5 redenen waarom de vraag naar ongediertebestrijding toeneemt

    

De afgelopen jaren is ongedierte wereldwijd een steeds groter probleem geworden. Professionele ongediertebestrijders hebben het ieder jaar weer drukker door de toenemende vraag naar ongediertebestrijding.

Ongedierte is steeds beter in staat zich aan te passen aan verschillende en veranderende leefomstandigheden, wat hen in staat stelt op te bloeien in hun nieuwe omgevingen. Daarnaast komen er steeds meer verhalen zoals gigantische ratten zo groot als katten.

Waarom is er een toenemende vraag naar ongediertebestrijding?

De toenemende vraag naar ongediertebestrijding is een gevolg van een combinatie van 5 verschillende factoren, namelijk:

  1. Toegenomen populatie
  2. Economische activiteit
  3. Verstedelijking
  4. Wijzigingen in wet- en regelgeving
  5. Klimaatverandering

1. Toegenomen populatie

In 2025, als Rentokil haar honderdste verjaardag viert, verwacht de VN dat de wereldpopulatie uit 8 miljard mensen bestaat (dat is 5 miljard mensen meer dan in 1960!)
Deze toename in populatie heeft geleid tot een toename in leefgebieden voor ongedierte. Er is hierdoor veel meer voedsel beschikbaar, net als de mogelijkheden voor onderdak. De keerzijden van het hebben van ongedierte als huisgenoot zijn gezondheidsimplicaties en de schade die zij aanbrengen aan panden.
Naast een toename in leefgebieden resulteert de steeds groter wordende wereldpopulatie ook in een grotere vraag naar voedsel. Bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie in zowel de industriële als de agrarische sector lopen het risico op overlast door ongedierte als rattenmuizen en voorraadinsecten die voedsel kunnen besmetten of zelf opeten.

2. Economische activiteit

De toename in economische activiteit zoals bijvoorbeeld kantoorgebouwen, hotels en restaurants hebben geleid tot een toename aan geschikte leefgebieden voor ongedierte.

Kantoren

De noodzaak om de economie aan te wakkeren door werkgelegenheid te stimuleren heeft geleid tot een groei in het aantal kantoorgebouwen. Het nadeel hiervan is dat kantoren een ideale modern-kantoorgebouwleefomgeving zijn voor ongedierte zoals ratten en muizen. Een kantoor is warm, beschut en een goudmijn van voedsel voor ongedierte, voornamelijk voor knaagdieren. De toename in het gebruik van technologie heeft een “Snelweg voor Muizen” gecreëerd.  Deze snelweg biedt muizen gemakkelijk toegang tot gebouwen via kabelroutes en buizen.

Ongedierte in een kantooromgeving kan negatieve gevolgen hebben voor gezondheid, productiviteit en geestelijke gesteldheid.

Horeca

Net als kantoorgebouwen biedt de horeca een stabiele leefomgeving voor ongedierte. Dit maakt ongediertebestrijding nog belangrijker op plaatsen waar mensen eeen-ongediertevrij-restauranteten, drinken en slapen, aangezien deze plaatsen hygiëne- en voedselveiligheidscertificaten dienen te hebben. De afgelopen jaren heeft de sterke toename in het aantal hotels geleid tot de terugkeer van bloedzuigend ongedierte zoals bedwantsen. De afgelopen jaren is het aantal meldingen van bedwantsen sterk gestegen. Dit kan verklaard worden door de toename in het aantal reizen dat mensen maken en het lage bewustzijn van het bestaan van bedwantsen.

3. Verstedelijking

54% van de wereldpopulatie leeft in stedelijke omgevingen en dit aantal zal toenemen tot 66% in 2050, aldus de Verenigde Naties. Latijns Amerika is momenteel het meest verstedelijkte continent van de wereld; 80% van de populatie leeft in steden.

flatgebouwDe verstedelijking leidt tot meer gebouwen zoals huizen, kantoorgebouwen en restaurants, zoals beschreven in de vorige paragraaf. De uitbreiding van steden zorgt er ook voor dat ongedierte zich verplaatst en aanpast aan hun nieuwe omgevingen. Je kunt gerust stellen dat ze zich snel en gemakkelijk hebben aangepast aan hun nieuwe leefomgeving.

4. Wijzigingen in wet- en regelgeving

Over de hele wereld wordt de wet- en regelgeving aangescherpt door overheden die het gebruik van chemicaliën willen terugdringen om de negatieve gevolgen op mens en milieu te verminderen. Een voorbeeld hiervan is het verbod op het buitengebruik van giftige bestrijdingsmiddelen.

Daarnaast worden voedselveiligheidseisen steeds verscherpt. De standaarden voor voedselveiligheid worden steeds hoger langs de gehele supply-chain. Ongediertebestrijding is een essentieël onderdeel van deze standaarden om merken en hun reputatie te beschermen.

5. Klimaatverandering

Er is geen twijfel over mogelijk dat ongedierte voor meer overlast zorgen in warmere klimaten, zeker wanneer gekeken wordt naar ongedierte dat vooral in de zomermaanden actief is, zoals bijen, wespen, muggen, teken etc. Het gevolg van klimaatverandering is een belangrijke factor op het gebied van ongediertebestrijding.

Mildere winters, warmere zomers en een toename in regen veranderen de wereld van het ongedierte. Onlangs is gebleken dat de overlevingskansen van muggen en andere insecten zijn gestegen in Europa, wat geleid heeft tot toegenomen zorgen over ziekten die overgebracht worden door insecten.

Klimaatverandering kan er ook toe leiden dat termieten zich steeds noordelijker in Europa gaan vestigen. Een voorbeeld dat klimaatverandering de wereld van ongedierte verandert is de Aziatische Tijgermug. Tot nu toe heeft deze mug zich naar maar liefst 28 landen verspreid buiten het oorspronkelijke leefgebied. Onlangs is deze mug opgedoken in een woonwijk in Veenendaal.

Net als muggen gedijen vliegen het best in warmere klimaten. De World Health Organization voorspelt dat vliegenpopulaties zullen toenemen met 244% in 2080, met daarmee ook een toename in door vliegen overgedragen ziekten.

Als een wereldwijde organisatie zal Rentokil onverminderd doorgaan met het monitoren, weren en bestrijden van ongedierte over de hele wereld. We zullen onderzoek blijven doen en innovatieve methoden en producten blijven ontwikkelen om ervoor te zorgen dat we altijd één stap voorlopen op ongedierte.

Professionele ongediertebestrijding

Wilt u graag meer informatie over ongediertepreventie en -bestrijding? Neem dan nu contact op met Rentokil Pest Control via 0800 237 8745  of stuur ons een bericht.

Waarom knaagdieren zelf bestrijden niet werkt.
Bloedluis bij kippen; wat zijn de gevolgen?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *