Dit is waarom (stads)duiven verwilderde huisduiven worden genoemd

    

tortelduivenDoor de geschiedenis heen worden duiven vaak positief ervaren. Zoals tortelduiven, die worden zo genoemd, omdat zich snel voortplanten. “Beaucoup d’amour” bij deze duiven. Daarom zijn ze het symbool voor de liefde. Nog een duivensymbool, is die voor de vrede. De vredesduif wordt zo genoemd, omdat hij refereert naar een verhaal uit de bijbel. De vredesduif werd door Noach (die van “de ark van” inderdaad) losgelaten toen de ark bij een berg vastliep. Zoals duiven doen, kwam ook deze duif teruggevlogen naar de ark met een olijftakje! vredesduifDit was goed nieuws, want het betekende dat de aarde was opgedroogd en dus weer vruchtbaar was. Reminder, Noach bouwde de ark omdat de complete aarde door water overstroomde, en hij hiermee alle ‘soorten op aarde’ wilde te redden. In tijden van een compleet natte planeet groeien er geen olijfbomen. De duif met zijn olijftak was dus goed nieuws!

En dan heb je nog de functionele postduif, die jarenlang werd gebruikt voor het versturen van, jawel, post. Omdat duiven, en met name postduiven een ontzettend goede interne Tom Tom hebben, kunnen ze na vele kilometers nog steeds de weg terug naar huis vinden.

Maar toen. Omdat we postduiven niet meer nodig hebben voor de post, zijn we last van duiven gaan krijgen. Niet onterecht, want deze voormalige postduiven geven ook echt overlast. Hun uitwerpselen beschadigen gebouwen, ze zijn gastheren voor parasieten, ze verspreiden ziektes (bijv. een longontsteking) en ze veroorzaken stank en geluidsoverlast. Vroeger vonden we dit allemaal niet zo erg, omdat er ergere dingen waren (zoals de pest) en omdat de postduiven natuurlijk werden gebruikt voor het versturen en ontvangen van berichten. Deze duiven zijn tot en met de Tweede Wereldoorlog op deze manier ingezet. Ze werden toen bewust gefokt en waren gedomesticeerd. Dat proces is nu precies omgedraaid. Omdat we ze niet meer nodig hebben, zijn deze duiven gaan de-domesticeren, ook wel verwildering genoemd.

Duiven-in-winkelstraatDeze voormalige postduiven weten zich daarnaast nog eens prima aan te passen aan het hedendaagse menselijke milieu, er is eten en er zijn broed- en schuilplaatsen in overvloed. Hierdoor breidt hun populatie zich razendsnel uit. Ook de nesten zijn aangepast aan het menselijk milieu. Zo is het nest tegenwoordig steeds vaker gebouwd met plastic roerstaafjes i.p.v. takjes. In hun nesten leggen ze 2 eieren per keer, en dit tot wel 8 keer per jaar. Vijf maanden nadat de duivenjongen uit het ei zijn gekropen zijn ze alweer geslachtsrijp. Je kan dus zeggen dat, met name in de steden, er sprake is van een verwilderde duivenpopulatie. Verdwaalde geringde duiven sluiten ook vaak aan bij deze verwilderde duivenpopulatie. Vandaar de naam, verwilderde huisduif.

Bekijk hier hoe je een verwilderde huisduif kunt weren!

Zijn kakkerlakken kannibalen?
Muizen in huis

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *