Voorkom ratten en muizen in huis

    

ratten-doen-er-alles-aan-een-weg-naar-binnen-te-vindenDit weekend zat ik nog lekker op het terras, zo warm was het. Helaas lijkt het er nu toch op dat afgelopen weekend voorlopig de laatste keer was. Vannacht heeft het gevroren en de dagen komen ook niet meer boven de 10°C uit. Volgende week kan het zomaar weer anders zijn, maar het ziet er toch echt naar uit dat de winter is begonnen. Voor mij het moment om veel meer tijd binnen te besteden, en dus mijn huis eens goed op te ruimen en schoon te maken. Binnen zitten vind ik al niet gezond. In een huis waar het een rotzooi is en stoffig al helemaal niet.

Ik ben niet de enige die zodra het buiten kouder wordt liever lekker binnen zit met een kop thee en een koekje. Ook ratten en muizen gaan op zoek naar een plek waar het warm en beschut is, met een gemakkelijke toegang tot voedsel. Dus voorkom dat je schrikt van ratten die uit de schuur wegschieten of dat je tekenen van muizen vindt die rond de keukenkastjes scharrelen. Zorg dat je huis ‘winter proof’ is tegen knaagdieren.

Het kost misschien wat tijd en moeite om je huis zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor muizen en ratten, maar het werk weegt niet op tegen de ellende die je hebt als ze eenmaal binnen zitten. Als je net zoals ik je huis toch even goed gaat opruimen, neem onderstaande tips dan ook mee, om je huis ‘winter proof’ te maken tegen knaagdieren.

Maak goed schoon – ook onder kasten, banken en tafels. Nu we vaker binnen zitten, zullen er ook meer kruimels op de grond vallen. Een muis eet maar 3 gram per dag, dus een paar koekkruimels zijn al genoeg. Stofzuig regelmatig en grondig. Maar het blijft niet bij stofzuigen, ruim ook de krantenmand eens goed op en alle post die misschien wel op een stapel in de kast is blijven liggen. Papiersnippers zijn ideaal nestmateriaal.

Gooi bakjes met water leeg  – als je een lekkende buitenkraan hebt, of plantenbakken, gieters etc. met stilstaand water zullen ratten dit gebruiken als een bron van water. Bruine ratten drinken tot 60 ml water per dag, dus ze gaan op zoek naar een betrouwbare locatie voor water, die ze dagelijks kunnen gebruiken.

Muizen-kunnen-door-kleine-openingenControleer op gaten, kieren en loszittende deuren – niet alleen in je huis, maar ook in schuurtjes, garages en tuinhuizen. Ratten zullen kleine gaten vergroten door net zo lang knagen tot ze toegang krijgen. Jonge muizen persen zich al door een opening ter grootte van een potlood. Je kunt borstel strips plaatsen aan de onderkant van deuren met een kier en gaten dichten met RVS platen, staalwol en kit. Muizen kunnen ook door stootvoegen naar binnen komen. Sluit stootvoegen niet hermetisch af, maar gebruik stootvoegdichters.

Bewaar afval in goed afgesloten prullenbakken – ratten en muizen kunnen goed ruiken en afval in plastic vuilniszakken zal snel worden gevonden. Het voedsel dat wij weggooien is voor hen een feestmaal. Bewaar afval altijd in goed afgesloten prullenbakken. Worden bij jou in de wijk nog de vuilniszakken opgehaald? Zet deze dan pas op de dag van ophalen buiten en niet al de avond van tevoren. Zo geef je muizen, ratten en ander ongedierte veel korter de kans je vuilniszak open te scheuren.

Houd de planten in je tuin goed bij – ook in de winter. Een nette tuin geeft ratten en muizen minder plaatsen om zich te verbergen en geeft hen minder de kans om via de planten muren te beklimmen op zoek naar toegangspunten hoger in huis, zoals onder de dakrand of via beschadigde dakpannen. Muizen kunnen ook zonder de hulp van planten ruwe verticale oppervlakken en dunne kabels of draden beklimmen. Overhangende boomtakken bieden ook een gemakkelijke toegang voor knaagdieren.

Pas op met voer voor vogels en voer voor huisdieren – dit kan gemakkelijke bron van voedsel voor ratten en muizen zijn, vooral als het voedsel er dagelijks staat. Wil je de vogels graag voeren, haal het voer dan binnen zodra het donker wordt en ruim de voerbakjes van huisdieren altijd op zodra ze klaar zijn met eten.

Als je tekenen van ratten of muizen tegenkomt zoals uitwerpselen, holen, geluiden in daken of muren, kapot geknaagd hout, kunststof of draden dan is het tijd om een professionele ongediertebestrijder te bellen. Laat een muizen of rattenprobleem zo snel mogelijk oplossen. Knaagdieren planten zich snel voort, voor je het weet heb je er geen 10 meer, maar 100.

 

Muizenwering
Bedwantsen in het studentenhuis

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *