Welke insecten hebben de pijnlijkste steken ter wereld?

    

De zomermaanden komen er weer aan, dus dat is mooie aanleiding om mijn kennis over stekende insecten weer eens op te vijzelen. Tijdens het bestuderen van het internet en vele boeken over entomologie kwam ik een steeds terugkerend onderwerp tegen. Overal kwam de Schmidt Pain Index tevoorschijn met citaten zoals”alsof je papiersneetjes inwrijft met zoutzuur“. Hier wilde ik natuurlijk meer van weten.

Wat is de Schmidt Pain Index?

De Schmidt Pain Index is opgesteld door Justin O. Schmidt, een entomoloog aan het Carl Hayden Bee Research Centre in Arizona. Feitelijk is het een lange lijst van alle steken die je van insecten kan krijgen waar Schmidt en zijn team zich aan onderworpen hebben om de data te verzamelen.

De pijnindex plaatst ieder insect op een schaal van 0 tot 4. Een score van 0 betekent dat de steek volledig ongevaarlijk is en geen pijn doet. Een score van 4 daarentegen is een intense en verlammende pijn.

Naast het bepalen van een pijnniveau voor ieder insect biedt de Schmidt Pain Index ook informatie over de tijdsduur van de pijn. Dit biedt niet alleen informatie over de pijn, maar doet dat ook op een manier die iedereen begrijpt.

Schmidt is ook onderzoek gaan doen naar de scheikunde achter de pijn die door de steken (het gif) wordt veroorzaakten hoe en waarom insecten gif gebruiken als onderdeel van hun verdedigingsmechanisme.

De pijnindex

In 1990 bevatte de Schmidt Pain Index 78 verschillende insectensteken en -beten, ieder met zijn eigen score en unieke omschrijving. Zonder er omheen te draaien zijn dit een aantal van mijn favorieten per diersoort:

MierenRode mier

Iedereen heeft wel eens mieren gezien, maar ben je ooit gebeten door een mier? Ieder soort mier heeft een beet met zijn eigen unieke pijnniveau. Dit varieert van de milde beet van een vuurmier tot de ondraaglijke pijn van een kogelmier.

Vuurmieren

Pijnindex score: 1.2

Tijdsduur van de pijn: 2-5 minuten

Omschrijving: scherp, plotseling, licht alarmerend.

Bullhorn Acacia mier

Pijnindex score: 1.8

Tijdsduur van de pijn: 4-6 minuten

Omschrijving: een zeldzame, stekende pijn. Alsof iemand een nietje in je wang schiet.

Rode maaimier

Pijnindex score: 3.0

Tijdsduur van de pijn: 1-8 uur.

Omschrijving: fors en onverbiddelijk. Alsof iemand een boor gebruikt om je ingegroeide teennagel te verwijderen.

Kogelmier

Pijnindex score: 4.0+

Tijdsduur van de pijn: 12-24 uur

Omschrijving: Pure, intense pijn. Alsof je met een lange roestige spijker in je voet over in brand staand houtskool loopt.

Wist je dat mensen van de Satere-Mawe stam uit Brazilië kogelmieren gebruiken als onderdeel van hun inwijdingsritueel om een krijger te worden? De jongen moet een handschoen aantrekken met levende kogelmieren en hij moet de steken van deze mieren 10 minuten lang doorstaan.

BijenBij

De meeste mensen hebben regelmatig een bij gezien, zoals de hommel en de hardwerkende honingbij. Meestal zien we ze nectar verzamelen wat helpt bij het bestuiven van planten, maar ben je ooit door een bij gestoken? Zo ja, dan kun je je vast vinden in de omschrijvingen van Schmidt.

Groefbij

Pijnindex score: 1.0

Tijdsduur van de pijn: kort

Omschrijving: licht, kortstondig. Alsof een klein vonkje een haartje op je arm heeft aangeraakt.

Honingbij

Pijnindex score: 2.0

Tijdsduur van de pijn: 4-10 minuten

Omschrijving: alsof een zojuist afgestreken lucifer tegen je arm komt en je huid verbrandt.

Wist je dat bijen doodgaan nadat ze je gestoken hebben? Hun angels hebben weerhaakjes en blijven dus vastzitten in je huid. Als de bij probeert weg te vliegen, trekt ze de angel uit haar lichaam die achterblijft in je huid. Dit leidt tot de dood van de bij.

Wespen en horzelsPapierwesp

Laten we eens kijken naar de agressievere neven van de bijen: wespen en horzels. Veel mensen weten niet dat horzels tot de wespen behoren. Iedereen die ooit gestoken is door deze stekende insecten weet hoe pijnlijk hun steek kan zijn. Het is dan ook geen verrassing dat verschillende soorten wespen opgenomen zijn in de Schmidt Pain Index.

Kaalhoofdige hoornaar

Pijnindex score: 2.0

Tijdsduur van de pijn: 3-4 minuten

Omschrijving: vol en krachtig. Alsof je hand vast komt te zitten in een draaideur.

Langkopwesp

Pijnindex score: 2.0

Tijdsduur van de pijn: 4-10 minuten

Omschrijving: hot and smokey. Alsof je een sigaar uitdrukt op je tong.

Papierwesp / Limonadewesp

Pijnindex score: 3.0

Tijdsduur van de pijn: 5-10 minuten

Omschrijving: bijtend en brandend met een bittere nasmaak. Alsof je een beker met zoutzuur in een papiersnee giet.

Spinnendoder (Tarantula Hawk)

Pijnindex score: 4.0

Tijdsduur van de pijn: 3 minuten

Omschrijving: verblindend, heftig en schokkend. Alsof je een föhn in bad laat vallen.

 

Insectensteken

Dit zijn slechts een handvol insectensteken en-beten die Schmidt en zijn team beoordeeld hebben. Als je denkt dat je een probleem hebt met ongedierte die vervelend kunnen steken, neem dan snel contact met ons op. Wij voorkomen dat je een volgend slachtoffer wordt van de insecten op de Schmidt Pain Index.

Neem contact met ons op

Veelvoorkomend ongedierte in musea
Liever paaseitjes dan insecteneitjes

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *