Veelvoorkomend ongedierte in musea

    

Iedere bedrijfstak heeft last van bepaalde soorten plaagdieren. Zo zijn muizen, vliegen en kakkerlakken een gevaar voor de horeca en worden bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie geplaagd door voorraadinsecten als diefkevers, klanders, meeltorren en rijstmeelkevers. In musea vormen hele andere plaagdieren een groot risico. Vooral materiaalaantasters vormen een gevaar voor de unieke en waardevolle museumstukken.

Houtaantasters

Voor musea met veel hout zoals houten beelden,  lijsten van schilderijen en andere houten museumstukken zijn houtaantasters als de huisboktor, houtkever en de bonte knaagkever erg gevaarlijk. Dit gevaar geldt overigens ook voor houten onderdelen in het gebouw, zoals houten (draag)balken. De larven van deze insecten, ook wel houtworm genoemd, boren gaten in het hout en eten het hout op. Hierdoor ontstaat vaak onherstelbare schade, zeker voor kostbare tentoongestelde museumstukken.

Kleermotten

Een ander soort museum valt juist ten prooi aan de kleermot. Musea waar kleding geëxposeerd wordt of textiel in het algemeen zijn voor dit soort ongedierte een waar paradijs. Thuis in een kledingkast kan een kleermot al zeer vervelende schade aanrichten, maar wanneer een waardevolle collectie met mode uit vroegere tijden wordt aangevreten, is de schade vaak onherstelbaar. De larven van de kleermotten zijn namelijk dol op dierlijke producten. Niet alleen kledingstukken van wol, zijde of leer zijn onveilig, ook bont, kostbare tapijten en andere materialen waar dierlijk haar in is verwerkt zijn een voedingsbron voor de larve van de kleermot.

Zilvervisjes

Veel mensen hebben nog nooit van zilvervisjes gehoord, maar ze kunnen samen met papiervisjes veel schade aanrichten aan de collecties in musea. Zilvervisjes en papiervisjes behoren allebei tot de orde van de franjestaarten. Ze voeden zich beiden met producten waar cellulose in zit, waaronder papier, schilderijen en boeken. Dit betekent dat kostbare schilderijen en eeuwenoude boeken kunnen worden beschadigd door deze kleine diertjes.

Knaagdieren

Ook de ‘traditionele’ plaagdieren vormen risico’s voor musea. Muizen en ratten behoren tot de knaagdieren. De naam van deze plaagdieren geeft al aan op welke manier zij schade toebrengen aan de pronkstukken van een museum. Knaagdieren zullen niet alleen op zoek gaan naar voedsel, maar zoeken ook materiaal om een nest mee te bouwen. Daarbij kan alles van pas komen. De tanden van knaagdieren groeien hun hele leven door, wat ervoor zorgt dat ze deze continu op een goede lengte moeten houden. Knagen is dus een essentieel onderdeel van hun bestaan. Ook harde materialen zijn dus niet veilig voor dit ongedierte.

Daar komt bij dat ieder teken van een muis of rat voor de museumbezoeker reden kan zijn tot wegblijven of het vormen van een negatief beeld over het museum. In de strijd tegen muizen beschikt Rentokil over een innovatief systeem om de knaagdieren op bewezen effectieve manier weg te vangen en de overlast continu te monitoren: PestConnect. Het PestConnect systeem helpt 24/7 beschermen tegen deze ongewenste bezoekers.

Voorkom schade aan museumstukken

Rentokil Pest Control is al sinds 1936 de expert in ongediertebestrijding en -preventie. Wij helpen u graag om overlast van de verschillende soorten plaagdieren te voorkomen, zodat uw kostbare kunststukken niet beschadigd zullen raken door toedoen van ongedierte. Graag bieden we u een gratis bedrijfsinspectie aan waarbij een ongedierte-expert van Rentokil uw pand zal inspecteren op risicogebieden om de kans op overlast van ongedierte te voorkomen.

Neem contact met ons op

Papiervisjes als ongewenst boekenweekgeschenk
Welke insecten hebben de pijnlijkste steken ter wereld?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *