Verzamelwoede

    

VerzamelwoedeAls ongediertebestrijder kom je veel situaties tegen. In enkele gevallen komen we bij mensen thuis die overdadig verzamelen. Vooral kranten en tijdschriften zijn geliefd als verzamelobject. Zodra de verzameling uit de hand dreigt te lopen en de woning zo goed als onbegaanbaar wordt, dan is er sprake van verzamelwoede. Doordat de woning overvol raakt, is het een logisch gevolg dat de hygiëne te wensen over laat. De bewoner is te druk met verzamelen en kan bovendien ook nergens meer bij.

Mensen die lijden aan verzamelwoede zullen vroeg of laat ook last krijgen van een ander probleem; ongedierte. Door dat de woning overvol is, is er voldoende schuil- en nestelgelegenheid te vinden. Door de verminderde hygiëne vindt ongedierte ook voedsel in de woning. Mensen die aan verzamelwoede lijden, zullen zich niet zo snel druk maken om ongedierte, zij zijn immers te druk bezig met spullen verzamelen. De buren kunnen echter ook last krijgen van ongedierte en zullen zich hier wel druk om maken.

Zo overkwam dit de buren van de 35-jarige Dirk C. uit Snellegem (België). Hij verzamelt van alles: houtafval, oude auto’s en vooral drankblikjes in en rond zijn huis. Dit is voor de buren niet alleen een doorn in het oog maar brengt ook stankoverlast en hinder van ongedierte met zich mee. Dit zal muizen, ratten en vliegen aantrekken en in de zomer zeker ook wespen. De hele buurt zal hier dus hinder van ondervinden.

Bestrijden kan, maar is nutteloos als de bron blijft bestaan. In dit geval is de bron de enorme verzameling bij de buurman in huis en in de tuin. Deze zal keer op keer ongedierte blijven aantrekken. Daarnaast is het ook lastig om bijvoorbeeld muizen te bestrijden in een woning waar wij nergens bij kunnen, omdat alles overvol staat. De ongediertebestrijder kan niet goed inspecteren en bepalen waar de muizen binnenkomen. Om van muizen af te komen is het belangrijk schuil- en nestelgelegenheid weg te nemen, hygiëne op orde te hebben en de juiste wering aan te brengen.

Iemand die aan verzamelwoede lijdt, heeft hulp nodig. Ook als ongediertebestrijder worden we vaak gemeden en krijgen we soms zelfs te horen dat er geen last is, terwijl we de muizen letterlijk achter de klant weg zien schieten. Dit zal dus opgepakt moeten worden met de gemeente en hulpverleners, om op deze manier een constructieve oplossing te vinden voor de bewoner en zijn buren.

Gebouwbeheer
Een cadeautje na de kerst

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *