Waarom is biologische vliegenbestrijding zo effectief?

    

koeien-op-mestputVliegen in de stal zijn een ware plaag. Ze ontwikkelen zich tussen januari en april in de mest of op een andere plek met vochtig, rottend organisch materiaal. Vanaf mei tot aan augustus kun je spreken van een vliegenseizoen, omdat het er dan heel veel zijn. En bij vliegen gaat het snel, één vlieg kan wel 150 eitjes leggen. Dan duurt het ongeveer 60 dagen tot de vlieg is uitgegroeid. Zo heb je ineens in één keer heel veel vliegen. De reden dat het 60 dagen duurt, is omdat de vlieg een ontwikkeling maakt waarin hij naar verschillende stadia groeit. De vlieg begint als een ei, groeit daarna uit tot larve, waarna hij zich ontwikkeld tot pop en pas in het laatste stadium zich ontpopt tot een volwassen vlieg.

vliegstadia

Vliegenbestrijding met gif, richt zich op de laatste fase, het volwassen vliegen stadium. Maar omdat vliegen zich tussen maart en april ontwikkelen in de mest, en er zo’n 150 eitjes per vlieg worden gelegd, is het bestrijden met gif eigenlijk meer een soort vliegenpopulatiebeheersing dan bestrijding. De vliegen in de mest die zich in een ei, larve op popfase bevinden, zullen zich sowieso éérst moeten ontwikkelen tot volwassen vlieg, voordat ze bestreden kunnen worden met gif. Als volwassen vlieg, geeft deze vlieg al overlast. Je bestrijdt dus de last.

Biologische vliegenbestrijding werkt anders. In plaats van de last bestrijden, zoals bij gif, voorkomt biologische vliegenbestrijding dat je last krijgt! Kort samengevat, biologische vliegenbestrijding, voorkomt dat de vlieg uitgroeit tot een volwassen vlieg, waardoor je dus minder last gaat hebben van volwassen vliegen in de stal.

process sluipwespBiologische vliegenbestrijding bestaat uit sluipwespen en roofvliegen. Sluipwespen en roofvliegen zijn de natuurlijke vijand van de vlieg. Sluipwespen parasiteren zich op de vliegenpop. Hierdoor kan de vlieg zich nooit meer ontwikkelen tot een volwassen vlieg. Roofvliegen larven eten de vliegenlarven. Dus ook hier geen ontwikkeling meer tot volwassen vlieg. Omdat roofvliegen en sluipwespen natuurlijke vijanden zijn van de vlieg, kunnen vliegen hier niet resistent voor worden. Het feit dat vliegenlast wordt voorkomen in plaats van achteraf bestreden, maakt biologische vliegenbestrijding tot een succesvolle en tegelijkertijd duurzame bestrijdingstechniek.

Meer kans op een muggenbeet als je in de stad woont
In vuur en vlam

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *