn de parende mieren uit de mierenkolonie. Het zijn de vruchtbare mannetjes en vrouwtjes uit de kolonie en hun enige doel is om zich voort te planten en een eigen kolonie te starten. De mieren vliegen uit in zwermen en paren vervolgens hoog in de lucht.

Hebben mierenkoninginnen vleugels?

Ja en nee. Tijdens de vroege stadia van hun leven hebben mierenkoninginnen vleugels. Nadat ze succesvol gepaard hebben, zullen ze deze vleugels echter afwerpen om daarna een nieuwe kolonie te beginnen. Ze brengen de rest van hun leven verder vleugelloos door.

Vliegende mierenzwermen

In de insectenwereld wordt dit vaak de huwelijksvlucht genoemd. De huwelijksvlucht is de belangrijkste fase in de voortplantingscyclus van mieren en sommige bijensoorten.

Wanneer komen de zwermen?

De zwermen met vliegende mieren komen voor in de zomermaanden, op het moment dat de temperatuur, luchtvochtigheid en wind precies goed zijn. Er is niet veel bekend waarom mieren juist op dit moment aan hun zwerm beginnen, en wat ze hiertoe aanzet. Vliegende mierenzwermen bevatten meestal grote aantallen mieren. Zo verzekeren ze zich ervan dat er veel overleven en dat de soort groeit. Tijdens een zwerm overleven veel mieren de dag niet, omdat meerdere vogels in deze tijd op de insecten azen.

Een nieuwe kolonie beginnen

Na een succesvolle paring sterft de mannelijke vliegende mier, terwijl de koningin op de grond landt en een plek voor het nieuwe nest zoekt. De locatie van het nieuwe nest is afhankelijk van de soort. Vliegende houtmieren zoeken naar een stuk hout om in te gaan wonen, terwijl tuinmieren hun nest in de grond bouwen. Als er een nest gevonden is, werpt de koningin haar vleugels af en begint een nieuwe kolonie. Als ze succes heeft, legt ze haar eerste partij eitjes en zorgt ze voor de jongen tot ze werkmieren zijn geworden. Vanaf dat moment is haar enige doel om een continue eitjesleggende babyfabriek te worden. Voor sommige mierensoorten is dit echter geen typerend voortplantingspatroon of gewoonte. Bij legermieren hebben bijvoorbeeld alleen de mannetjes vleugels. Ze vliegen uit en bezwangeren koninginnen van andere kolonies binnenin hun nest. Rode vuurmieren volgen ook een ander voortplantingspatroon vanwege hun kolonies met meerdere koninginnen.

Hoe zien vliegende mieren eruit?

Vliegende mieren kunnen worden herkend aan hun uiterlijk, dat anders is dan andere vliegende insecten. Vliegende mieren hebben twee sets vleugels: voorvleugels en achtervleugels. De achtervleugels van een vliegende mier zijn aanzienlijk korter dan de voorvleugels en hebben meestal een bruinige kleur. Net als de meeste insecten hebben mieren twee voelsprieten bovenop hun kop en in tegenstelling tot andere insecten hebben ze ellebogen.

Bijten vliegende mieren?

Vliegende mieren kunnen bijten of steken als ze zich bedreigd voelen. Dit kan hoogstens een beetje irriteren, maar gevaarlijk is het niet. Ook kunnen ze mierenzuur op je spuiten, maar net als een beet van een vliegende mier doet dit geen pijn.

Vliegende mieren in je huis

Vliegende mieren kunnen je huis binnenkomen via openstaande ramen en deuren. Afhankelijk van de soort kunnen ze een bedreiging zijn voor jouw woning. Houtmieren bijvoorbeeld danken hun naam aan de schade die zij toebrengen aan houten structuren, omdat ze hun nesten bouwen in het hout. Openstaande ramen en deuren, en ook scheuren in muren en daken bieden vliegende mieren een gemakkelijke manier om je huis binnen te komen.

Hoe kom je van vliegende mieren af?

Om vliegende mieren in jouw huis te voorkomen, zijn er een aantal preventieve methoden die je kunt toepassen tijdens het zwermseizoen.

  • Dicht scheuren, kieren en spleten af: het afdichten van scheuren, kieren en spleten rond jouw woning vermindert het aantal ingangen voor de vliegende mieren.
  • Houd ramen en deuren gesloten: één van de meest effectieve methoden tegen vliegende insecten is om ramen en deuren gesloten te houden. Op deze manier kunnen ze jouw huis of bedrijf minder makkelijk binnen komen.
  • Installeer een hor: soms is het niet wenselijk ramen en deuren gesloten te houden als het in de zomer warm is. Installeer een hor om te voorkomen dat vliegende mieren je huis binnen komen terwijl ramen en deuren open staan.

Professionele mierenbestrijding

De meest effectieve oplossing tegen vliegende mieren is het inschakelen van een professionele ongediertebestrijder om een mierenprobleem op te sporen en te bestrijden. Vliegende mieren zijn het begin van een kolonie. Het bestrijden van deze mieren verkleint de kans op problemen in de toekomst, en lost een bestaand probleem op.

Heb je last van vliegende mieren? Neem vandaag nog contact op met Rentokil of bel ons op 0800 – 237 8745 voor deskundig advies en oplossingen tegen mieren.

 

9 Tips voor ongediertepreventie in de lente en zomer
De opkomst van de zwarte rat in Nederland, wat kun je er tegen doen?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *