Tijdlijn van het Zika virus

    

Bekijk onderstaande infographic voor een schematische weergave van de geschiedenis van het Zika-virus. Klik op de afbeelding om de infographic te vergroten.

Tijdlijn van het Zika-virus

Ontdekking van het Zika-virus

Het Zika-virus is al enkele jaren regelmatig in het nieuws, maar wanneer is het virus eigenlijk voor het eerst ontdekt? Het Zika-virus werd voor het eerst ontdekt in Oeganda in 1947. Er was toen nog geen sprake van besmettingen bij mensen, maar het virus werd ontdekt bij resusapen na een test op de aanwezigheid van gele koorts bij deze dieren. Een jaar later, in 1948, werd de eerste besmetting van mensen vastgesteld.

Uitbraak in Micronesië

In 2007 was er een grootschalige uitbraak in Yap, Micronesië. Dit was tevens de eerste keer dat het Zika-virus werd gevonden buiten Afrika en Azië. Voor 2007 waren er slechts 15 gevallen van menselijke besmetting bekend. Het virus werd gevonden nadat uit de eerste tests van het serum bleek dat ondanks sommige patiënten het IgM tegengif tegen knokkelkoorts (dengue) hadden, ze geen symptomen van deze door muggen overdraagbare ziekte vertoonden. Pas na verdere genetische onderzoeken bleek het om het Zika-virus te gaan.

Uitbraak in Frans-Polynesië

In 2013 dook het Zika-virus op in Frans-Polynesië. Het virus trof maar liefst 11% van de bevolking, waarna het virus zich verspreidde werd naar andere eilanden in de Stille Oceaan, zoals Nieuw-Caledonië en de Cookeilanden. Net als in eerdere gevallen werd eerst gedacht aan knokkelkoorts, voordat het om het Zika-virus bleek te gaan. Veel gevallen werden echter niet geïdentificeerd door gebrek aan laboratoriumcapaciteit.

Zika-virus ontdekt in Brazilië

Het volgende land waar een Zika-uitbraak plaatsvond was Brazilië,  in april 2015. In oktober 2015 verspreidde het virus zich vervolgens naar Colombia en Kaapverdië. Tussen november 2015 en januari 2016 had het Zika-virus zich verspreid naar nog 18 andere landen, waaronder Mexico, Jamaica en Bolivia.

Internationale noodsituatie

Op 1 februari 2016 heeft de World Health Organization het Zika-virus uitgeroepen tot een internationale noodsituatie door de toename van landen die Zika-besmettingen meldden.

Neem contact op met Rentokil Pest Control via 0800-237 8745 of stuur ons een e-mail

Fabels over het zelf bestrijden van een wespennest
Fabel of feit: Doe-het-zelf bestrijding van bedwantsen

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *