Spinnenzijde

    

spin-in-spinnenwebEen paar keer per jaar heb ik de pech een spinnenweb te raken. Meestal gaat het dan net om een paar van die uitstekende draden waarmee ze hun web overal aan vast maken. En vaak is dat bij mij in de berging, wat blijkbaar een hele goede plek is voor spinnen. Veel mensen zullen nu al het kippenvel op hun armen hebben. Het idee alleen al om in een spinnenweb te lopen.

Gelukkig ben ik niet bang voor spinnen, dus behalve het idee nog een stuk spinnenweb ergens op me te hebben, maakt het me niet zo veel uit. Een stuk spinnenweb in je haar is natuurlijk niet echt charmant. Mij valt het altijd wel op hoe plakkerig en stevig die draden zijn. En dat moet natuurlijk wel. Die dunne draadjes dragen niet alleen het gewicht van de spin, maar ook van zijn gevangen prooi. Als ik het al bijna niet van me af krijg, gaat het die vlieg zeker niet lukken.

Ook wetenschappers weten dat spinnenwebben ontzettend sterk zijn. Ik kwam nu toevallig een bericht tegen dat Japanse wetenschappers een vest en sjaal hebben gemaakt van spinnenzijde. Maar even zoeken leverde nog veel meer artikelen op over het gebruik van spinnenzijde en de pogingen daartoe. De Japanse wetenschappers zijn niet aan de gang gegaan met de plakkerige spinnenwebben, nee, ze hebben een zijderups een gen gegeven van de Araneus ventricosus-spin. Hierdoor veranderde de zijde van de rups. Het ging voor 0,4% bestaan uit spinnenzijde.

Door dat kleine beetje spinnenzijde in de rupsenzijde, is de zijde wel 53% sterker dan normale zijde. Spinnenwebben zelf zijn wel 5x sterker dan een stalen draad van dezelfde dikte. Om maar even te onderstrepen hoe sterk spinnenzijde is. Wetenschappers hopen spinnenzijde in de toekomst te kunnen gaan gebruiken voor kogelwerende vesten en sterker hechtingsdraad.

Naast de Japanse wetenschappers zijn andere wetenschappers ook bezig met het maken van spinnenzijde. Allemaal doen ze dit door een beetje spinnen DNA toe te voegen aan het DNA van een dier of plant. Het kweken van spinnen is namelijk niet mogelijk, omdat spinnen elkaar opeten. Het beste idee in mijn ogen is om een beetje spinnengen toe te voegen aan een dier of plant, dat zich snel voortplant of iets bruikbaars uit kan scheiden. Ieder dier ontlast zich bedacht ik zelf, maar een poging om de zijde uit melk te halen was ook niet gelukt. Hoe het via een plant kan werken, geen idee. Maar misschien is dat nog wel de beste oplossing.

gaten-in-kledingOm de spinnenzijde alleen te gebruiken voor kogelwerende vesten en hechtingsdraad lijkt me te beperkt. Iedereen zou voordeel moeten kunnen hebben van stevigere, lichtere kleding. In sommige beroepen zou het heel handig zijn als de kleding niet meer kan scheuren. Laatst zag ik op Discovery Channel een programma over werkkleding, dat niet scheurde als je er met een mes overheen ging. Zelfs een mes waarmee een watermeloen zonder moeite in tweeën ging, maakte de kleding niet kapot. Of er spinnenzijde in deze kleding zat weet ik niet, daarvoor schakelde ik te laat in. De mogelijkheden zijn eindeloos. Kinderkleding, hoe blij zullen moeders zijn als de kinderen geen gat meer in hun kleding kunnen vallen. En brandwerende kleding is misschien ook wel een optie.

Of het ooit betaalbaar gaat worden, vraag ik me af. Tot nu toe komen alle manieren om spinnenzijde te maken op mij over als een tijdrovend en duur proces. Maar wellicht verzinnen wetenschappers in de toekomst een manier om snel en gemakkelijk spinnenzijde te maken en kunnen we allemaal profiteren van sterke kleding.

 

Meeuwenoverlast
Kakkerlakken bij de buren

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *