Veiligheid voor alles, ook op grote hoogte!

    

werken-op-hoogteJullie weten misschien wel dat ik de referenties schrijf voor Rentokil Pest Control. In deze hoedanigheid heb ik het verzoek gekregen om een referentie te schrijven over vogelwering in Culemborg. Stan, één van Rentokil’s vogelweringsexperts, bracht mij in een vroeg stadium al op de hoogte van deze referentie, zodat ik foto’s kon maken van voor, tijdens en na het aanbrengen van de vogelwering. En wat ik helemaal geweldig vond, was dat de servicemedewerker die de werkzaamheden zou uitvoeren dat vanuit een hoogwerker ging doen. En ik mocht mee! Maar niet voordat ik de Toolbox “Werken op hoogte” had gevolgd.

Rentokil vindt het erg belangrijk dat haar medewerkers hun werk veilig uitvoeren. De medewerkers zijn niet alleen VCA** geschoold, maar krijgen ook nog interne trainingen om er voor te zorgen dat hun veiligheid en gezondheid niet in gevaar komt. Dat geldt nu dus ook voor de dames van de Marketing. We maken alle drie wel eens foto/film rapportages, dus dan is het handig als we allemaal de training over werken op hoogte gehad hebben. Alvorens de training begon, ontvingen we op de afdeling een rugzak met daarin alle benodigdheden voor het werken op hoogte, in ons geval een harnas met alle toebehoren. Als je mee gaat op een hoogwerker, kun je je over het algemeen altijd met je harnas vast klikken aan de bak van de hoogwerker. Dit filmpje laat goed zien waarom dat zo belangrijk is.

Anneke, Jacquy en ik werden door de QA supervisor uitgenodigd om de toolbox te volgen. Hij begon zijn verhaal met dat het belangrijk is naar je gevoel te luisteren. Als je gevoel zegt dat het te gevaarlijk is, dan moet je zeker de hoogte niet in gaan. Ook al wil de klant dat wel, jouw eigen gevoel is het uitgangspunt. Daarna vertelde hij ons onder andere dat:

  • harnasJe valbeveiliging moet dragen wanneer een aanhaakvoorziening aanwezig is
  • Je pas uit de bak op een dag mag stappen als de bak meer dan een meter over het dak is.
  • Je boven windkracht 6 geen werk op een dak of met ladders en hoogwerkers mag uitvoeren.
  • Je veilig moet werken en anders niet!

En natuurlijk moest er aan het eind geoefend worden met het harnas. Het belangrijkste is dat je het harnas eerst op de grond klaar legt, zodat je kunt zien waar een been en waar een arm in moet. Vervolgens stop je je ledematen in de daarvoor bestemde gaten en trek je aan de gespen. Het harnas zit vast. Nu niet vergeten mijzelf vast te koppelen aan de haak in het bakje van de kraan, anders heeft de hele procedure niet veel zin gehad.

op-maat-knippen-vogelnetUiteindelijk kwam D-day. Ik had met de servicemedewerker afgesproken dat ik hem halverwege de dag zou opzoeken. Ik kon hem al van ver zien, want hij stak met de kraan boven de andere gebouwen uit. Hij was net bezig met het schoonmaken van de gevels, zodat hij de netten op een schoon gebouw kon plaatsen. Ook werd de afmeting van het kozijn opgemeten om de netten op de juiste maat te knippen. Ik vond het erg leuk om te zien hoe dit in zijn werk gaat en wat een vakmanschap de servicemedewerker heeft. Eric, de servicemedewerker, is bij ons een expert in het aanbrengen van vogelwering en doet bijna niets anders dan het aanbrengen van pinnen, netten en draden en dat kun je zien in het schijnbare gemak waarmee hij zijn werk uitvoert. De referentie moet nog geschreven worden, maar de foto’s heb ik in ieder geval al.

Duitse kakkerlakken
Het enige voordeel van het niet kunnen uitrijden van de mest

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *