Wat een geluk, honderden lieveheersbeestjes op zolder…

    

honderden-lieveheersbeestjesAls een lieveheersbeestje je tegemoet vliegt, zou dat geluk brengen. Maar wat nu als ze dat met zijn honderden doen? De meldingen en vragen betreft overlast van lieveheersbeestjes zijn ook dit jaar weer voorbij gekomen. Het gaat in de meeste gevallen om het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje. Deze soort is van oorsprong afkomstig uit Azië en overwintert daar in grote groepen in kalkrotsen, hoog in de bergen. Aangezien kalkrotsen niet in Nederland voorkomen, vinden de lieveheersbeestjes een goed alternatief op door zon beschenen plekken in woningen en gebouwen.

Om te voorkomen dat zij je huis uitkiezen als mooie plek om te overwinteren kun je voor de herfst begint, alle naden en kieren goed dichtmaken. Als ze eenmaal binnen zitten kun je ervoor kiezen om ze met rust te laten als zij geen hinder vormen. Tijdens het overwinteren eten de lieveheersbeestjes niet en zullen ze het grootste deel van de tijd stil en teruggetrokken in een hoekje zitten. Aan het eind van de winter vertrekken zij vanzelf weer. Ben je toch bezorgd, omdat de ruimte zich er niet voor leent of ze een onaangename geur verspreiden? Dan zou je ze kunnen vangen en buiten kunnen zetten. Als het er te veel zijn om dit zo te doen, dan kun je dit met een stofzuiger doen en de zak gelijk buiten omkeren.

Rentokil zal een plaag van lieveheersbeestjes niet met bestrijdingsmiddelen behandelen, omdat ze een nuttige functie hebben en er een kans bestaat dat wij dan ook mogelijk de inheemse soort bestrijden, die zich al moeilijk staande weet te houden met de aanwezige Aziatische soort. In België zijn lieveheersbeestjes zelfs beschermd. Wel kunnen wij je uiteraard advies geven.

Voorkomen is beter dan genezen
Ook ongedierte viert feest met Sinterklaas

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *