Spinnen en Halloween

    

Spinnen en Halloween lijken hand in hand te gaan. Zodra oktober aanbreekt, liggen de supermarkten weer massaal vol met snacks en versieringen in Halloweensfeer. Spinnen zijn vaak onmisbaar in het Halloweenthema. Daarnaast zijn spinnen en spinnenwebben in groten getale aanwezig op Halloweenfeestjes.

Maar wat is nu eigenlijk de connectie tussen Halloween en spinnen?

Halloween en spinnen

De grote reden waarom spinnen een symbool van Halloween zijn, is de connectie tussen deze dieren en heksen. Spinnen werden in de Middeleeuwen samen met zwarte katten en ratten gezien als de slechte metgezellen van heksen.
Bovendien zijn de iconische plekken die met Halloween samenhangen, zoals spookhuizen, begraafplaatsen, kerkers en enge grotten massaal gevuld met een grote verscheidenheid aan spinnen en spinnenwebben. Dit komt omdat spinnen in het algemeen graag verblijven in donkere plaatsen.
Daarnaast werden spinnen in veel landen gezien als mystieke wezens vanwege hun talent om webben te weven. In folklore worden spinnen omschreven als verhalenvertellers en orakels van het lot, weelde en soms ook de dood.

Bijgeloof over spinnen

Vanwege hun connectie met het bovennatuurlijke is er ontzettend veel bijgeloof over spinnen.

Bijgeloof #1

SS-Bed
Zo denken veel mensen dat spinnen in je huis een teken is van een gezellig huis. We hebben allemaal wel eens een spin in ons huis gezien, maar wist je dat de kleur van de spin verschillende dingen kan betekenen?
Zo zou een witte spin boven je bed een teken van geluk zijn. Een zwarte spin daarentegen is echter een teken van ongeluk.

Bijgeloof #2

Bijgeloof vlam

Het bijgeloof over spinnen hangt samen met de connectie tussen spinnen en heksen. Er werd geloofd dat alle spinnen slechte bondgenoten waren van deze iconische Halloweenfiguren. Om deze reden dacht men dat als een spin in een kaars viel en hierdoor stierf, dat de heksen vlakbij waren. Mocht je op 31 oktober dus een spin in een lamp zien vallen, kun je verwachten dat er ieder moment een heks op de deur klopt.

  Bijgeloof #3

Bijgeloof geld

Niet alle bijgeloof over spinnen is echter negatief. Er is ook positief bijgeloof ontstaan. Wist je bijvoorbeeld dat alle spinnen een teken van geluk zouden zijn? Nou ja, behalve vogelspinnen en zwarte weduwen dan. Het zien van een spin zou namelijk betekenen dat geluk jouw kant op komt, voornamelijk op financieel gebied. Hoe groter de spin, hoe groter de beloning!

Bijgeloof #4

Bijgeloof regen

Vanwege de vermeende mystieke krachten van spinnen is er ook bijgeloof rondom het pijn doen van spinnen.

Zo zou je ongeluk krijgen wanneer je op een spin gaat staan. Althans, het is meer een ergernis. Volgens bijgeloof gaat het namelijk ontzettend hard regenen wanneer je op een spin gaat staan.

Bijgeloof #5

Bijgeloof siroop

Spinnen zouden ook ziektes kunnen genezen. Zo zou het eten (of drinken) van een spin met wat siroop helpen om koorts te genezen. Ik weet niet hoe jij er over denkt, maar het klinkt onwaarschijnlijk dat dit werkt (het is en blijft bijgeloof). Een bezoekje aan de huisarts lijkt ons een veel betere manier om van koorts af te komen.

Heb je nog meer weetjes over bijgeloof van spinnen? Stuur ons dan een tweet naar @nl_rentokil!

Arachnofobie

Een andere reden waarom spinnen zulke iconische Halloweenfiguren zijn en blijven, is de angst voor spinnen. Arachnofobie is, zoals de naam al zegt, een fobie (angst) voor spinnen en andere spinachtigen zoals schorpioenen.
Wist je echter dat sommige mensen geloven dat arachnofobie een gevolg van evolutionaire psychologie zou zijn? Vroeger, ten tijde van onze vroege evolutie, was het heel normaal om in contact te komen met giftige spinnen. Om deze reden hebben mensen angst voor spinnen ontwikkeld als overlevingsinstinct.

Spinnen en horrorfilms

Onze angst voor deze kruipende dieren heeft ertoe geleid dat ze al sinds 1950 in talloze horrorfilms worden gebruikt. Ze worden niet alleen gebruikt om duisternis en het Kwaad uit te beelden door ontelbaar veel spookhuizen, kerkers en andere griezelige plekken te bewonen, maar ze zijn ook regelmatig uitgebeeld als reusachtig grote beesten of mutanten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de maatschappelijke angst voor nucleaire straling.

Heb je last van spinnen in huis of op het werk? Neem nu contact op met Rentokil Pest Control!

10 feiten over kakkerlakken
Hoe werkt bloedluisbestrijding met roofmijt?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *