Stadsduiven

    

stadsduifVan de vele vogelsoorten in Nederland zijn er maar een paar die overlast veroorzaken. En dan nog vindt de één vogels op de dakrand prachtig, terwijl een ander het vreselijk vindt. De vogels waar wij het meest last van hebben zijn tamme stadsduiven, ook wel verwilderde rotsduiven of verwilderde huisduiven genaamd. Deze duiven zijn doorgefokte nakomelingen van de rotsduif, afstammelingen van postduiven of nakomelingen van niet naar het hok teruggekeerde wedstrijdduiven. Een goede beschrijving van het uiterlijk van de stadsduif is onmogelijk. Doordat ze van verschillende duivenrassen afstammen, bestaat er een grote verscheidenheid in vorm, kleur en tekening.

Toen ik nog in een dorp woonde had ik totaal geen probleem met de enkele duif die af en toe voorbij vloog, daar hadden we vooral last van kauwen. Maar sinds ik in de stad woon ben ik geen fan meer van duiven. De duiven die in het centrum leven zien er vaak vies uit. Duiven met nog maar één poot, duiven die niet meer kunnen vliegen, duiven die haast geen veren meer hebben, het zijn geen uitzonderingen.

Doordat duiven op veel plekken gevoerd worden, is voor iedere duif voldoende voedsel beschikbaar, waardoor het recht van de sterkste niet geldt. Ook zieke en zwakke duiven komen met weinig moeite aan voldoende voedsel. Maar ook waar duiven niet bewust gevoerd worden, is vaak voldoende voedsel beschikbaar. De overvolle afvalbakken, de boterham die wij in het struikgewas gooien omdat we geen trek meer hebben, allemaal een feestmaal voor de duif.

duiven-voor-fietswielNaast dat ze er vies uitzien, zijn duiven brutaal en nergens bang voor. Of zijn het alleen de brutale duiven die mij opvallen? Het liefst strijken ze precies voor mijn fietsband neer, terwijl ik aan het fietsen ben. En als ze wel wegvliegen doen ze dat vaak zo laat dat ik alsnog hard moet remmen. Mijn frustratie is eigenlijk maar een klein probleem als je bedenkt wat voor andere overlast duiven veroorzaken. Of moet ik zeggen, welke schade duiven veroorzaken?

Meer hierover lees je in mijn volgende blog.

Rentokil op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam
De gevolgen van duivenoverlast

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *