Waarom worden vliegen aangetrokken door licht?

    

Je hoeft geen professionele ongedierte-expert te zijn om te weten dat insecten aangetrokken worden door licht. Denk maar eens aan al die keren dat je in het donker motten of andere insecten in of rond een lichtbol hebt zien vliegen. Heb je je echter ooit beseft dat een goed inzicht in deze natuurlijke aantrekkingskracht kan helpen bij het ontwikkelen van effectievere vliegenlampen en vliegenbestrijding in het algemeen?

Onderzoek naar dit onderwerp is van vitaal belang voor bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie en restaurants, cafés, hotels en de voedingsdetailhandel om een uitbraak van door vliegen veroorzaakte ziektes zoals salmonella te voorkomen.

Een team onderzoekers van het Global Technical Centre van Rentokil heeft onderzoek gedaan hoe licht zorgt voor een biologische aantrekkingskracht voor vliegen naar een val. Dit onderzoek heeft uitgewezen dat ledtechnologie een aanzienlijk sterkere aantrekkingskracht heeft op vliegen dan conventionele lichtbronnen. Deze expertise heeft Rentokil in staat gesteld haar nieuwste Lumnia vliegenlampen met ledtechnologie te ontwikkelen.

Rentokil Lumnia Extracts 1 - small

Klik op de afbeelding om de volledige infographic te bekijken.

Houden insecten van ledverlichting?

Als huizenbezitters zijn we er al jaren van overtuigd dat ledverlichting een slimmere en efficiëntere manier is om ons huis te verlichten. Deze lichtbron lijkt dus ook erg aantrekkelijk te zijn voor insecten.

Waarom worden vliegen aangetrokken door ledverlichting?

De manier waarop leds licht uitstralen is de reden waarom ze zo aantrekkelijk gevonden worden door insecten. Ledverlichting produceert UV-A licht, dat verder reikt dan bijvoorbeeld fosforverlichting. Kamervliegen worden sterk aangetrokken door UV-A licht omdat hun ogen erg gevoelig zijn voor licht op die golflengte.

Licht en de aantrekkingkracht op vliegen.

Er is geen wetenschappelijke verklaring voor het feit dat vliegen op licht afkomen omdat ze worden aangetrokken door licht. Er zijn verschillende theorieën die een mogelijke verklaring bieden, zoals hieronder wordt beschreven:

Vliegen gebruiken licht voor hun veiligheid.

Voor sommige insecten wordt een felle lichtbron mogelijk gezien als een noodbaken. Wanneer de insecten twijfelen, gaan deze insecten instinctief richting de lichtbron die meestal hoger ligt dan de gevaarlijke omgeving waar zij zich op dat moment bevinden. Voor andere insecten wordt licht gezien als een vertrouwd veiligheidssignaal, net als luchtbellen die de weg naar het wateroppervlak tonen.

Vliegen gebruiken licht om te navigeren.

Een andere populaire theorie waarom licht zo’n sterke aantrekkingskracht heeft op insecten is dat ze het gebruiken als navigatiesysteem. Een insect dat bijvoorbeeld naar het noorden vliegt, kan zijn koers houden door een natuurlijke lichtbron zoals de zon of de maan continu aan één kant ten opzichte van zichzelf te houden. Deze methode werkt goed zolang de lichtbron constant op dezelfde plek blijft en op een redelijk grote afstand staat. Wanneer een insect ineens een ronde gloeilamp tegenkomt, wordt het verward door de afkomst van de lichtbron. Dit verklaart het vreemde gedrag van een mot die continu rondom een lichtbron blijft vliegen: het wil instinctief het licht aan één zijde van het lichaam houden terwijl het zijn koers bepaalt.

Rentokil Lumnia Extracts 3 - small
Klik op de afbeelding om de volledige infographic te bekijken.

Fototaxie

Het verschil tussen insecten die worden aangetrokken door licht en insecten die door licht worden afgeschrikt heet fototaxie. Bepaalde insecten zoals kakkerlakken en regenwormen hebben negatieve fototaxie, wat betekent dat ze afgeschrikt worden door licht. Motten, vliegen en vele andere vliegende insecten hebben positieve fototaxie en worden juist aangetrokken door licht.

In de wetenschap is er de nodige discussie waarom een insect met positieve fototaxie zoals een vlieg rondom een kunstmatige lichtbron blijft vliegen, zelfs wanneer er een natuurlijke lichtbron verschijnt. Sommige wetenschappers geloven dat het insect niet aangetrokken wordt door het licht zelf, maar door de duisternis eromheen. Anderen suggereren dat de ogen van het insect, die vaak meerdere lenzen hebben, moeite hebben om te schakelen tussen licht en duisternis. Tijdens deze periode van tijdelijke nachtblindheid is het insect kwetsbaar voor roofdieren. In dat geval kiest het insect er mogelijk voor om om in het licht te blijven dan om weg te vliegen en vervolgens te weinig te zien om te reageren op gevaren van roofdieren en obstakels.

LumniaVliegenlampen en ledtechnologie.

De onderzoekers van Rentokil hebben de efficiëntie van Lumnia, de nieuwe vliegenlamp met led technologie, aangetoond door middel van een halfwaardetijd test. Deze test rapporteert de tijd dat het duurt om 50% van de vliegen te doden die in een testruimte zijn losgelaten. Hoe lager de waarde, hoe beter en effectiever de vliegenlamp is. De testresultaten laten zien dat om effectieve vliegenbestrijding te garanderen het ook essentieel is om de vliegenlamp op de juiste plek op te hangen, gebaseerd op wat we weten van fototaxie.

De plaatsing van vliegenlampen met in achtneming van andere lichtbronnen in de buurt is ook van essentieel belang voor de effectiviteit van de lamp. 

Deze diepgaande kennis over de biologische aantrekkingskracht van licht kenmerkt de expertise van Rentokil Pest Control. Wil je meer informatie over vliegenbestrijding of de Lumnia vliegenlamp? Neem dan contact met ons op.

Neem contact met ons op

Houden muizen van kaas?
10 interessante feiten over mieren die je moet weten

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *