Spaarpotje voor beestjes

    

spaarpotEnige tijd geleden heb ik mijn romantische oude ‘muizenpaleis’ ingeruild voor een riant appartement met een waanzinnig uitzicht over de waterweg. Mijn oude huisje had zo zijn charme, maar het vergde wel wat meer onderhoud. Onder andere als het aankomt op het weren en bestrijden van ongedierte.

Verschillende soorten ongedierte wisten mijn woning te vinden. Zo had ik in de zomer standaard naaktslakken in mijn keuken en moest ik regelmatig mijn kat loslaten in het kruipluik om weer een tijdje van het gepiep van de muizen af te zijn. Daarnaast zat de gevel vaak vol spinnen en werd ik niet vrolijk van de motmuggen die maar bleven terugkomen na een lekkage.

Als huiseigenaar mag je voor dit soort problemen wel een extra spaarpotje neerzetten, de kosten van een professionele aanpak van ongedierte zijn voor jezelf. Een verzekering dekt vaak nog wel een lekkage, maar eventuele kosten die voortvloeien uit problemen die maanden daarna pas zijn ontstaan (bijvoorbeeld motmuggen na een lekkage) zijn in de meeste gevallen lastiger te verhalen bij de verzekering.

Mijn nieuwe woning is niet mijn eigendom en behalve het waanzinnige uitzicht is één van de voordelen aan mijn appartement dat ik slechts één telefoontje verwijderd ben van een oplossing wanneer er iets kapot is of wanneer bijvoorbeeld blijkt dat er een muizenplaag is in het gebouw.

Dit laatste is iets wat niet iedereen zich beseft bij het inschakelen van onze hulp.

Wanneer ik een potentiële klant spreek is één van mijn eerste vragen daarom meestal: “Bent u huiseigenaar of huurt u de woning?”. In sommige gevallen is het zeker zinvol om je huurovereenkomst er eens op na te slaan, daarin staat vaak of je zelf verantwoordelijk bent voor het bestrijden van het ongedierte in huis, of dat de verhuurder dit is.

In principe kun je ervan uitgaan dat wanneer er sprake is van overmacht (houtworm in de fundering, faraomieren, motmuggen na lekkage etc.) of je ongedierteprobleem een direct gevolg is van een gebrek aan de woning (denk aan grote gaten en kieren waar muizen door naar binnen komen) je de verhurende partij wellicht aansprakelijk kunt stellen voor de kosten van professionele bestrijding of het afdichten van gaten en kieren.

Voorwaarde is natuurlijk wel dat je er zelf ook alles aan doet om ongedierte in huis te voorkomen, door middel van goede hygiëne en al bij een beginnend probleem hier melding van te maken bij de verhuurder.

In de praktijk merken wij vaak dat onze klanten het liefst zo snel mogelijk van hun probleem af willen en toch besluiten de kosten voor eigen rekening te nemen.

Ik adviseer echter wel om ook altijd de verhuurder in te schakelen wanneer je in een appartementencomplex of (portiek)-flat woont. Muizen, zilvervisjes en kakkerlakken verspreiden zich gemakkelijk via kleine kiertjes bij de verwarmingsbuizen, leidingen in meterkasten en bijvoorbeeld ventilatiekanalen. Wanneer we dan alleen bestrijding uitvoeren in jouw woning, omdat jij de enige bent die het probleem wel graag wil aanpakken, is de kans van slagen erg klein wanneer meer buren ook last hebben van ongedierte.

Voorlopig heb ik geen last van ongedierte in huis, maar het is voor mij een geruststellende gedachte dat ik mijn spaarpotje voor kapotte apparaten en ongedierte hooguit nog hoef aan te spreken wanneer mijn wasautomaat, waterkoker of strijkijzer het begeeft :)

Op de site van de Rijksoverheid kun je meer lezen over de regels voor het onderhoud van een huurwoning.

Een wespennest
Duiven gewenst of ongewenst?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *