Resistentie ratten

    

bruine-ratRatten kunnen voor een behoorlijke overlast zorgen. Ze zijn onhygiënisch, verspreiden ziekten, vervuilen ruimtes en producten en kunnen met hun geknaag veel schade aanrichten, ook aan bijvoorbeeld kabels en draden. Daarnaast brengen ze veel onrust met zich mee en kunnen zij imagoschade aanrichten. Zeker als ze panden weten binnen te dringen.

Eens in de zoveel tijd komt er een artikel voorbij dat veel mensen ongerust maakt; Ratten blijken steeds vaker resistent tegen het enige bestrijdingsmiddel dat als bestrijding tegen ze gebruikt mag worden. Dit weekend was er over dit onderwerp een stuk te lezen in het AD. In het artikel worden een aantal zaken ter invulling voor de lezer gelaten, waardoor er spookverhalen ontstaan. Al vaker kreeg ik de vraag of rattenbestrijding met bestrijdingsmiddelen nog wel zin had, want de mensen die ik kwam helpen hadden ooit iets gelezen of gezien op televisie en waren ervan overtuigd dat ratten niet meer dood zouden gaan.

Om antwoord te geven op dit soort vragen is het belangrijk eerst te kijken naar wat precies deze resistentie inhoudt. Vaak wordt resistentie door de lezer opgevat als ’bestand tegen’. In het artikel genoemde onderzoek uit 2012 van de universiteit van Wageningen, wordt aangegeven van 25% van de onderzochte ratten waarschijnlijk verminderd gevoelig is. Dat wil zeggen dat een rat wel van het bestrijdingsmiddel eet, maar er minder makkelijk dood aan gaat. Dit wil dus niet zeggen dat zij hier niet aan dood gaan, maar dat het langer duurt of een rat meer moet eten van het vergiftigde lokaas. Uiteraard is dit een situatie, die wij als Nederlandse marktleider in ongediertepreventie en ongediertebestrijding in de gaten houden.

Onze Research & Development afdeling in Engeland is dan ook continu op zoek naar nieuwe bestrijdingstechnieken. Hierdoor loopt Rentokil voorop als het gaat om het ontwikkelen van milieu-en diervriendelijke technieken. Het is altijd belangrijk om verder te blijven kijken naar mogelijkheden en oplossingen.

rattenbestrijdingHet oplossen van een rattenprobleem begint altijd met wering. Door naar de leefomstandigheden te kijken van de bruine rat en deze zo ongunstig mogelijk te maken, voorkom je al een hoop. Als je niet eerst je wering op orde brengt, dan biedt het gebruik van een bestrijdingsmiddel ook geen gegarandeerde oplossing. Soms is de leefomgeving zo ongunstig mogelijk maken niet mogelijk. Bruine ratten drinken veel en zullen dus altijd in de buurt van water te vinden zijn. Een sloot is niet zo makkelijk droog te leggen. Maar een gat naar een kruipruimte waar vervolgens een lekkage te vinden is, is wel op te lossen. Dit is dus niet een alternatieve bestrijdingsmogelijkheid, zoals het artikel doet geloven, maar de enige juiste bestrijding om mee te beginnen.

Om deze reden is het dan ook belangrijk altijd een professionele bestrijder in te schakelen bij een rattenprobleem. Deze zal een bestrijdingsplan opstellen en advies geven over huishouding, hygiëne en wering. Op het gebied van wering kunnen wij je vaak ook direct van dienst zijn of eventueel hulp van onze technische dienst aanbieden. Daarnaast zorgt onze bestrijder voor een juiste en veilige bestrijding.

Zilvervisjesoorlog
Opgeven is geen optie, ook niet voor Rentokil en DHL

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *