Vleermuizen

    

vleermuisHet meest van de tijd zijn mijn collega’s en ik bezig met het weren en bestrijden van muizen, maar toch krijgen we regelmatig de vraag of we ook iets tegen vleermuizen doen. Vooral in de maanden augustus en september lijkt het vaak ineens drukker qua overlast van vleermuizen. Dit komt vooral bij dwergvleermuizen voor. Op dat moment zijn de jonge vleermuizen volwassen en gaan zij op zoek naar nieuwe verblijfplaatsen.

Vleermuizen zijn de enige vliegende zoogdieren. In Nederland leven er zo’n 20 soorten waarvan een aantal zeldzaam. Afgelopen tientallen jaren zijn er meerdere soorten zeldzaam geworden of geheel verdwenen. De dieren zijn een kwetsbare groep geworden, omdat gebouwen steeds beter hun wering op orde hebben, oude gebouwen gerenoveerd worden en de voortplanting erg traag is. Vrouwtjes krijgen maar 1 of 2 jongen per jaar.

Het is dan ook niet vreemd dat de vleermuis in Nederland een beschermd dier is. Het is verboden om nesten, holen en andere verblijfplaatsen van vleermuizen opzettelijk te beschadigen/ te vernielen en/ of de dieren te storen, verjagen of te doden. In principe brengen vleermuizen geen schade toe aan gebouwen. Het zijn insecteneters en hun gebit is niet geschikt om te knagen. Zij maken ook geen nest. Wel kunnen hun uitwerpselen voor vervuiling zorgen en kan het in-en uitvliegen voor geluidsoverlast zorgen.

Als een vleermuis per ongeluk in een woning terecht komt helpt het meestal een raam of een deur open te zetten. Het beestje vliegt dan vaak vanzelf naar buiten. Doe dit wel in de avond. Vleermuizen zijn tenslotte nachtdieren en zullen overdag niet uit eigen beweging naar buitenvliegen. Ik kwam eens bij een school waarbij een groep vleermuizen een mooi plekje in de gymzaal had gevonden. De kinderen vonden het doodeng. Helaas kon ik buiten advies en uitleg geven, niets voor de school doen.

Vaak denkt men slim te zijn door te wachten tot de avond valt en als de vleermuizen uitgevlogen zijn de invliegopening af te dichten. Het afdichten van de invliegopening is echter in geen geval een oplossing. Men vergeet dat er jongen aanwezig kunnen zijn die dan opgesloten worden. Bovendien gaan de vleermuizen op zoek naar een andere manier om binnen te komen met als gevolg dat zij dan weer in andere ruimten overlast kunnen veroorzaken. Volgens de wet is het tevens verboden om dit te doen. Ook als de vleermuizen de locatie hebben verlaten, is het nog altijd verboden de toegang tot de ruimte af te dichten. Vleermuizen keren namelijk ieder jaar terug naar dezelfde plaatsen en om deze reden zijn ook de lege rust-en verblijfplaatsen van vleermuizen beschermd.

Als een vleermuis niet uit zichzelf de woning verlaat, of er is overlast van meerdere vleermuizen in een pand, dan is het verstandig contact op te nemen met het meldpunt (http://www.vleermuis.net). Pak vleermuizen in geen enkel geval met blote handen vast. Vleermuizen kunnen behoorlijk bijten en hoewel de wond vaak niet veel voorstelt, kunnen zij op deze manier wel ziekten overdragen. Bij sommige soorten komt hondsdolheid (rabiës) voor.

Kakkerlakken bij de buren
Ongediertebestrijding voor bedrijven

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *