Verbod buitengebruik van gif voor agrariërs?

    

buitengebruik erf

Het zelf bestrijden van ratten en muizen met gif, wordt na 1 januari 2017 een stuk lastiger. Op 20 januari is er in de Tweede Kamer besloten dat er geen uitzondering meer wordt gemaakt voor agrariërs als het gaat om het buitengebruik van gif (rodenticiden) na 1 januari 2017. Als agrariër zul je na 1 januari 2017 aan een hoop strenge eisen en criteria moeten voldoen, als je zelf ratten en muizen met gif wilt bestrijden op je bedrijf. Op 18 februari  vond  hierover het  2e overleg plaats, eventuele bezwaren konden dan worden besproken. Tijdens dit gesprek waren er andere onderwerpen waar prioriteit aan werd gegeven, zoals de fosfaatrechten voor de melkveehouderij.  Het buitengebruik van gif door agrariërs, mits er voldaan is aan strenge regels, kwam niet meer aan bod.

Wat betekent dit voor de agrariër?

Je mag aannemen dat de voorstellen, zoals die zijn gedaan door de staatssecretaris, over het verbod op buitengebruik van gif voor muizen en ratten door agrariërs, goedkeuring hebben. Daarmee is een nieuwe regelgeving zo goed als definitief. Er kan nog altijd een motie worden ingediend naar aanleiding van de plannen, maar 18 februari was hét moment om dit te doen. De partijen hebben toen de voorkeur aan andere zaken gegeven. Het lijkt er dus op dat alle partijen zich kunnen vinden in het verbod op buitengebruik van gif door agrariërs, mits er aan de strenge eisen wordt voldaan. Het LTO lijkt akkoord te gaan met de inhoud van het handboek bestrijding rattenpopulaties, waarin staat beschreven aan welke eisen een agrarische ongediertebestrijder moet voldoen.

Wat kan Rentokil  voor je doen?

Op de RMV en de LIV beurs in Venray, hebben wij aan de bezoekers van onze stand korte kennissessies gegeven over de wetswijziging buitengebruik van gif. Deze kennissessie geven wij, op verzoek, ook aan studieclubs.  We leggen dan o.a. uit:

  • Wat de wetswijziging buitengebruik van gif voor jouw bedrijf betekent.
  • Wat wel en wat niet mag als het gaat om ratten en muizen bestrijden.
  • Hoe je, je moet voorbereiden op de wetswijziging als je besluit zelf ratten en muizen te bestrijden.
  • Welke gifvrije maatregelen je zelf kunt nemen om overlast van ratten en muizen te voorkomen.

Na de kennissessie staan wij uiteraard ook klaar om alle vragen te beantwoorden.

Wij kunnen je natuurlijk ook volledig ontzorgen op het gebied van ongediertepreventie en bestrijding. Hiermee bespaar je tijd en beperk je risico’s op sancties of schade door ongedierte. Tijdens een afspraak lichten wij toe hoe wij dit voor je kunnen doen.

 

 

 

Gifvrije knaagdierbestrijding
RMV en LIV beursdagen succes voor Rentokil

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *