Waarom knaagdieren zelf bestrijden niet werkt.

    

Zoals met de meeste vormen van ongedierte, zorgt het zien van muizen en ratten ervoor dat we massaal Google om antwoord vragen over hoe we van deze knaagdieren afkomen.

Een simpele internet zoekopdracht levert een berg aan terugkoppelingen op over hoe we deze knaagdieren zelf kunnen bestrijden. Dat wil nog niet zeggen dat deze oplossingen ook daadwerkelijk werken.

Doe-het-zelf middelen tegen knaagdieren

Dit zijn de meest populaire, natuurlijke middelen om van muizen en ratten af te komen:

  • Mottenballen
  • Pepermuntolie
  • Ultrasone afweermiddelen

Mottenballen

Mottenballen zijn een populair, natuurlijk afschrikmiddel voor muizen en ratten. De mottenballen worden binnenshuis geplaatst op plekken waar knaagdieren graag komen. Denk daarbij aan de zolder of de kelder. Ook wordt gezegd dat je de mottenballen het best in de buurt van de ingang van een muizennest kunt plaatsen als je er een hebt gezien.

Het gevaar van mottenballen

De mottenballen zouden een natuurlijk afschrikmiddel zijn omdat ze naftaline bevatten. Als knaagdieren deze stof inademen of opeten kunnen de bloedcellen de zuurstof op den duur niet langer vervoeren. Dit werkt misschien wel zo voor de motten, maar voor muizen of ratten bevatten mottenballen te weinig naftaline om ze af te weren. Er is zelfs net zo veel naftaline nodig om effect te hebben op knaagdieren als op een mens.

muisHet gevaar is dan ook dat door het geringe effect van de mottenballen, deze te veel gebruikt worden. Hierdoor kunnen risico’s voor de gezondheid ontstaan; er is dan te veel naftaline in de ruimte aanwezig waaruit we zuurstof opnemen. We raden het gebruik van mottenballen dan ook ten zeerste af!

Pepermuntolie

Pepermuntolie wordt ook gebruikt als middel om knaagdieren tegen te gaan op een natuurlijke manier. Daarbij worden katoenen bolletjes in de olie gedrenkt en daarna in de buurt van de zolder of kelder gelegd. Ook andere punten waarop ratten of muizen binnen komen worden voorzien van pepermuntolie.

Waarom pepermuntolie niet werkt

Als je van de geur van pepermunt houdt, heb je na deze behandeling een heerlijk ruikend huis. Maar van de muizen en ratten kom je zeker niet af. De reden waarom mensen denken dat dit toch helpt, is omdat men gelooft dat het krachtige aroma in een hoge concentratie de knaagdieren afweert. Omdat ze een gevoelig reukorgaan hebben, zou de geur van de pepermunt te veel voor de dieren zijn. Hierdoor vermijden ze de plekken met deze geur. Rat-in-riool

Toch heeft de pepermuntolie totaal geen effect op de knaagdieren. En als je er logisch over nadenkt, zit daar ook wel wat in. Ratten en muizen kunnen de geur van riolen weerstaan. Dan is de geur van pepermuntolie zo slecht nog niet, toch?

Ultrasone afweermiddelen

De manier om van knaagdieren af te komen met ultrasone afweermiddelen is simpel. Deze schaf je aan en plaats je vervolgens in een stopcontact, dicht bij de plek waar je verwacht last te hebben van knaagdieren of waar je deze specifiek vandaan wilt houden.

Zijn ultrasone geluidsgolven effectief?

De ultrasone apparaatjes lijken de knaagdieren voor een korte tijd weg te houden, maar ze geven geen 100% garantie. Het gevolg is dat de meeste besmettingen van muizen of ratten na een tijdje weer terugkeren. De plek waar het apparaat geplaatst wordt, is vooral belangrijk. Enerzijds moeten deze geplaatst worden op een plek waar de knaagdieren graag zitten, zodat de ultrasone geluidsgolven de knaagdieren af kunnen weren. Anderzijds kunnen muren en meubels de geluidsgolven verstoren, waardoor het apparaat zijn werking niet goed kan doen. Een slechte zaak, want laten dit nu net te plaatsen zijn waar knaagdieren zich graag verstoppen!

Daarbij zijn er vaak meerdere apparaten nodig om ervoor te zorgen om te zorgen dat het bereik van de ultrasone geluidsgolven groot genoeg is. Helaas voor de markt in deze apparaten blijken muizen en ratten de middelen te slim af te zijn. Ze omzeilen gewoonweg de plekken met de geluidsgolven en zoeken een andere plek in huis op die ze vervolgens onveilig maken.

Hoe kom ik af van muizen en ratten?

De beste manier om van knaagdieren af te komen is door een professionele bestrijder in te schakelen. Deze heeft een breed scala aan opties om muizen en ratten te verwijderen, passend bij het probleem in uw huis of bedrijf. Op deze manier bent u er zeker van dat de plaag niet terugkeert.

Daarbij geven we wel de volgende tips om knaagdieren te voorkomen:

  • Dicht gaten rondom pijpleidingen, dakpannen en plinten.
  • Zorg voor kort gemaaid gras en snoei beplanting.
  • Maak plekken waar geknoeid is met eten of drinken zo snel mogelijk schoon.
  • Berg voedsel op in luchtdichte, plastic of metalen dozen.

Voor meer informatie over de professionele bestrijding van knaagdieren, neem contact met ons op.

Neem contact met ons op

Verwarring tussen kissing bug en bladpootwants
5 redenen waarom de vraag naar ongediertebestrijding toeneemt

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *