Voorkomen is beter dan genezen

    

muizen-en-rattenIn Meppel wordt uitgezocht of er ondergrondse afvalcontainers geplaatst kunnen worden. Dit is een goede oplossing om onder andere het aantrekken van ongedierte tegen te gaan. Echter, al voordat de ondergrondse containers geplaatst worden, heeft de gemeente besloten de huidige containers nog maar 1 keer per 4 weken te legen.

In de zomer willen zij wellicht op dit plan terugkomen als er stank-of ongedierte overlast ontstaat. Maar is het niet juist de taak van de gemeente om dit te willen voorkomen in plaats van te genezen? Als ik iets geleerd heb in de jaren dat ik als ongediertebestrijder aan het werk ben, is het wel dat afval ongedierte aantrekt. Ongedierte is tenslotte altijd op zoek naar voedsel en nestelmateriaal. Daarnaast gaat afval stinken en/of rotten. Containers sluiten niet altijd even goed of puilen uit, zeker na 4 weken. Tenslotte kan er ook nog schimmel ontstaan in de kliko of afvalcontainer. Het is dus belangrijk deze zo kort mogelijk te laten staan.

Als mensen last hebben van muizen of ratten in de tuin of op het balkon is er steevast een buurman te vinden die zijn afval in de tuin of op het balkon plaatst(e). Of het betreft de bewoner zelf die daar niet over nagedacht heeft. Het probleem kan overigens erger worden dan muizen of ratten in de tuin. Als deze toegang vinden tot je huis of pand en aan alles gaan knagen, overal ontlasting achterlaten en ’s nachts aan de wandel gaan, veroorzaakt dit uiteraard nog veel meer onrust en schade. Zolang het bewaren van afval dan niet anders aangepakt wordt, kunnen wij bestrijden maar blijft dit ongedierte aantrekken. De oorzaak weghalen heeft altijd de hoogste prioriteit bij een bestrijding.

Ongetwijfeld zal het minder ophalen van restafval voortkomen uit bezuinigingen. Iedereen heeft daar tegenwoordig mee te maken, ook gemeentes. De vraag is alleen of je op de afvalinzameling moet bezuinigen. Tegen de zomer moet er wellicht bestreden worden tegen ongedierte en alsnog 1 keer per 2 weken geleegd worden. Nee, wij zouden dit zeker afraden. Voorkomen van ongedierte is tenslotte altijd beter dan genezen.

Aangevallen door vruchtmotten
Wat een geluk, honderden lieveheersbeestjes op zolder…

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *