Veel spinnen in huis

    

ZebraspinHet is weer zover. Blijkbaar is het paartijd of zijn juist de spinneneitjes weer uitgekomen, want de afgelopen paar weken ik zie ineens weer veel spinnen in huis. Ik heb idee dat ik er twee keer per jaar over klaag bij mijn vrienden, dus dan moet dit ronde 1 zijn en komt ronde 2 aan het eind van de zomer, begin van de herfst. Ik ga het toch eens bijhouden.

De spinnen die mijn huis hebben ‘overgenomen’ zijn zebraspinnen. Na een korte zoektocht bent ik erachter dat zebraspinnen in de lente en aan het begin van de zomer paren. Ik zie ze dus weer dagelijks rondkruipen, omdat ze op zoek zijn naar een partner.

Zebraspinnen vind ik best mooie spinnen. Ze zijn zwart/donkergrijs en hebben witte strepen over hun lichaam. Hun pootjes zijn kort en stevig. De poten zijn ook behaard, maar dat heb ik nog nooit gezien. Zo dichtbij durf ik niet, want zebraspinnen springen. Ik ben niet bang voor spinnen, maar het idee dat de spin misschien in mijn oog springt terwijl ik hem aan het bekijken ben, vind ik geen aangename gedachte.

De spinnen hebben gelukkig niet mijn hele huis overgenomen. Ze zitten alleen op de muren en vensterbanken aan de zonkant van mijn huis. Zebraspinnen zitten namelijk graag op muren, maar dan wel op het zuiden, waar de zon de muur verwarmt.

Zoals ik vertelde kunnen zebraspinnen springen. Ze maken geen web, maar bespringen hun prooi. Ik vind het prima, want het scheelt een hoop spinnen rag. Dat ze springen maakt het wel moeilijk om ze op te pakken en buiten te zetten. Zodra ik er eentje in mijn hand heb, springt de spin binnen no time weer van mijn hand af. Ik heb het buiten zetten van de spinnen dus maar opgegeven. Ik deel mijn huis nog wel even met ze. Ik heb haast geen vliegen en muggen in huis, dus lang gaat het niet duren voordat ze uit zichzelf naar buiten gaan kruipen.

Mijn kat vindt de spinnen geweldig. Hij kan minutenlang gefascineerd zitten kijken naar een spin. Opeten doet hij geloof ik niet. Maakt mij ook niet uit, want ik vind ze niet eng. Als ze op de vensterbank of op het raam zitten pak ik ze op en zet ik ze buiten, maar zodra ze te ver van een raam zitten, laat ik ze maar gewoon. Heeft toch geen zin. En het houdt mijn kat mooi even bezig.

Op wikipedia las ik dat zebraspinnen bladluizen en andere kleine prooien die met een pincet worden aangeboden graag aannemen. Nu hebben bladluizen mijn basilicumplant op het balkon compleet verpest, dus dit wordt een mooie test. Om de spin nou een bladluis te gaan voeren met een pincet gaat me een beetje ver. Maar de volgende spin die ik zie, vang ik in een glaasje, papiertje erop zodat hij niet kan ontsnappen, en mee naar mijn basilicumplant balkon. Ik ben benieuwd. Ik hoop dat de spinnen mijn huis ondertussen nog niet hebben verlaten, want dit lijkt me wel een mooi experiment.

Gister zag ik ineens geen spin meer. Misschien zijn ze ondertussen uitgepaard en hebben ze een mooie jachtplek buiten uitgezocht. Dan moet het experiment maar wachten tot over een half jaar.

Pestaurant is terug
Bezige bijen

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *