Top 6 ongedierte songs

    

top-6Het is alweer december, de laatste maand van het jaar en… de tijd van de lijstjes. Bijna elke radiozender heeft wel een top xx, met de beste liedjes. Meestal zijn deze tophits door de luisteraars samengesteld. Zo kwam ik op het idee om zelf een top 6 te bedenken met liedjes die gaan over ongedierte.

Op nummer 6: Mean Old Bed Bug Blues

Dit nummer werd al in 1927 opgenomen door twee verschillende zangers. De bekendste is de uitvoering van Bessie Smith. De andere artiest is Lonnie Johnson. Gezien het jaartal is het bedwantsen probleem niet alleen van deze tijd. Zelfs bijna 90 jaar geleden hadden mensen er al zoveel last van dat ze het nodig vonden om er een liedje aan te wijden, dat begint met “Gals, bed bugs sure is evil, they don’t mean me no good”.

Op nummer 5: Rats van Pearl Jam

Rats gaat over ratten, een diersoort, dat beschouwd wordt als vies en gewetenloos. Waarbij het in dit liedje vooral gaat over wat ze niet doen. En dat de mens eigenlijk nog lager is dan een rat. Het nummer is in 1993 uitgebracht.

Mijn nummer 4: Lullaby van The Cure

In mijn jeugd, 1989 kwam dit nummer uit. Ik was vooral onder de indruk van de video. Ik ben namelijk helemaal niet van de spinnen en vond de video met de spinnen en de spinnenwebben erg intrigerend. Andere mensen vonden dat ook, want hij heeft toen de Brit Award voor beste Video gewonnen. In de Nederlandse Top 40 haalde het nummer de 9e plek. Ben je ook nieuwsgierig geworden naar de griezelige spinnen video van The Cure?

Op nummer 3: La Cucaracha

Het is een bekend Spaanstalig liedje. Cucaracha = kakkerlak in het Spaans. Volgens sommigen verwees het lied oorspronkelijk naar de auto van de Mexicaanse revolutionair Pancho Villa, die regelmatig kuren had. Maar de oudste versies die bekend zijn verwijzen naar het verjagen van de Moren uit Spanje door Ferdinand en Isabella in 1492. Er bestaat geen vaste versie van het lied. Er zijn honderden varianten bekend, en vaak wordt er wanneer La Cucaracha gezongen wordt ter plekke een tekst geïmproviseerd. De bekendste tekst gaat als volgt:

La cucaracha, la cucaracha                 De kakkerlak, de kakkerlak
Ya no puede caminar                           Kan niet meer lopen
Porque no tiene, porque le falta        Want hij heeft geen, want hem ontbreekt
Un cigarro que fumar                          Een sigaar om te roken.

Op Youtube zijn heel veel versies van La Cucaracha te vinden. Deze door 2 komieken als Pitbull en Lady Gaga wil ik jullie graag even laten zien.

De nummer 2: There is a rat in mi kitchen van UB40

knaagdieren-in-keukenWeer een liedje uit mijn jeugd. Dit nummer komt uit 1986 en is geschreven door Astro. Astro vormde samen met Ali Cambell en Mickey Virtue de reggae groep UB40. Op het moment dat de zanger Ali Campbell net was verhuisd naar een nieuw huis in Birmingham, werd Birmingham geteisterd door een knaagdierenplaag. Toen Astro Ali vroeg om ideeën voor nieuwe nummers, antwoordde Ali: “Ik geef helemaal niets om het album, ik heb een rat in mijn keuken!” Als reactie hierop schreef Astro het nummer. Het nummer heeft in Nederland 10 weken in de Top 40 gestaan met als hoogste notering positie 7. Er zijn ook geluiden die zeggen dat de rat staat voor Margaret Thatcher die op dat moment premier van Engeland was…. Ik heb geen officiële video gevonden, maar er is wel een uitvoering beschikbaar op Youtube van hun concert in Ahoy.

En op nummer 1 nummer-1: Ben van Michael Jackson

dansende-manBen is de eerste grote hit van Michael Jackson in Nederland uit 1972. Het nummer is de soundtrack van een film uit 1972 met dezelfde naam. Ben is de hoofdfiguur in deze Amerikaanse horrorfilm die gaat over een jongen en zijn rat Ben. De film is een vervolg op Willard uit 1971. Deze Willard wordt vermoord door zijn ratten, onder leiding van Ben. Terwijl er paniek uitbreekt, sluit een jongen vriendschap met Ben en schrijft zelfs een liedje over hem. Ben heeft in Nederland de tweede plek behaald in de Top 40. In totaal heeft het nummer 14 weken in de Top 40 gestaan.

Dat ratten in veel liedjes tot de verbeelding spreken, blijkt wel uit deze top 6. Van de 6 nummers gaan er 3 over de rat.

Ook nu is de rat volop onder de aandacht. Bedrijven waren vaak zelf al verantwoordelijk voor de rattenbestrijding op hun terrein. Veel gemeentes stoppen nu ook met de bestrijding van ratten bij particulieren. Huiseigenaren worden dus zelf verantwoordelijk voor de rattenoverlast in hun tuin.

Een snelweg voor muizen
Help! Er zit een muis in mijn kerstboom!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *