0800 237 8745 Bel ons Verzoek om terug te bellen

Verstoppertje spelen, hoe kun jij het spel winnen?

Boris-en-Bink-worden-ontdekt

“Wat de ogen zien en de oren horen, gelooft het verstand” – Harry Houdini

En hoe zit het dan met de dingen die je niet ziet? Betekent dat, dat die dingen niet bestaan? Houdini was een man van vele mysteries, in de ogen van veel mensen. Bedwantsen zijn voor jou misschien nog een mysterie, maar dat zijn ze niet lang meer.

Als meesters in het verstoppertje spelen, ontwikkelen bedwants plagen zich meestal uit het zicht. Je ziet misschien geen bedwantsen, en je hoort ze zeker niet. Maar dat betekent niet dat ze er niet zijn.

Wat maakt ze zo goed in verstoppen?

  • Ze hebben een plat lichaam en passen dus in bijna ieder kiertje
  • Ze kunnen goed kruipen
  • Ze verspreiden zich gemakkelijk van kamer naar kamer en van bed naar bed

Over het algemeen blijven ze wel zo dicht mogelijk bij een voedselbron (mensen dus).

Wat is het geheim om het spel te winnen? Inspecties!

Als je weet waar je moet zoeken en waarnaar je moet zoeken ben je al een heel eind om de bedwantsen te verslaan in het spel waar ze goed in zijn. Weten wat de meest aantrekkelijke verstopplaatsen zijn, is het verschil tussen een goede en een slechte inspectie.

In mijn vorige blog heb ik al verteld waar bedwantsen zich kunnen verstoppen. In deze blog vertel ik meer over hoe bedwantsen zich verplaatsen en hoe ze dus bij deze verstopplekken terecht komen. Als je weet hoe ze zich verplaatsen, heb je meer kans ze te vinden.

Hoe verplaatsen bedwantsen zich?

Mensen vragen zich vragen zich vaak af hoe bedwantsen zich verplaatsen. De volgende vragen krijgen we regelmatig.

Kunnen bedwantsen vliegen?

Nee, bedwantsen kunnen niet vliegen, ze kruipen naar hun voedselbron (jou dus). Ze houden van een ruwe(re) ondergrond, omdat ze hier beter grip op hebben. Een gladde ondergrond heeft niet hun voorkeur. Daardoor zitten ze bijna nooit in de badkamer.

Kunnen bedwantsen springen?

Nee ze kunnen niet springen, maar ze kunnen wel goed klimmen. Ze kunnen via bedframes je bed in klimmen. Bedwantsen hebben smalle haakjes aan hun poten, waarmee ze zich in kleine naden en kieren kunnen vastklemmen. Gladde oppervlakken zoals glas en porselein kunnen ze niet goed op lopen.

Hoe snel lopen bedwantsen?

Bedwantsen kruipen ongeveer een met per minuut, geeft Stephen Kells aan, een bedwants onderzoeker aan de University of Minnesota.

Al kruipend kunnen bedwantsen dus via je beddengoed, je bed zelf, meubels en zelfs via de muur je bed in klimmen voor een bloedmaaltijd.

Hoe verplaatsen bedwantsen zich van kamer naar kamer?

Via spouwmuren kunnen bedwantsen zich naar naastgelegen kamers verplaatsen. Maar ze kunnen natuurlijk ook gewoon via deuren naar andere kamers. Als je vermoedt last van bedwantsen te hebben, inspecteer dan ook altijd de naastgelegen kamers, zowel links en rechts als boven en beneden.

Deze manier van inspecteren passen we zowel bij bedrijven als bij particulieren toe. Het is belangrijk om naastgelegen kamers te inspecteren, omdat dit goed de grootte van de besmetting weergeeft.

Onderstaande tips zorgen er niet voor dat je niet gebeten wordt door bedwantsen, maar deze tips maken bedwantsen het in elk geval moeilijker om jouw bed in te klimmen:

  • Zet je bed iets van de muur af en ook niet tegen meubels aan zoals nachtkastjes;
  • Zet zo min mogelijk onder je bed, dus geen schoenen, koffers en tassen onder je bed bewaren;
  • Zorg ervoor dat je je bed altijd netjes opgemaakt achterlaat, laat geen beddengoed de vloer raken.

Wat werkt niet tegen bedwantsen?

Helpt een metalen bedframe bedwantsen voorkomen?

Helaas niet. Metalen bedframes zijn vaak ook niet helemaal glad, waardoor ze nog steeds je bed in kunnen klimmen. Ze zullen een metalen bedframe waarschijnlijk niet als verstop en verblijfplaats gebruiken. Een metalen bedframe maakt het daarom moeilijker om te ontdekken of je last hebt van bedwantsen of andere bijtende insecten.

Bij de inspectie moet je namelijk zoeken naar andere mogelijke verstopplaatsen. Als je een houten bedframe hebt, is er een grote kans dat jij zelf of een professional hier sporen van bedwantsen in aantreft.

Helpt het om het licht aan te houden?

Omdat bedwantsen vaak in je bed zitten en je dus ‘s nachts bijten als je ligt te slapen, is dit een hele logische vraag. Bedwantsen bijten niet alleen ‘s nachts. Ze verplaatsen zich zowel overdag als ‘s nachts. Als ze honger hebben komen ze ook overdag tevoorschijn. In sommige gevallen zitten de bedwantsen in de bank, daar zit je ‘s nachts meestal niet, dus in die gevallen wordt je overdag gewoon gebeten.

Waar vind je bedwantsen?

Bedwantsen komen niet alleen in bed voor, hoewel hun naam dat wel doet vermoeden. Zoals je al in mijn vorige blog hebt gelezen, verstoppen ze zicht niet alleen in bed, maar ook achter plinten, in nachtkastjes, in de kast, achter het behang en onder het tapijt. Ook zitten ze graag in schroefgaten en stopcontacten.

Maar ook leven bedwantsen wel eens in de woonkamer. De bank of een stoel waar je vaak zit is waar ze zich in, of nabij zullen verstoppen.

Ondanks dat het bedwantsen niet uitmaakt of ze in een schoon of in een vies huis terecht komen, maakt een rommelige slaapkamer het bedwantsen wel heel gemakkelijk om zich te verstoppen. En een rommelige kamer maakt het voor de ongediertebestrijder moeilijker om bedwantsen te ontdekken. Geef bedwantsen daarom niet al te veel verstop mogelijkheden.

Onze inspecties zijn in geen enkel gebouw hetzelfde. De manier waarop het pand gebouwd is en de functie van het gebouw bepalen waar er geïnspecteerd moet worden op bedwantsen.

Bijvoorbeeld:

  • Een hotel of woning met betonnen vloeren stopt bedwantsen in hun verticale beweging. De besmetting verspreidt zich waarschijnlijk eerder over dezelfde verdieping dan een verdieping erboven of eronder.
  • Een hotel of woning met houten vloeren heeft meer kans op een verspreiding van bedwantsen naar andere verdiepingen via leidingen en andere gaatjes.

Volg alle avonturen van de #BedwantsBandieten voor meer informatie over bedwantsen.

 

Effectieve bedwantsbestrijding en preventie

Bedwansen zijn moeilijk te herkennen. Vaak wordt de plaag pas gezien zodra de beten beginnen op te vallen.

  • Ongediertebestrijding met respect voor mens en milieu
  • Hittebehandeling als bedwantsbestrijding
  • Effectieve bestrijding voor bedrijven en particulieren
Meer weten? Klik hier

Gerelateerde posts