Vlooien bestrijden

    

vlooienVlooien komen het hele jaar door voor. Als je ze eenmaal in huis hebt, gaan ze niet zo maar weer weg. Je zou verwachten dat wij het hele jaar door ongeveer even vaak gebeld worden voor vlooien, maar wij krijgen niet het hele jaar door ongeveer evenveel meldingen. Na de zomervakantie, vanaf eind juli tot en met september, worden wij altijd meer gebeld voor vlooienbestrijding dan de rest van het jaar. Dit is heel simpel te verklaren als je weet hoe vlooien leven.

De zomervakantie komt er weer bijna aan, dus tijd om te weten hoe je een onaangename verassing na je vakantie kunt voorkomen.

Vlooien komen het meest voor bij honden en katten eigenaren. Maar ook als je geen huisdieren hebt kan het gebeuren dat je vlooien in huis hebt. In de meeste gevallen na verhuizingen, waarbij de vorige eigenaren een hond of kat hadden. In Nederland komen eigenlijk alleen maar honden- of kattenvlooien voor. Deze vlooien vinden het bloed van mensen niet lekker. Toch bijten ze ons wel, dit noemen we een proefbeet. Deze beet is meestal op de voeten, enkels of onderbenen. Je herkent vlooienbeten bij jezelf door kleine rode bultjes.

Last van vlooien herkennen

Vlooien zijn heel kleine insecten en met het blote oog bijna niet te zien. Last van vlooien kun je bij je huisdier herkennen doordat hij zich meer krabt dan normaal. Ook bijten ze vaker in de vacht. Door je huisdier te kammen met een speciale kam, kun je vaststellen of je huisdier vlooien heeft. Raadpleeg bij twijfel de dierenarts. Jij hebt dan misschien geen last van de vlooien, maar je huisdier zeker wel.

Maar waar komt die piek na de zomervakantie dan vandaan? In de zomer brengen we ons huisdier vaak naar het pension of naar kennissen. De eitjes van vlooien komen alleen uit bij trilling. In een onbewoond huis is er geen of onvoldoende trilling, dus de eitjes blijven in rust. Die paar weken vakantie overleven de eitjes makkelijk, ze kunnen wel twee jaar in rust blijven. Maar dan komen we weer thuis met onze zware koffers. We zetten de koffer op de grond, Boem…. De eitjes komen uit en de nieuwe vlooien hebben honger. Je huisdier moet je meestal nog ophalen, dus onze benen zijn het eerste wat ze tegenkomen. De ‘proefbeet’. Voor je vakantie had je dus ook al vlooien, maar dat wist je niet, want ze zaten op je huisdier. Nu zonder huisdier zitten ze ineens op jou, Help!

honden-kunnen-vlooien-krijgenVlooien voorkomen

Je kunt vlooien voorkomen door je huisdier regelmatig te ontvlooien. De dierenarts kan je hierin advies geven en het beste anti-vlooien middel voorschrijven. Je kunt deze middelen ook bij de drogist kopen, ik heb hier zelf geen ervaring mee. Aangezien de medicijnen van de dokter ook meestal beter zijn dan die van de drogist, ga ik ervan uit dat dit met anti-vlooien druppels of pillen van de dierenarts ook zo is. Mijn kat mag alleen op het balkon, maar kan volgens de dierenarts toch vlooien krijgen. Een mooi verkooppraatje? Ik weet het niet. Ik neem het zekere voor het onzekere. Ik hoef hem niet zo vaak te ontvlooien, maar moet goed in de gaten houden of hij zich vaker dan normaal krabt. Maar ik krijg al weer jeuk van dit verhaal, dus mijn kat wordt gewoon elke 3 maanden ontvlooid. De kosten zijn het niet.

Een andere belangrijke maatregel om vlooien te voorkomen is regelmatig stofzuigen, zodat je eventuele eitjes opzuigt. De eitjes worden vaak in naden en kieren gelegd, dus maak daar ook altijd goed schoon. Vergeet hierbij de mand of slaapplaats van je huisdier niet. Gooi deze als het even kan regelmatig in de wasmachine op 60graden om eventueel aanwezige vlooien en eitjes te doden.

Vlooien bestrijden

Vlooien gaan helaas niet uit zichzelf weg. Ze leggen overal eitjes en het is moeilijk deze allemaal op te zuigen. Neem bij overlast daarom altijd contact op met een ongediertebestrijder. Je kunt zelf wel aan de slag gaan met spuitbussen, maar deze middelen kunnen giftig zijn voor je huisdieren. Dan heb je misschien kosten bespaard op het bestrijden van de vlooien, maar moet je met je zieke huisdier naar de dierenarts. Keus snel gemaakt toch?

Wespen, bijen of hommels?
Keuken vol fruitvliegjes
Reacties
 1. Marcel Groenink
  • Anneke
 2. San
  • Anneke
 3. F Veenstra
  • Anneke
   • F Veenstra
 4. F Veenstra
  • Anneke
   • F Veenstra
    • Anneke
 5. Hester Okken
 6. Sander
 7. WillemJan
 8. Sander
 9. van der Kooye
  • Sander

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *