Schurft

    

jeukSoms krijgen wij als ongediertebestrijders opdrachten binnen voor vlooien die we dan niet aantreffen bij de klant. Klanten zijn op dat moment soms al compleet horendol, want ze weten zeker dat ze gebeten worden, hebben van alles geprobeerd, maar blijven last houden. En laten we eerlijk zijn, dat is ook om gek van te worden.

Mijn collega had laatst zo een klant. Ze waren overtuigd vlooien te hebben in hun woning, maar bij inspectie werd er niets aangetroffen. Mijn collega dacht uiteraard met de klant mee. Kon het wellicht een allergische reactie zijn? Hij gaf aan dat een dermatoloog wellicht nog iets voor hen kon betekenen. De klant belde na een tijdje terug en gaf aan dat de dermatoloog inderdaad de oorzaak had gevonden. De klant bleek last te hebben van schurft.

Nu is schurft niet iets waar je dagelijks iets over hoort. Logisch dus ook dat men niet gelijk daaraan denkt. Bij jeuk denk je toch eerder aan vlooien, muggen of bedwantsen. Schurft wordt ook veroorzaakt door een insect, de schurftmijt. Schurft wordt overgedragen door direct huidcontact met een besmet persoon en heeft dus niets met hygiëne te maken.

De schurftmijt is een spinachtige dat in de oppervlakkige laag van de huid leeft en daar kleine gangen graaft om eitjes in te leggen. De enzymen en andere producten die zij afscheiden, veroorzaken een hevige jeuk en soms zelfs uitslag. Het meest kenmerkende is een schilferend gangetje van maximaal 1 centimeter, met soms een klein blaasje aan het einde. Deze kunnen echter ook ontbreken. De schurftmijt is net te klein om met het blote oog te zien. Daarom is een bezoek aan de huisarts en een dermatoloog zeker aan te raden.

De klant was erg blij met het advies van mijn collega om naar de dermatoloog te gaan. Schurft is namelijk zeer goed te behandelen.

Toch last van vlooien? Of weet je niet precies om wat voor insect het gaat? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

Last van vogels: de 4 manieren waarop Rentokil vogeloverlast voorkomt
Waar komen bedwantsen vandaan?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *